Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Από πού προμηθεύεται τα όπλα του το Ισλαμικό Κράτος

Από πού προμηθεύεται τα όπλα του το Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Έρευνα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κίνα, Ρωσία, Συρία, Τζιχαντιστές,

Το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί όπλα που έχουν κατασκευαστεί σε 21 διαφορετικές χώρες – συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ – σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Τα πυρομαχικά που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών του Ισλαμικού Κράτους με κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δείχνουν ότι τα όπλα που τροφοδοτούν την οργάνωση, γνωστή και με το όνομα ISIS, προέρχονται από διάφορες πηγές.

Ερευνητές από την οργάνωση «Έρευνα Οπλισμού Συρράξεων» (Conflict Armament Research) συγκέντρωσαν περισσότερα από 1700 φυσίγγια και τα ταξινόμησαν ανάλογα με την χώρα προέλευσης καθώς και την ημερομηνία κατασκευής τους.

Η έρευνα αναφέρει ότι τα περισσότερα πυρομαχικά του, το Ισλαμικό Κράτος τα έχει πάρει από αντίπαλες δυνάμεις – από εθνικούς στρατούς μέχρι επαναστατικές ομάδες στην Συρία και το Ιράκ.

«Το μάθημα που παίρνουμε είναι ότι οι δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας που έχουν προμηθευθεί με πολεμοφόδια από άλλα κράτη, δεν διαθέτουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν αυτό τον εξοπλισμό», είπε ο Τζέιμς Μπέβαν (James Bevan), διευθυντής της οργάνωσης «Έρευνα Οπλισμού Συρράξεων» που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Τα τρία σημαντικότερα αποτελέσματα της έρευνας είναι τα παρακάτω:

1. Τα περισσότερα όπλα του Ισλαμικού Κράτους προέρχονται κυρίως από την Κίνα, την Ρωσία και τις Η.Π.Α

Δύο από τις μεγαλύτερες πηγές οπλισμού των τζιχαντιστών, είναι όπλα που αποκτήθηκαν με τη βία από τον συριακό στρατό, που διαθέτει σημαντικό απόθεμα όπλων Σοβιετικής και Ρωσικής κατασκευής, καθώς και όπλα από το Ιράκ, πολλά από τα οποία κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ.

Η έκθεση αναφέρει ότι περίπου το 20% των φυσιγγίων που έχουν καταγραφεί, φαίνεται ότι προέρχονται από τις ΗΠΑ. Επίσης, αναφέρεται ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί «σημαντικές ποσότητες» πολεμοφοδίων που έχουν κατασκευαστεί στην Ρωσία (εταιρεία Wolf) και διανέμονται από τις ΗΠΑ σε συμμάχους στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με μια ανάλυση της New York Times, βασισμένη στην έρευνα, η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Σερβία προμήθευσαν περισσότερο από το 80% των πυρομαχικών.

Ο Μπέβαν είπε στην εφημερίδα ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν τα κινέζικα όπλα, γιατί «δεν υπάρχει καμία διαφάνεια» στην αγορά της Κίνας.

2. Ορισμένοι τζιχαντιστές στη Συρία μαθαίνουν πώς να κατασκευάζουν όπλα που είναι δύσκολο να εντοπιστούν

Πρώην ηγετικά στελέχη των ΗΠΑ είπαν στο Κέντρο Δημόσιας Ακεραιότητας (Center for Public Integrity – αμερικανικός μη κυβερνητικός οργανισμός ερευνητικής δημοσιογραφίας) ότι αμφιβάλουν αν οι νέες προμήθειες που προορίζονται για επαναστατικές ομάδες στη Συρία, δεν θα πέσουν σε χέρια του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τζόζεφ Κριστόφ (Joseph Christoff), διευθυντής διεθνών σχέσεων και εμπορίου του Διεθνούς Ελεγκτικού Συνεδρίου των ΗΠΑ (U.S. Government Accountability Office) είπε ότι, όταν βρίσκονταν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν από το 2000 ως το 2011, ο εντοπισμός των όπλων ήταν πολύ δύσκολος.

«Δεν ξέρω πώς θα τα καταφέρουμε να το κάνουμε με ασφάλεια αυτή τη φορά», είπε ο Κριστόφ.

Ο εντοπισμός του οπλισμού δεν θα είναι εύκολος αυτή τη φορά, τόνισε ένας ερευνητής του Κέντρου Δημόσιας Ακεραιότητας. Ένοπλοι στη Συρία χρησιμοποιούν φλόγες οξυασετιλίνης για να αφαιρέσουν τον σειριακό αριθμό από κάποια ξένα όπλα. Οι ίδιοι πολλές φορές ‘γράφουν’ νέους σειριακούς αριθμούς.

3. Τα όπλα αλλάζουν χέρια συνεχώς.

Τα όπλα στη Συρία και το Ιράκ δεν καταλήγουν μόνο στο Ισλαμικό Κράτος, αναφέρει η έρευνα. Περιγράφει το πώς κουρδικές δυνάμεις επιτίθενται συχνά σε τζιχαντιστές για να καλύψουν τις ελλείψεις τους σε πολεμοφόδια

Το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται να έχει στην κατοχή του αντιαρματικές ρουκέτες, κατασκευασμένες στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τις οποίες άρπαξαν από Σύρους επαναστάτες.

Σχετικά άρθρα