Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ούτε η Gazprom ούτε η Ρωσία ευθυνόμαστε για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Ούτε η Gazprom ούτε η Ρωσία ευθυνόμαστε για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Gazprom, Ενέργεια, Ευρωπαϊκή Ένωση, Πετρέλαιο, Ρωσία, Φυσικό Αέριο,

Ούτε η Gazprom ούτε η Ρωσία ευθύνονται για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ, απαντώντας στις δηλώσεις του διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).

«Φυσικά εκείνο που με εξέπληξε ήταν η δήλωση του επικεφαλής ενός τέτοιου αξιοσέβαστου οργανισμού όπως ο ΔΟΕ, ο οποίος προσπαθεί να κλείσει τα μάτια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές.

»Αναμφίβολα εδώ δεν υπάρχει καμία ευθύνη ούτε της Gazprom, ούτε γενικά της Ρωσίας» δήλωσε ο Νόβακ.

Ο Νόβακ τόνισε ότι την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη επηρέασε ο μακρύς χειμώνας, ο οποίος επέβαλε την απόληψη σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου από τις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGS) στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η παγκόσμια οικονομία άρχισε να ανακάμπτει ενώ το υγροποιημένο αέριο, κυρίως από τις ΗΠΑ, κατευθύνθηκε στις ασιατικές αγορές, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Νωρίτερα ο επικεφαλής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ, σε δηλώσεις του, τις οποίες είχε μεταδώσει το πρακτορείο Bloomberg, είχε πει ότι η μεγάλη ένταση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου προκλήθηκε εξαιτίας της συμπεριφοράς της Ρωσίας, ενώ για την έλλειψη αερίου στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η Gazprom.

Η Ρωσία στο πλαίσιο της συμφωνία του ΟΠΕΚ+ θα παράγει ημερησίως 10,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, δήλωσε εξάλλου ο Νόβακ.

«Ναι, 10,1» (εκ. βαρέλια ημερησίως), ανέφερε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του πρακτορείου TASS.

Η Ρωσία συμμετέχει στην συμφωνία του ΟΠΕΚ+, στο πλαίσιο της οποίας η παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες που συμμετέχουν στην συμμαχία ρυθμίζεται σύμφωνα με την κατάσταση στην αγορά.

Από τον Μάιο του 2021 οι χώρες του ΟΠΕΚ+ αποκαθιστούν την παραγωγή πετρελαίου που είχε μειωθεί σημαντικά πριν ένα χρόνο.

Από τον Αύγουστο το σχέδιο προβλέπει αύξηση της παραγωγής κατά 400 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 2022, οι χώρες που συμμετέχουν στην συμφωνία ενέκριναν σχέδιο αύξησης της παραγωγής για τον Φεβρουάριο κατά 400 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως.

Σχετικά άρθρα