Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άξονας Ρωσίας-Κίνας απέναντι στη Δύση – Πολεμικό σκηνικό στα σύνορα της Ουκρανίας

Άξονας Ρωσίας-Κίνας απέναντι στη Δύση – Πολεμικό σκηνικό στα σύνορα της Ουκρανίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, ΕΡΤ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κίνα, Ουκρανία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ, Τζον Κίρμπι,

Τεταμένο παραμένει το κλίμα στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας, με τις δύο πλευρές να προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Μόσχα ότι έχει ήδη ξεκινήσει τον «πόλεμο της προπαγάνδας», με τη Ρωσία να απορρίπτει τους ισχυρισμούς. Η Ε.Ε. παρακολουθεί τις εξελίξεις και προειδοποιεί με νέες κυρώσεις, την ώρα που Γερμανία και Γαλλία εντείνουν τις προσπάθειες για διπλωματική λύση.

Με αμείωτη ένταση Ρωσία και Λευκορωσία συνεχίσουν τις κοινές ασκήσεις κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, υπό το βλέμμα του Ρώσου Υπουργού Άμυνας, ενώ με τη βοήθεια Αμερικανών εκπαιδευτών, Ουκρανοί στρατιώτες προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Την ίδια ώρα, στην Πολωνία και τη Γερμανία φτάνουν τα στρατεύματα που στέλνει ο Τζο Μπάιντεν.

Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ πως η Ρωσία ετοιμάζει ψεύτικο βίντεο επίθεσης για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία στοιχειοθετούν ακόμη ένα σημείο έντασης μεταξύ Κρεμλίνου και Ουάσιγκτον.

«Ως μέρος αυτής της ψεύτικης επίθεσης, πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα γυρίσει ένα βίντεο προπαγάνδας, στο οποίο θα εμφανίζονται πτώματα και ηθοποιοί που θα υποδύονται τους συγγενείς που θρηνούν και εικόνες από κατεστραμμένα μέρη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Η παραληρηματική φύση αυτού του κατασκευάσματος, κι έρχονται όλο και περισσότερες κάθε μέρα, είναι ξεκάθαρη για οποιονδήποτε πολιτικό αναλυτή» σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Στον αντίποδα, Γαλλία και Γερμανία εντείνουν και συντονίζουν τις διπλωματικές προσπάθειές τους. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μεταβαίνει στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας σε Μόσχα και Κίεβο. Στην Ουκρανία θα βρεθεί και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, την ώρα που ο Καγκελάριος Ολαφ Σολτς θα ταξιδεύει στην Ουάσιγκτον, ενώ στη συνέχεια και αυτός θα μεταβεί σε Ρωσία και Ουκρανία.

«Πιστεύω πως σε αυτή την κρίση, κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Αναβιώσαμε το σχήμα της Νορμανδίας έτσι ώστε να ανοίξει η διπλωματική οδός και να βρεθεί πολιτική λύση» σχολίασε ο Γερμανός αναλυτής Κρίστοφερ Χιούσγκεν.

Βερολίνο και Μόσχα όμως μπήκαν σε μία διαφορετική κόντρα. Η απόφαση των Γερμανών να μην δώσουν άδεια στο ρωσικό RT οδήγησε τη Μόσχα στο να κλείσει τα γραφεία της DW στη Ρωσία, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν θα σταματήσουμε να μεταδίδουμε για τη Ρωσία. Πιθανότατα θα εντείνουμε τα ρεπορτάζ μας για τη Ρωσία» τόνισε ο διευθυντής της DW.

Κι ενώ η Κομισιόν παρακολουθεί τις εξελίξεις και προειδοποιεί εκ νέου με κυρώσεις που θα περιλαμβάνουν τον Nord Stream 2, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τη Δύση πως δεν έχει κάνει τίποτε για να επιλύσει την κρίση. Παρόλο που και ο ίδιος δεν κατάφερε να πετύχει στο ρόλο του διαμεσολαβητή που επιθυμεί διακαώς, στο ταξίδι του στην Ουκρανία. Ο Τούρκος πρόεδρος έφυγε πάντως, έχοντας συμφωνήσει σε επέκταση της συμφωνίας που ήδη υπήρχε για την πώληση drones στο Κίεβο, ακόμη και στη δημιουργία εργοστασίου κατασκευής τους.

Σινορωσική συμμαχία: Συνάντηση Πούτιν – Ζινπίνγκ ύστερα από 2 χρόνια
Τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των χωρών τους επιβεβαίωσαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Κίνας, σε συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο την Παρασκευή. Μάλιστα, ο Κινέζος πρόεδρος επιβεβαίωσε και τη στήριξή του στη Ρωσία απέναντι στο ΝΑΤΟ, σε ό,τι αφορά τη ρωσο-ουκρανική κρίση. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ταξίδεψε στην κινεζική πρωτεύουσα με αφορμή την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα πυροτεχνήματα της τελετής έναρξης δείχνουν την ευφορία στη σχέση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σι Ζινπίνγκ, οι οποίοι είχαν την πρώτη τους συνάντηση μετά από δύο χρόνια στο Πεκίνο, με αφορμή την Τελετή Έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων…

«Η τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών είναι η έναρξη της Άνοιξης και αυτή η ξεχωριστή ημέρα που συναντιόμαστε. Πιστεύουμε ότι αυτή η «νέα Ανοιξιάτικη συνάντηση» θα δώσει νέα πνοή στις Κινεζο-Ρωσικές σχέσεις» τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν μία σειρά συμφωνιών, που ξεκινούν από την ενέργεια και το εμπόριο και φτάνουν μέχρι τον αποκλεισμό των δολαρίων από τις μεταξύ τους συναλλαγές. Όπως συμφώνησαν, είναι καιρός οι συναλλαγές να γίνονται με τα νομίσματα των δύο χωρών και όχι σε δολάρια, όπως είναι η συνήθης πρακτική, ενώ επιβεβαίωσαν και την δέσμευσή τους να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στη Δύση και, κυρίως τη Βορειο-ατλαντική συμμαχία. Μάλιστα, κάλεσαν το ΝΑΤΟ να σταματήσει την επέκτασή του και να εγκαταλείψει τη λογική του Ψυχρού Πολέμου.

«Όσον αφορά στις διμερείς μας σχέσεις, αυτές εξελίσσονται διαρκώς στο μονοπάτι της φιλίας και της στρατηγικής μας συνεργασίας και έχουν φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο» είπε ο Βλ. Πούτιν.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα Σιάο Τζουντσένγκ αναφέρθηκε στα πολλά επίπεδα συνεργασίας των δύο χωρών.

«Οι σχέσεις Κίνας – Ρωσίας έχουν απεριόριστες δυνατότητες και η διμερής στρατηγική μας συνεργασία καλύπτει όλους τους τομείς» σημείωσε ο Κινέζος πρέσβης στην Αθήνα.

Ουκρανοί πολίτες ετοιμάζονται να υπερασπιστούν τη χώρα τους
Οι κάτοικοι της Ουκρανίας μπορεί να λαχταρούν την ειρήνη, ετοιμάζονται ωστόσο για πόλεμο. Στο Κίεβο και στις πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας, έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζουν τα καταφύγια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Άνδρες και γυναίκες κατατάσσονται στον ουκρανικό στρατό, ενώ ακόμα και στα σχολεία τα παιδιά προετοιμάζονται διά παν ενδεχόμενον.

Στο Κίεβο, πολίτες, άνδρες και γυναίκες, εγγράφονται ως έφεδροι του ουκρανικού Στρατού και εκπαιδεύονται.

«Πάνω απ’ όλα είμαστε μητέρες. Κανείς δεν μπορεί να κάνει περισσότερα από μια μάνα για να προστατέψει τα παιδιά της» είπε η έφεδρος Μαριάνα Ζαγκλό.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα έχουν ήδη αρχίσει να «ξεσκονίζουν» τα καταφύγια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ακόμα και στα σχολεία οι μαθητές εκπαιδεύονται από ειδικούς των ενόπλων δυνάμεων.

Στο μεθοριακό Χάρκοβο οι ρωσόφωνοι πολίτες δηλώνουν ότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να χυθεί αίμα, αλλά κι αυτοί κάνουν παν δυνατόν για να αντισταθούν σε ενδεχόμενη ρωσική εισβολή και ετοιμάζουν και εκείνοι τα καταφύγιά τους.

Και στο Ντονμπάς, ασφαλώς, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, οι πολίτες είναι χορτασμένοι από μαύρα σύννεφα και μυρωδιά μπαρουτιού – κι είναι κι αυτοί υπ’ ατμόν.

Πέραν της περιρρέουσας έντασης σε όλη τη χώρα, τα χωριά του μετώπου έρχονται αντιμέτωπα με το αδιέξοδο της επιβίωσης, αφού ήδη από το 2014 βρίσκονται στο επίκεντρο της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. Γι’ αυτό και ο Ερυθρός Σταυρός έχει καταφτάσει προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια.

Παρά τον φόβο και την ένταση, ανεξάρτητα από τι θα φέρει η κάθε μέρα, οι πολίτες λένε και ξαναλένε ότι θέλουν την ειρήνη, αυτή την ακριβοθώρητη στα μέρη τους συνθήκη.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά άρθρα