Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν «ψάχνεται» στην Σ. Αραβία τέσσερα χρόνια μετά την δολοφονία Κασόγκι

Ο Ερντογάν «ψάχνεται» στην Σ. Αραβία τέσσερα χρόνια μετά την δολοφονία Κασόγκι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σαουδική Αραβία, Τουρκία,

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη τον επόμενο μήνα στη Σαουδική Αραβία, της οποίας οι δεσμοί με την Άγκυρα είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια.

Ερωτηθείς για την επίλυση ζητημάτων στις εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία καθώς έφευγε από μια εμπορική εκδήλωση, ο Ερντογάν είπε ότι θα ταξιδέψει στο κράτος του Κόλπου τον Φεβρουάριο.

«Με περιμένει να κάνω μια επίσκεψη τον Φεβρουάριο.

»Έδωσε μια υπόσχεση και θα κάνω την επίσκεψή μου στη Σαουδική Αραβία τον Φεβρουάριο», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στα social media.

Οι εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια λόγω των στενόχωρων δεσμών μεταξύ των χωρών.

Η Τουρκία εργάζεται τώρα για να διορθώσει τις σχέσεις με τις περιφερειακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς η οικονομία της αντιμετωπίζει μια νομισματική κατάρρευση και τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό.

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Ερντογάν είχε ζητήσει συνάντηση με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κατάρ τον περασμένο μήνα.

Η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε τότε, αλλά άνθρωποι που γνωρίζουν το σχέδιο είπαν ότι θα μπορούσε να υπάρξει σύντομα.

Η Σαουδική Αραβία επέβαλε ανεπίσημο μποϊκοτάζ στις τουρκικές εισαγωγές το 2020, καθώς οι πολιτικές εντάσεις για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, επικριτή του πρίγκιπα διαδόχου, διαχέονται στο εμπόριο μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων.

Αφού οι Σαουδάραβες πράκτορες σκότωσαν τον Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018, ο Ερντογάν είχε πει ότι η εντολή προήλθε από τα «υψηλά επίπεδα» της σαουδαραβικής κυβέρνησης, αν και δεν κατονόμασε τον πρίγκιπα Μοχάμεντ, ο οποίος είναι ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας.

Μια αξιολόγηση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο διαπίστωσε ότι ο διάδοχος του θρόνου ενέκρινε τη δολοφονία – μια κατηγορία που η Σαουδική Αραβία απορρίπτει.

Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία εργάζονται τους τελευταίους μήνες για να επιδιορθώσουν τους δεσμούς τους αφού ήταν αντίπαλοι εδώ και χρόνια για διαφορές σε περιφερειακά ζητήματα και το πολιτικό Ισλάμ.

Οι συνολικές εξαγωγές της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 32,9% το 2021, ενώ το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα 45,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Δευτέρας.

Σχετικά άρθρα