Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε πιθανή επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ στην Τουρκία

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε πιθανή επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Βαλκάνια, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Ισαάκ Χέρτσογκ, Ισραήλ, Κροατία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σερβία, Τουρκία,

Πρόταση τριμερούς σύσκεψης των ηγετών Σερβίας – Κροατίας – Βοσνίας με αντικείμενο τη Βοσνία–Ερζεγοβίνη και χρόνο τέλεσης αυτής μετά τις εκλογές στη Σεβρία «κατέβασε» ο διεθνής ταραξίας Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν που προσποιείται τώρα και τον… ειρηνοποιό των Βαλκανίων.

Η πρόταση Ερντογάν έγινε στο πλαίσιο δηλώσεών του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία για να συμμετάσχει στην 3η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

«Ας συγκεντρώσουμε τρεις ηγέτες, τους Βόσνιους, τους Κροάτες και τους Σέρβους, και ας ολοκληρώσουμε αυτή τη δουλειά.

»Καταλήξαμε σε αυτήν την απόφαση», είπε, σύμφωνα με το TRT.

Κατά την συνάντηση αυτή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, εξετάστηκαν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

«Συζητήσαμε όλα τα βασικά περιφερειακά ζητήματα, στα οποία δώσαμε μεγαλύτερη σημασία.

»Είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε σταθερές, καλές και φιλικές σχέσεις διότι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας είναι καθοριστικής σημασίας» δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο πρόεδροι.

Ανέφερε ότι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα που αφορούν την μουσουλμανική κοινότητα στην Σερβία και στην κατάσταση που επικρατεί στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Είπα στον Ερντογάν ότι η Σερβία υποστηρίζει την ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την ακεραιότητα της Σερβικής Δημοκρατίας (Republika Srpska) εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

»Θα πρέπει να εργαστούμε μαζί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» δήλωσε ο Βούτσιτς.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αποκαλώντας τον Βούτσιτς «αγαπητό φίλο» τόνισε ότι από κοινού θα εργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων και υπογράμμισε την σημασία που έχει για την Τουρκία η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

Ο Ερντογάν επισήμανε ότι «η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να μειωθούν οι εντάσεις στα Βαλκάνια».

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναφέρθηκε και στα οικονομικά θέματα τονίζοντας ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό οικονομικό εταίρο της Σερβίας, ανέφερε ότι οι εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια φτάνοντας το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου τα 1,55 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε και στις τουρκικές επενδύσεις και υπογράμμισε την σημασία που έχουν για την Σερβία διότι γίνονται σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές.

Πριν από την συνάντηση με το Ερντογάν, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισκέφτηκε το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ και κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα να αποτίσω φόρο τιμής στον αθάνατο πατέρα του τουρκικού έθνους και ειλικρινή φίλο της χώρας μας, τον Κεμάλ Ατατούρκ, εκ μέρους της Δημοκρατίας της Σερβίας και του σερβικού λαού», έγραψε ο Βούτσιτς στο προφίλ του στο Instagram.

Τι είπε ο Ερντογάν για τον πρόεδρο του Ισραήλ

Στο πλαίσιο των ίδιων δηλώσεων, ο Ερντογάν έκανε λόγο για πιθανή επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ στην Τουρκία:

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τον Πρόεδρο Χέρτζογκ.

»Ίσως ο κ. Χέρτζογκ να έχει μια επίσκεψη στην Τουρκία.

»Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός κ. Μπένετ έχει ορισμένες θετικές προσεγγίσεις σε αυτά τα σημεία.

»Στόχος είναι να φτάσουμε κάπου με θετικές προσεγγίσεις.

»Αφού αυτή η θετική προσέγγιση βασίζεται σε μια αρχή win-win, εμείς, ως Τουρκία, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό», ήταν το νόημα των λόγων του Ερντογάν σύμφωνα με όσα μεταδίδει το κρατικό τουρκικό δίκτυο TRT.

Σχετικά άρθρα