Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Αμερικανοί «έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» στην Ουκρανία

Οι Αμερικανοί «έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» στην Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ουκρανία, Πεντάγωνο, Ρωσία, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζο Μπάιντεν, Τζον Κίρμπι,

Ισχυρό μήνυμα έστειλε ο Τζο Μπάιντεν στον Βλαντιμίρ Πούτιν, την ώρα που το θερμόμετρο στην ανατολική Ουκρανία έχει φτάσει «στο κόκκινο».

Ο πρώτος πρόκειται να στείλει επιπλέον στρατεύματα στην Ευρώπη, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν για τις προθέσεις της Δύσης στην περίπτωση ρωσικής εισβολή στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο θεωρεί «κόκκινη γραμμή» την ένταξη της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Οι μετακινήσεις αυτές, είναι ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα σε όλο τον κόσμο πως είμαστε έτοιμοι να διαβεβαιώσουμε τους συμμάχους μας πως θα αμυνθούμε σε κάθε επίθεση» σημειώνει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

«Μόνο η Ρωσία μπορεί να καθορίσει για πόσο καιρό αυτό θα συνεχιστεί.

»Εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» επισημαίνει ο εκπρόσωπος του State Department, Νεντ Πράις.

Πάντως, την απόφαση χαιρετίζει το ΝΑΤΟ ως ένα ισχυρό μήνυμα των δεσμεύσεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν να κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι στήνουν σκηνικό πολέμου με την εμμονή τους να μπει στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία.

«Ας υποθέσουμε πως η Ουκρανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αρχίσει στρατιωτικές επιχειρήσεις (εναντίον της Κριμαίας).

»Θα πάμε σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ;» λέει χαρακτηριστικά ο Ρώσος ηγέτης.

«Θα είναι μια επίθεση μεγάλης κλίμακας.

»Δεν υπάρχει τίποτε που να μας κάνει να πιστέψουμε με σιγουριά ότι μπορεί να περιοριστεί όταν πια πέσουν οι πρώτοι πυροβολισμοί» τονίζει ο αναλυτής Αλεξάντερ Βίντμαν.

Πάντως, η Γαλλία καθησυχάζει πως υπάρχει χώρος για τη διπλωματία, ενώ επίκειται συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμιά πληροφορία για πρόθεση του προέδρου Πούτιν να προχωρήσει σε δράση» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Στο μεταξύ, Bloomberg και El Pais, αποκαλύπτουν το περιεχόμενο της επιστολής των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη Ρωσία.

Μεταξύ άλλων, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται πρόθυμη να συζητήσει με το Κρεμλίνο ένα μηχανισμό διαφάνειας, ώστε η Μόσχα να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν πύραυλοι Τόμαχοκ στις νατοϊκές βάσεις στη Ρουμανία και την Πολωνία.

Ζητούν αντίστοιχες πληροφορίες από τη Ρωσία για τους δικούς της πυραύλους.

Το παρασκήνιο

«Καμία χώρα δεν μπορεί να ενισχύει την ασφάλειά της εις βάρος μιας άλλης».

Αυτό είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η Ρωσία και βασίζεται στη Χάρτα της Κωνσταντινούπολης που υπεγράφη το 1999 από τα μέλη του ΟΑΣΕ.

Εκεί, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια δεσμεύτηκαν υπέρ της κατοχύρωσης του αδιαίρετου της ασφάλειας.

Σύμφωνα με τη Ρωσία η ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη παραβιάζει αυτή τη συμφωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρεται και η επιστολή του Σεργκέι Λαβροφ προς τους ομολόγους του σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη με την οποία τους ζητά να εξηγήσουν πως θα υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν τότε.

Σχετικά άρθρα