Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιταλία: Έτοιμος για Πρόεδρος ο 85χρονος Μπερλουσκόνι

Ιταλία: Έτοιμος για Πρόεδρος ο 85χρονος Μπερλουσκόνι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εκλογές, Ενρίκο Λέτα, Ιταλία, Μάριο Ντράγκι, Σέρτζιο Ματαρέλα, Σίλβιο Μπερλουσκόνι,

Στις 24 Ιανουαρίου θα εκλεγεί νέος Πρόεδρος στην Ιταλία. Θα μπορούσε να είναι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ή ο Μάριο Ντράγκι, με συνέπειες όμως για όλη την Ευρώπη.

Αλήθεια τώρα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι; Ναι, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, εμπλεκόμενος σε πολλά σκάνδαλα και δικαστικές υποθέσεις, θέλει να ξαναπροσπαθήσει.

Σε ηλικία 85 ετών έθεσε υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα. Θέλει να γίνει Πρόεδρος της Ιταλίας.

«Πιστεύω ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορεί να είναι χρήσιμος για τη χώρα», είπε για τον εαυτό του ο ηλικιωμένος συντηρητικός πολιτικός, γνωστός και ως Καβαλιέρε («ιππότης») στην Ιταλία.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Μπερλουσκόνι έστειλε στους βουλευτές μια ανανεωμένη φωτογραφία του μετά από πλαστικές εγχειρήσεις καθώς και μια συλλογή από τις πιο ωραίες ομιλίες του.

Στην Ιταλία, αυτό θεωρήθηκε ως σήμα εκκίνησης της προεκλογικής εκστρατείας του για την προεδρία.

Πολλοί παρατηρητές ωστόσο του δίνουν λίγες πιθανότητες.

Όμως ο Μπερλουσκόνι υποστηρίζεται από τους δεξιούς λαϊκιστές Ματέο Σαλβίνι και Τζόρτζια Μελόνι.

Η Μελόνι, η οποία ηγείται των ακροδεξιών «Αδελφών της Ιταλίας», πήρε ξεκάθαρη θέση πριν από τα Χριστούγεννα δηλώνοντας πως «Θέλουμε έναν πατριώτη.

»Ο Μπερλουσκόνι είναι, ο Ντράγκι δεν είναι».

Ο Ντράγκι χαίρει εκτίμησης στην ΕΕ

Ο σημερινός Πρωθυπουργός πάντως Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ηγείται μιας επιτυχημένης και σταθερής τεχνοκρατικής κυβέρνησης, χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Ιταλία και την Ευρώπη.

Ο 74χρονος πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει φιλοδοξίες, αλλά χωρίς αυτόν στο τιμόνι η κυβέρνηση θα κατέρρεε σύντομα.

Στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση υποστηρίζεται από έναν άτυπο συνασπισμό εθνικής ενότητας, στον οποίο ανήκουν όλα τα κόμματα εκτός από το ακροδεξιό κόμμα της Μελόνι.

«Αυτή η πλειοψηφία θα μπορούσε να καταρρεύσει», πιστεύει ο Λουτς Κλινκχάμερ, ειδικός για θέματα Ιταλίας στο Γερμανικό Ιστορικό Ινστιτούτο στη Ρώμη.

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει κυρίως να κατανείμει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανασυγκρότησης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Χωρίς τα χρήματα από τις Βρυξέλλες, αυτός ο μεγάλος συνασπισμός δεν θα είχε προκύψει…

»Δεν πιστεύω στη σταθερότητα αυτής της κυβέρνησης, εάν ο Ντράγκι εκλεγόταν Πρόεδρος», λέει.

Νέες εκλογές ίσως έφερναν μια δεξιά λαϊκιστική, ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση και εάν η οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας αποτύγχανε μετά την πανδημία, θα επηρεάζονταν αναπόφευκτα και οι άλλες χώρες της ΕΕ.

Και δυο γυναίκες ως πρόταση

Ο Ενρίκο Λέτα, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στην Ιταλία, πιστεύει ότι θα ήταν πολύ καλύτερα εάν ο Μάριο Ντράγκι παρέμενε επικεφαλής της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου την άνοιξη του 2023 και πραγματοποιούσε το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

«Η Ιταλία παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος στην Ευρωζώνη, πράγμα που σημαίνει ότι η ιταλική πολιτική είναι καίριας σημασίας για την επιβίωση και την ευημερία της ΕΕ τα επόμενα χρόνια», έγραψε ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

Σε αντίθεση με τον Γερμανό Ομοσπονδιακό Πρόεδρο, ο Ιταλός Πρόεδρος έχει καθοριστική επιρροή όταν υπάρχουν πολιτικές κρίσεις.

Μπορεί να διορίσει τον αρχηγό της κυβέρνησης και πρέπει να εγκρίνει τη λίστα του υπουργικού συμβουλίου.

Μπορεί επίσης να διαλύσει το κοινοβούλιο.

Με αυτές τις εξουσίες, ο απερχόμενος Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα τοποθέτησε τον φίλο του Μάριο Ντράγκι Πρωθυπουργό πριν από ένα χρόνο και έδωσε τέλος στην κυβερνητική κρίση.

Ίσως ο Ντράγκι θα ήθελε να αναλάβει αυτή τη θέση.

Ωστόσο η πλειοψηφία στο σώμα των 1009 εκλεκτόρων που θα ψηφίσουν για τον νέο Πρόεδρο στις 24 Ιανουαρίου δεν είναι σαφής ενώ το εκλογικό σύστημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο άνθρωποι από τον χώρο του πολιτισμού ζήτησαν δημόσια να σταματήσει το παζάρι μεταξύ των δυο ηλικιωμένων.

Πρότειναν δύο γυναίκες ως υποψήφιες.

Την υπουργό Δικαιοσύνης Μάρτα Καρτάμπια και την πρώην συνάδελφό της Πάολα Σεβερίνο.

Όπως έγραψε το βρετανικό περιοδικό The Economist: «Είναι απίθανο, αλλά έχουν συμβεί και πιο περίεργα πράγματα».

Σχετικά άρθρα