Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στο περιθώριο μαζικής διαδήλωσης κατά των υγειονομικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού στις Βρυξέλλες, με τη βελγική Αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση.
Σοβαρές ζημιές από επίθεση διαδηλωτών υπέστη και το κτήριο της διπλωματικής αποστολής της ΕΕ, όπου και μετέβη ο Ζοζέπ Μπορέλ καταδικάζοντας «την άνευ λόγου καταστροφή και βία».
Αρκετοί συμμετέχοντες έφτασαν στις Βρυξέλλες με πούλμαν από διάφορες χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Πορτογαλία, Πολωνία…), στο κάλεσμα κινημάτων όπως η «Παγκόσμια Διαδήλωση για την Ελευθερία» (World Wide Demonstration for Freedom) και οι «Ευρωπαίοι Ενωμένοι για την Ελευθερία» (Europeans United for Freedom), καθώς και στο κάλεσμα περίπου 600 ευρωπαϊκών τοπικών ενώσεων, σύμφωνα με το βελγικό Τύπο.
Πρόκειται για την πέμπτη διαδήλωση κατά των υγειονομικών μέτρων που γίνεται στις Βρυξέλλες, μέσα σε διάστημα δύο μηνών, και στην οποία συμμετείχαν σύμφωνα με την αστυνομία περισσότερα από 50.000 άτομα.
Σύμφωνα με το καθιερωμένο πρόγραμμα, η πορεία, που ξεκίνησε γύρω στις 11π.μ. (τοπική ώρα) στο «Gare du Nord» κατευθύνθηκε προς την καρδιά της ευρωπαϊκής συνοικίας, στην πλατεία Schuman και με προορισμό το «Parc du Cinquantenaire», όπου οι διοργανωτές εκφώνησαν ομιλίες.
Οι περισσότεροι διαδηλωτές δεν φορούσαν μάσκα και φώναζαν ένα κυρίως σύνθημα: «ελευθερία».
Η ατμόσφαιρα εντάθηκε, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τα βελγικά ΜΜΕ, κάποιοι διαδηλωτές εκτόξευσαν κροτίδες κατά της αστυνομίας, πριν μπουν σε δράση τα κανόνια νερού και τα δακρυγόνα από την πλευρά των βελγικών αρχών.
Στη συνέχεια οι αστυνομικοί και η κανονιοφόρος νερού μπήκαν μέσα στο πάρκο «Cinquantenaire», καταβρέχοντας τους διαδηλωτές για να απομακρυνθούν.
Γύρω στις 4:30μ.μ. (τοπική ώρα) ενώ η αστυνομία είχε αδειάσει το πάρκο, ορισμένοι από τους διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα και κάδους απορριμμάτων σε μια είσοδο του μετρό στο σταθμό Mérode, όπου ξέσπασε φωτιά, αναφέρει η εφημερίδα «LeSoir».
Μεγάλες ζημιές από επίθεση διαδηλωτών υπέστη και το κτήριο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, όπου μετέβη αργότερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο κ. Μπορέλ με ανάρτησή του στο Twitter καταδίκασε τις καταστροφές και τη βία που στράφηκε και εναντίον του κτηρίου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράση», ενώ ευχαρίστηκε τις γυναίκες και τους άνδρες της αστυνομίας για τις ενέργειές τους.
Μολονότι την Παρασκευή ανακοινώθηκε μικρή χαλάρωση των μέτρων, αν και οι μολύνσεις καταγράφουν ρεκόρ, η κυβέρνηση του Βελγίου ανέφερε επίσης ότι οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου, πέντε μήνες αφού ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, ώστε να διατηρηθεί σε ισχύ το υγειονομικό πιστοποιητικό με το οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μπαρ ή κινηματογράφους.
Αυτό το πάσο είναι υποχρεωτικό για όσους θέλουν να μπουν σε εστιατόρια, μουσεία και πολλούς άλλους δημόσιους χώρους.
Η σημερινή διαδήλωση θύμισε εκείνη του περασμένου Νοεμβρίου, όταν περίπου 35.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν ειρηνικά, αλλά σύντομα ξέσπασαν επεισόδια και πολλοί δρόμοι της πρωτεύουσας πλημμύρισαν από δακρυγόνα.
Το Βέλγιο βρίσκεται αντιμέτωπο με το πέμπτο κύμα της πανδημίας, η κορύφωση του οποίου δεν αναμένεται πριν από τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Περίπου το 89% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί πλήρως και το 67% έχει κάνει και την αναμνηστική δόση.