Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν προτείνει στο Ισραήλ αγωγό μέσω Τουρκίας αφού ο Μητσοτάκης τορπίλισε τον EastMed

Ο Ερντογάν προτείνει στο Ισραήλ αγωγό μέσω Τουρκίας αφού ο Μητσοτάκης τορπίλισε τον EastMed
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ενέργεια, Ιράκ, Ισαάκ Χέρτσογκ, Ισραήλ, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Νετσιρβάν Μπαρζανί, Ουκρανία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Φυσικό Αέριο,

Αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπονόμευσε και τορπίλισε τον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed για χάρη των Ελλήνων εφοπλιστών, για να μεταφέρουν εκείνοι το φυσικό αέριο (υγροποιημένο) της Ανατολικής Μεσογείου με τα καράβια τους, τώρα έρχεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναβιώνει το σχέδιο για αγωγό μέσω Τουρκίας.

Τι κατάφερε δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Ενώ τορπίλισε τον αγωγό EastMed δεν αποτρέπει την κατασκευή αγωγού, παραχωρεί τον αγωγό στους Τούρκους.

Κι ας «χαιρόταν» ο γεωπολιτικά ανίδεος Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, δηλώνοντας ότι «θέλω να θυμίσω ότι ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου στόλου των LNG πλοίων είναι ελληνόκτητος, άρα υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον από αυτής της πλευράς».

Υπάρχει ένα «ελληνικό» ενδιαφέρον των εφοπλιστών αλλά κανένα συμφέρον του ελληνικού έθνους και υπενθυμίζουμε ότι Έλληνες εφοπλιστές πούλησαν τα γεωτρύπανα στον Ερντογάν. Τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών -πέρα ελαχίστων εξαιρέσεων- δυστυχώς έχουν πάψει να ταυτίζονται με τα συμφέροντα του έθνους.

Και χάρη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη το Ισραήλ δείχνει να επιδιώκει πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών του με την Τουρκία, με τον Ερντογάν, χάρη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, να προτείνει στους Ισραηλινούς τη μεταφορά του φυσικού τους αερίου μέσω Τουρκίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο καταστρέφει όλο το οικοδόμημα της Συμμαχίας της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και ωθεί τους συμμάχους μας στην αγκαλιά της Τουρκίας. Είναι προσωπική ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη όλα αυτά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει μία τρύπα στο νερό στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τορπίλισε τον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed, σταμάτησε τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης, προσπαθεί να εξυπηρετήσει όχι εθνικά αλλά αλλότρια και ιδιοτελή συμφέροντα και στο τέλος το κενό που αφήνει έρχεται να το καλύψει η Τουρκία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξυπηρετεί εκ του αποτελέσματος τα τουρκικά συμφέροντα, όχι τα ελληνικά και είναι πλέον σαφές.

Η Τουρκία και το Ισραήλ μπορούν να συνεργαστούν για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη και οι δύο χώρες θα συζητήσουν την ενεργειακή συνεργασία κατά τις συνομιλίες τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, μεταδίδει η ιστοσελίδα Duvar: Turkey, Israel can jointly bring gas to Europe, says Erdoğan.

Οι δύο χώρες απέλασαν τους πρεσβευτές τους το 2018 μετά από μια σφοδρή διαμάχη.

Οι δεσμοί παρέμειναν τεταμένοι από τότε, με την Άγκυρα να καταδικάζει την κατοχή της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ και την πολιτική του απέναντι στους Παλαιστίνιους, ενώ το Ισραήλ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την υποστήριξη της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα.

Ωστόσο, η Τουρκία εργάζεται για να επιδιορθώσει τους τεταμένους δεσμούς της με τις περιφερειακές δυνάμεις ως μέρος μιας επίθεσης γοητείας που ξεκίνησε το 2020.

Σε μια προφανή χαλάρωση μετά από χρόνια εχθρότητας, ο Ερντογάν είπε την Πέμπτη ότι ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ θα επισκεφθεί την Τουρκία στα μέσα Μαρτίου.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ισραηλινό φυσικό αέριο στη χώρα μας και πέρα ​​από τη χρήση του, μπορούμε επίσης να συμμετάσχουμε σε μια κοινή προσπάθεια για τη μετάβασή του στην Ευρώπη», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής από την Ουκρανία.

«Τώρα, αν θέλει ο Θεός, αυτά τα θέματα θα είναι στην ατζέντα μας με τον κ. Χέρτσογκ κατά την επίσκεψή τους στην Τουρκία», ανέφερε σύμφωνα με τα τουρκικά τηλεοπτικά Μέσα.

Ο Ερντογάν είχε επισκεφθεί την Ουκρανία για να συζητήσει την κρίση εκεί.

Ενώ ο Ερντογάν έχει μιλήσει με τον Χέρτσογκ εν μέσω εντάσεων στο παρελθόν, η ισραηλινή προεδρία είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργικός ρόλος.

Τον Νοέμβριο, μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, το πρώτο τέτοιο τηλεφώνημα εδώ και χρόνια.

Ο Ερντογάν συναντήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου με τον Νετσιρβάν Μπαρζανί, τον πρόεδρο της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ.

Ερωτηθείς για το τι συζητήθηκε, ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα θέλει να υπογράψει συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με το Ιράκ και διεξάγει συνομιλίες για αυτό.

«Έχουμε βάλει τώρα το θέμα του Ιράκ στην ατζέντα μας. Τώρα το σκεφτόμαστε.

»Μπορεί να υπάρξει παροχή φυσικού αερίου από την πλευρά του Ιράκ στην Τουρκία», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι ο Μπαρζανί είχε υποσχεθεί να διευκολύνει τις συνομιλίες.

«Ο Μπάιντεν και η Δύση δεν βοήθησαν στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία»

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στην κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, λέγοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλα δυτικά έθνη δεν βοήθησαν στην επίλυση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης και ότι δεν υπάρχουν Ευρωπαίοι ηγέτες ικανοί να την επιλύσουν.

Ο Ερντογάν συνάντησε τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο στις 3 Φεβρουαρίου και επανέλαβε την προσφορά προς την Τουρκία να μεσολαβήσει στην κρίση με τη Μόσχα, την οποία το Κίεβο καλωσόρισε.

Προσφέρθηκε επίσης να φιλοξενήσει μια συνάντηση των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Ο Ερντογάν φέρεται να είπε στους δημοσιογράφους ότι «εκτιμά πολύ» μια προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον δήλωσε στις 3 Φεβρουαρίου ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει σχεδιάσει να χρησιμοποιήσει ένα κατασκευασμένο βίντεο ως πρόσχημα για εισβολή, εν μέσω ανησυχιών για τη συγκέντρωση περισσότερων από 100.000 στρατευμάτων από τη Ρωσία κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή και ζήτησε εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στη συμμαχία.

Σχετικά άρθρα