Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δίκτυο στην Τουρκία παρέχει εξαιρετικά πλαστά διαβατήρια σε τζιχαντιστές

Δίκτυο στην Τουρκία παρέχει εξαιρετικά πλαστά διαβατήρια σε τζιχαντιστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» αναφέρει ότι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), πήγαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ με πλαστά διαβατήρια που είχαν ετοιμάσει δίκτυα στην Τουρκία. Μάλιστα η εφημερίδα σημειώνει ότι επιβεβαίωσε το δημοσίευμα Αμερικανός αξιωματούχος, αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

«Βιομηχανία πλαστών διαβατηρίων»

Το βρετανικό δημοσίευμα τονίζει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «βιομηχανία πλαστών διαβατηρίων, επικυρωμένων με επίσημες βίζες και σφραγίδες».

Οι πληροφορίες σημειώνουν ότι το δίκτυο που κάνει αυτή τη δουλειά διευθύνεται από έναν Ουζμπέκο που ζει στην Τουρκία και έχει διασυνδέσεις με εξτρεμιστές.

Αναφέρθηκε ότι αυτό το άτομο πουλούσε πλαστά διαβατήρια «υψηλής ποιότητας» που κοστίζουν έως και 15.000 δολάρια.

Ο Guardian έγραψε ότι τουλάχιστον 10 άτομα που πέρασαν παράνομα στην Τουρκία από τη Συρία, βγήκαν από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με διαβατήρια που είχε ετοιμάσει ο Ουζμπέκος.

Επιπλέον ο Ουζμπέκος παραχαράκτης υποστηρίζει ότι έχει τη δυνατότητα να προσφέρει επίσημο πιστοποιητικό θανάτου από την Τουρκία έναντι 500 δολαρίων, «όταν χρειαστεί», ώστε ένα άτομο να «εξαφανιστεί πλήρως».

Το επιβεβαίωσαν οι αμερικανικές Αρχές

«Υπάρχει ένας πλαστογράφος στην Τουρκία που παρέχει πολύ καλοδουλεμένα έγγραφα στα μέλη του ISIS», δήλωσε στον Guardian ένας αξιωματούχος από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας επέστησε επίσης την προσοχή στη χρήση της φωτογραφίας του διεθνούς τερματικού σταθμού του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης.

«Οι περισσότεροι πηγαίνουν στην ΕΕ»

Το δημοσίευμα τονίζει ότι όσοι αγόρασαν πλαστά διαβατήρια ταξίδεψαν κυρίως στην ΕΕ και ότι τουλάχιστον δύο άτομα με πλαστά ρωσικά διαβατήρια ταξίδεψαν από την Κωνσταντινούπολη στο Μεξικό και από εκεί στις ΗΠΑ περνώντας παράνομα τα σύνορα.

Ο Νίγηρας, η Μαυριτανία, η Ουκρανία και το Αφγανιστάν αναφέρθηκαν επίσης ως δημοφιλείς προορισμοί.

Η φίρμα τους

Όπως σημειώνεται η επιχείρησή του Ουζμπέκου «πηγαίνει πολύ καλά» και ότι πρόσφατα δημιούργησε ένα νέο κανάλι στο Telegram με το όνομα «Istanbul Global Consulting», το οποίο φαίνεται να είναι το «επίσημο» όνομα.

«Αυτό το αυξημένο εμπόριο δείχνει ότι οι επικίνδυνοι εξτρεμιστές δεν πιάνονται στα ραντάρ των υπηρεσιών ασφαλείας σε όλο τον κόσμο, διαφεύγουν από τη Δικαιοσύνη για τα προηγούμενα εγκλήματά τους και θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιδιώξουν τρομοκρατικές δραστηριότητες σε άλλες χώρες εκτός Συρίας».

«Η Τουρκία έχει έναν πλαστογράφο που προσφέρει πολύ καλά έγγραφα»

«Υπάρχει ένας πλαστογράφος- πωλητής στην Τουρκία που παρέχει πολύ καλοδουλεμένα έγγραφα στα μέλη του ISIS», δήλωσε στον Guardian ένας αξιωματούχος από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Σημειώνοντας ότι αυτός ο πωλητής χρησιμοποιεί μεσάζοντες που μιλούν ρωσικά, αραβικά και άλλες γλώσσες για να εξυπηρετήσει διαφορετικούς πελάτες, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε:

«Γνωρίζουμε ότι τα μέλη του ISIS περνούν στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας αυτά τα πλαστά διαβατήρια και η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι καθόλου επιτυχής στο να τους πιάσει».

Ο Ουζμπέκος πωλητής πλαστών εγγράφων που παρουσιάζεται από τον «Guardian» ανέφερε ότι η πιο «δημοφιλής» υπηρεσία παραχαράκτης ήταν να επιτρέψουν σε ξένους τζιχαντιστές που συνδέονται με το ISIS και άλλες ένοπλες ομάδες στη Συρία να πάνε στην Ευρώπη.

Που απευθύνονται

Τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη «αγορά» πλαστών εγγράφων στο στρατόπεδο Αλ Χολ, όπου βρίσκονται 60 χιλιάδες γυναικόπαιδα και είναι υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων – SDF.

Ο Ουζμπέκος πλαστογράφος είπε επίσης ότι βρήκαν μια «νέα πελατειακή βάση» τώρα που το Αφγανιστάν τέθηκε υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν.

Ο πωλητής υποστήριξε ότι οι περισσότεροι Αφγανοί από την πατρίδα τους, βρίσκουν αυτά τα διαβατήρια πολύ ακριβά, ωστόσο, όσοι έχουν χρήματα πετάνε στις δυτικές χώρες με πλαστά διαβατήρια και ζητούν άσυλο εκεί.

Σχετικά άρθρα