Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Αμερικανοί σκότωσαν τον ηγέτη του ISIS Άμπου Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι

Οι Αμερικανοί σκότωσαν τον ηγέτη του ISIS Άμπου Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Άμπου Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιντλίμπ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Λευκά Κράνη - Τζιχαντιστές Διασώστες, Συρία, Τζιχαντιστές, Τζο Μπάιντεν,

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως η επιδρομή που πραγματοποίησαν την Πέμπτη στη βορειοδυτική Συρία ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας έθεσε στο στόχαστρο τον ηγέτη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Ο αρχηγός των τρομοκρατών είναι νεκρός.

«Χάρη στην ικανότητα και τη γενναιότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, βγάλαμε από το πεδίο της μάχης τον Άμπου Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι -τον ηγέτη του ISIS.

»Όλοι οι Αμερικανοί επέστρεψαν με ασφάλεια από την επιχείρηση», ανέφερε σε μια δήλωση ο Μπάιντεν.

Αναλυτικά…

Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας επιδρομή στη βορειοδυτική Συρία που σκότωσε τον Άμπου Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι, ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Χθες το βράδυ υπό την καθοδήγησή μου, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ανέλαβαν επιτυχώς μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση», είπε ο Μπάιντεν σε δήλωση.

«Χάρη στη γενναιότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, απομακρύναμε από το πεδίο της μάχης τον Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi — τον ηγέτη του ISIS».

«Όλοι οι Αμερικανοί επέστρεψαν σώοι από την επιχείρηση», είπε.

13 νεκροί

Η δραματική επιδρομή λέγεται ότι σκότωσε 13 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής και τους πρώτους ανταποκριτές.

Δεν είναι σαφές εάν ο al-Qurayshi ήταν μεταξύ των 13.

Ονομάστηκε ηγέτης του ISIS τον Οκτώβριο του 2019, αφού ο προκάτοχός του, Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, πέθανε κατά τη διάρκεια επιδρομής των ΗΠΑ στην ίδια περιοχή νωρίτερα τον ίδιο μήνα.

Η επιχείρηση

Ελικόπτερα βρυχήθηκαν ξαφνικά νωρίς την Πέμπτη πάνω από το χωριό Ατμέ, κοντά στα τουρκικά σύνορα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας που ελέγχεται από τους φιλότουρκους ισλαμιστές, σύμφωνα με έναν κάτοικο που περιέγραψε μια ωριαία ολονύκτια στάση σε ένα κτίριο κατοικιών που στη συνέχεια μετατράπηκε σε ερείπια.

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά και τέσσερις γυναίκες, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις και βομβαρδισμούς που έλαβαν χώρα «μετά από αμερικανική ρίψη αεροπλάνου», σύμφωνα με τους ισλαμιστές διασώστες «Λευκά Κράνη».

«Οι ομάδες μας περιέθαλψαν τους τραυματίες και ανέσυραν τα πτώματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ισλαμιστική ομάδα παροχής βοήθειας που είναι επίσημα γνωστή ως Συριακή Πολιτική Άμυνα.

Ο Γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε σε μια σύντομη δήλωση ότι δεν υπήρξαν απώλειες των ΗΠΑ στην αποστολή των δυνάμεων των Ειδικών Επιχειρήσεων και ότι περισσότερες πληροφορίες θα δημοσιοποιηθούν εφόσον είναι διαθέσιμες.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο NBC News ότι ένα στρατιωτικό ελικόπτερο αντιμετώπισε πρόβλημα συντήρησης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Τοποθετήθηκε με ασφάλεια τουλάχιστον ένα μίλι μακριά από τον στόχο, αλλά κρίθηκε μη ασφαλές να πετάξει πίσω και πυροδοτήθηκε επί τόπου, είπε ο αξιωματούχος.

Στο Atmeh, κάποτε ένα μικρό και νυσταγμένο χωριό γνωστό για τις ελιές του, αλλά τώρα φιλοξενεί μια σειρά από στρατόπεδα για τους εκτοπισμένους από τον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο της χώρας, οι κάτοικοι περιέγραψαν ένα δραματικό και θανατηφόρο περιστατικό μέσα στη νύχτα.

Ο 65χρονος Μοχάμεντ αλ Ομάρ είπε στο NBC News ότι το κτίριο που στοχοποιήθηκε ανήκει στον γιο του, ο οποίος ζει στη Γερμανία από το 2016.

Είπε ότι είχε νοικιάσει το κτίριο από την αναχώρηση του γιου του.

Μια χήρα και ο γιος της έμεναν στον τρίτο όροφο, ενώ ο αδελφός της, η γυναίκα του και τα παιδιά τους έμεναν στον δεύτερο, είπε.

Ο Αλ-Ομάρ είπε ότι πίστευε ότι όλοι είχαν σκοτωθεί μέσα σε μια νύχτα.

Είπε ότι δεν ήξερε αν κάποιος που ζούσε εκεί είχε εμπλακεί σε τζιχαντιστική δραστηριότητα.

Ο τρίτος όροφος του κτιρίου κατοικιών είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την επιδρομή, είπε, ενώ ο δεύτερος και ο πρώτος όροφος είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές.

Η επαρχία Ιντλίμπ ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από ισλαμιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία, αλλά είναι επίσης ένα προπύργιο της Αλ Κάιντα και το σπίτι πολλών από τα κορυφαία στελέχη της.

Άλλοι τζιχαντιστές, συμπεριλαμβανομένων εξτρεμιστών από την αντίπαλη οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, έχουν επίσης βρει καταφύγιο στην περιοχή.

Ένας γείτονας είπε ότι κοιμόταν στην κρεβατοκάμαρά του όταν άκουσε τον ήχο των ελικοπτέρων που άρχισαν να γίνονται «δυνατότεροι» και «δυνατότεροι» καθώς πλησίαζαν, περιγράφοντάς τον ως «τρομακτικό».

Μετά από αυτό, είπε ότι άκουσε μια φωνή να αντηχεί από μεγάφωνα, προειδοποιώντας όσους βρίσκονταν στην κατοικία να «φύγουν αμέσως από το σπίτι» ή να γίνουν στόχος.

Οι κλήσεις συνεχίστηκαν για περίπου μισή ώρα, είπε, προτού ακουστούν πυροβολισμοί ακολουθούμενοι από μια τελευταία προειδοποίηση.

Ο Ομάρ είπε ότι μια γυναίκα φαινόταν να μιλούσε με εκείνους που εξέδωσαν την προειδοποίηση πριν «βομβαρδιστεί το σπίτι».

Άλλοι κάτοικοι και ακτιβιστές στην περιοχή περιέγραψαν ότι είδαν μια μεγάλη χερσαία επίθεση και περιέγραψαν επίσης ότι άκουσαν τις αμερικανικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν μεγάφωνα ζητώντας από γυναίκες και παιδιά να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις, ανέφερε το Associated Press.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε επίσης ότι η επιδρομή σκότωσε τουλάχιστον 13 άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά και τρεις γυναίκες.

Σχετικά άρθρα