Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κούρδος αξιωματούχος: Η εξέγερση του Ισλαμικού Κράτους στη φυλακή είναι αποτυχία της διεθνούς κοινότητας

Κούρδος αξιωματούχος: Η εξέγερση του Ισλαμικού Κράτους στη φυλακή είναι αποτυχία της διεθνούς κοινότητας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Χασάκα,

Η επίθεση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) εναντίον μιας φυλακής στη Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, όπου κρατούνται χιλιάδες μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ήταν το αποτέλεσμα της αποτυχίας της διεθνούς κοινότητας να ανταποκριθεί στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους ως διεθνές ζήτημα, δήλωσε υψηλόβαθμος Κούρδος αξιωματούχος το Σάββατο.

«Η μαζική επίθεση από δεκάδες μέλη του Νταές [Ισλαμικό Κράτος] στη φυλακή της Αλ Χασάκα και οι επιπτώσεις της είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας της διεθνούς κοινότητας να επωμιστεί τις ευθύνες της απέναντι σε αυτό το μεγάλο και σοβαρό ζήτημα, το οποίο θεωρούμε διεθνές πρόβλημα», είπε ο Αμπντουλκαρίμ Ομάρ, συμπρόεδρος του υπουργείου Εξωτερικών της κουρδικής διοίκησης, σε ένα tweet.

Ο Ομάρ είπε στο ANF, ένα μέσο ενημέρωσης που συνδέεται με την κουρδική διοίκηση, ότι, «απευθύναμε έκκληση με συνέπεια στη διεθνή κοινότητα για τους [αιχμάλωτους] ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους σε φυλακές και στρατόπεδα.

»Προειδοποιήσαμε ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν μπορεί να διατηρηθεί.

»Ο κόσμος και η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ISIS».

«Κάθε χώρα πρέπει να πάρει πίσω τους πολίτες της.

»Όσοι δεν τους δέχονται θα πρέπει να έρθουν να μας βοηθήσουν και τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους θα πρέπει να διωχθούν [δικαστικά]», πρόσθεσε.

Η φυλακή Γκουαϊράν στη Χασάκα δέχτηκε επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος αφού εξερράγη ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα κοντά στη φυλακή.

Δεκάδες από τους σχεδόν 5.000 κρατούμενους τζιχαντιστές της φυλακής κατάφεραν να δραπετεύσουν, αλλά συνελήφθησαν ξανά από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές για να υποστηρίξουν τις SDF στη μάχη κατά της απόπειρας δραπέτευσης από τη φυλακή, ανέφεραν οι Military Times.

Ο Μαζλούμ Άμπντι, γενικός διοικητής των SDF, δήλωσε σε tweet αργά την Παρασκευή ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε «κινητοποιήσει τα περισσότερα από τα κελιά σε μια προσπάθεια να οργανώσει μια απόδραση από τη φυλακή στη Χασάκα με βομβιστές αυτοκτονίας σε συνεδυασμό με μια εξέγερση κρατουμένων μέσα στη φυλακή».

«Οι δυνάμεις ασφαλείας μας κινητοποιήθηκαν και κατάφεραν με τη βοήθεια του [Διεθνούς] Συνασπισμού να αποκρούσουν την επίθεση και η περιοχή γύρω από τη φυλακή περικυκλώθηκε πλήρως και όλοι οι φυγάδες συνελήφθησαν», πρόσθεσε.

Κούρδοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι και διοικητές κάλεσαν πολλές φορές τις δυτικές χώρες να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, αλλά μόνο λίγες απάντησαν θετικά.

Υπάρχουν πάνω από 10.000 κρατούμενοι του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία (Ροτζάβα) και οι οικογένειες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού του διαβόητου στρατοπέδου Αλ Χολ όπου ζουν περίπου 56.000 άτομα.

Σχετικά άρθρα