Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

HRW: Οι χώρες να επαναπατρίσουν από τη Συρία τους τζιχαντιστές υπηκόους τους

HRW: Οι χώρες να επαναπατρίσουν από τη Συρία τους τζιχαντιστές υπηκόους τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Human Rights Watch, ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές,

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε την Παρασκευή τις χώρες να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους από τις φυλακές για κρατούμενους του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στο συριακό Κουρδιστάν.

Η έκκληση ήρθε μια εβδομάδα αφότου οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων ανακατέλαβαν μια τεράστια φυλακή στην οποία επιτέθηκαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους για να βοηθήσουν τους κρατούμενους συντρόφους τους να δραπετεύσουν.

Πάνω από 300 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης που υποστήριξαν οι δυνάμεις του Διεθνούς Συνασπισμού για να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

«Όλες οι χώρες με υπηκόους που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία θα πρέπει να επαναπατρίσουν ή να βοηθήσουν να φέρουν τους υπηκόους τους στην πατρίδα τους για αποκατάσταση, επανένταξη και, κατά περίπτωση, δίωξη», αναφέρει η έκθεση το HRW.

«Ο Συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, τα όργανα των Ηνωμένων Εθνών και οι χώρες που εμπλέκονται στην κρίση της βορειοανατολικής Συρίας θα πρέπει να βοηθήσουν στην επανεγκατάσταση άλλων κρατουμένων, επίσης με διώξεις ανάλογα με την περίπτωση, σε τρίτες χώρες εάν κινδυνεύουν να υποστούν κακομεταχείριση στις χώρες καταγωγής τους».

Το HRW κάλεσε επίσης τις SDF να διασφαλίσουν την ανθρώπινη μεταχείριση όλων εκείνων που κρατούνται με την κατηγορία της ένταξης στο Ισλαμικό Κράτος, ειδικά εκείνων που συνελήφθησαν εκ νέου κατά την πρόσφατη απόπειρα απόδρασης από τη φυλακή στη Χασάκα.

«Οι περιφερειακοί μαχητές και οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου που τους υποστηρίζουν θα πρέπει να αξιολογήσουν εάν οι δυνάμεις τους συμμορφώθηκαν με τους νόμους του πολέμου κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων για την ανακατάληψη της φυλακής και να λάβουν όλα τα εφικτά μέτρα για την προστασία των αμάχων κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων για την εύρεση μελών του ISIS και κρατουμένων που δραπέτευσαν».

Η Λέτα Τάϋλερ (Letta Tayler), αναπληρώτρια διευθύντρια κρίσεων και συγκρούσεων για το Human Rights Watch, περιέγραψε την κρίση στη φυλακή al-Sinaa ως «το προβλέψιμο αποτέλεσμα των κυβερνήσεων που κλείνουν τα μάτια στη μοίρα των υπηκόων τους και όλων των άλλων που κρατούνται σε φρικτές συνθήκες στη βορειοανατολική Συρία».

«Αυτή η επίθεση θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης προς τις χώρες που η ανάθεση ευθύνης για τους υπηκόους τους δεν θα εξαλείψει αυτό το πρόβλημα.

»Θα αυξήσει μόνο τον πόνο αυτών των κρατουμένων, στην πλειοψηφία τους μικρά παιδιά, και θα στερήσει τη δικαιοσύνη από τα θύματα του ISIS», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα