Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος απελευθέρωσε κρατούμενους από φυλακή στο Κονγκό

Το Ισλαμικό Κράτος απελευθέρωσε κρατούμενους από φυλακή στο Κονγκό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος - Επαρχία Κεντρικής Αφρικής (IS-CAP), Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κονγκό, Ουγκάντα, Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF), Τζιχαντιστές,

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για την απελευθέρωση περίπου 20 εγκλείστων κατά τη διάρκεια επίθεσης σε φυλακή στην επαρχία Βόρειο Κίβου της ΛΔ Κονγκό (ανατολικά) νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με ανακοίνωσή της που επισήμανε την Παρασκευή το κέντρο μελετών SITE Intelligence Group, που παρακολουθεί τη δραστηριότητα ένοπλων οργανώσεων στο Διαδίκτυο.

Αυτόπτες μάρτυρες και ένας εκπρόσωπος του στρατού επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση αυτή, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, στις Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF), οργάνωση που έχει ιδρυθεί στην Ουγκάντα αλλά δρα κυρίως στη ΛΔ Κονγκό και έχει ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Το κέντρο SITE, που εδρεύει στις ΗΠΑ, αναπαρήγαγε χθες ανακοίνωση της τζιχαντιστικής οργάνωσης στην οποία ισχυρίζεται πως μαχητές της έκαναν έφοδο και λεηλάτησαν την πόλη Νόμπιλι προτού εισβάλουν στη φυλακή και απελευθερώσουν κρατούμενους, τους οποίους ενέταξαν στις τάξεις τους.

«Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου επιτέθηκαν σε θέση του στρατού των σταυροφόρων στο Κονγκό, στην πόλη Νόμπιλι, κοντά στα σύνορα με την Ουγκάντα (…) τρέποντας το προσωπικό του σε φυγή», σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ προστίθεται πως «κατάφεραν να απελευθερώσουν σχεδόν 20 μουσουλμάνους που κρατούνταν στη φυλακή εκεί».

Το Ισλαμικό Κράτος αποκαλεί την ADF, μαζί με τζιχαντιστές στη Μοζαμβίκη, «Επαρχία Κεντρικής Αφρικής» (IS-CAP), αν και αυτές οι δύο ένοπλες ομάδες δεν έχουν καμία σχέση από επιχειρησιακή σκοπιά.

Οι ΗΠΑ επέρριψαν την ευθύνη για τους θανάτους 849 αμάχων στην πρώτη οργάνωση, που από την πλευρά τους αποκαλούν Ισλαμικό Κράτος-ΛΔΚ, το 2020.

Πάνω από 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε παρόμοιες επιθέσεις το 2021, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σχετικά άρθρα