Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία υποδαυλίζει εμφύλιο μεταξύ Δεξιάς κι Αριστεράς σε ιρακινό και συριακό Κουρδιστάν

Η Τουρκία υποδαυλίζει εμφύλιο μεταξύ Δεξιάς κι Αριστεράς σε ιρακινό και συριακό Κουρδιστάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Κόμπανι, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Μαζλούμ Άμπντι, Μασρούρ Μπαρζανί, Σαλέχ Μουσλίμ, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τουρκία,

Ποια «καταλληλότερη» μέρα από τα Χριστούγεννα για να χτυπήσετε Κούρδους στη Συρία, καθώς ο δυτικός κόσμος βρίσκεται σε δείπνα με γαλοπούλες μακριά από τη δυστυχία που εκτυλίσσεται αλλού στον κόσμο; Θα μπορούσε να ήταν αυτό που σκέφθηκαν οι Τούρκοι στρατιωτικοί που εξαπέλυσαν επίθεση με ντρόουν σε ένα σπίτι γεμάτο νεαρούς Κούρδους ακτιβιστές στην πόλη Κομπάνι στις 25 Δεκεμβρίου, σκοτώνοντας τρεις νεαρές γυναίκες και δύο άνδρες; -γράφει το Al Monitor και συνεχίζει:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σπάνια λένε κάτι όταν η Τουρκία στοχεύει επιλεκτικά τους Κούρδους εχθρούς της.

Αλλά η επίθεση σε μέλη της Συριακής Επαναστατικής Νεολαίας, ή «Ciwanen Soresger», όπως είναι γνωστή στα κουρδικά, σηματοδοτεί ένα νέο επίπεδο κλιμάκωσης στη συνεχιζόμενη στρατιωτική εκστρατεία της Τουρκίας εναντίον κουρδικών ομάδων που συνδέονται με την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ Αυτόνομη Διοίκηση στη βορειοανατολική Συρία και στοχεύει καθαρά στην εμβάθυνση του διχασμού μεταξύ των Κούρδων.

Ο Μαζλούμ Άμπντι, ο επικεφαλής των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), καταδίκασε την επίθεση με μια σειρά από tweets, καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη «να σταματήσουν την τουρκική πολιτική εκφοβισμού κατά των αμάχων και να σταματήσουν τις εχθροπραξίες που υπονομεύουν τις προσπάθειες σταθερότητας».

Δύο από τα θύματα της επίθεσης ανήμερα των Χριστουγέννων ήταν αδερφές από ένα μικρό χωριό κοντά στην Κομπάνι. Οι δύο άνδρες ήταν Άραβες.

Κανένας δεν ήταν γνωστό ότι είχε εμπλακεί σε βίαιες ενέργειες κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Σαλέχ Μουσλίμ, βετεράνο ηγέτη των Κούρδων της Συρίας και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) που μοιράζεται την εξουσία στην αυτόνομη διοίκηση.

«Τα θύματα ήταν όλοι άμαχοι. Ήταν νέοι άνθρωποι που οργάνωσαν εκστρατείες για να κρατήσουν τη νεολαία μας μακριά από τα ναρκωτικά και το έγκλημα», είπε ο Μουσλίμ στο Al-Monitor.

Η Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας εμπνέεται από τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), το οποίο πολεμά τον τουρκικό στρατό από το 1984, αρχικά για κουρδική ανεξαρτησία και τώρα για κουρδική αυτονομία.

Πολλά από τα ανώτερα στελέχη της διοίκησης στη Συρία προέρχονται από το PKK.

Η Επαναστατική Νεολαία έχει επιφορτιστεί με τη διάδοση της ιδεολογίας του Οτσαλάν και την προσέλκυση νέων μελών στο κίνημά του, όπως και οι «αδελφές» οργανώσεις της στην Τουρκία.

Μέλη της έχουν κατηγορηθεί για βανδαλισμούς κατά του αντιπολιτευόμενου [δεξιού] Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου (KNC), το οποίο -προσθέτουμε ως Tribune: συνεργάζεται με τον Τούρκο εισβολέα. Πρόκειται δηλαδή για δεξιούς δοσίλογους (συνηθίζεται αυτή η τάση στη δεξιά, έχουμε κι ελληνική εμπειρία).

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι είναι «όλοι PKK», το οποίο εκτός από την Τουρκία έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ.

Η Τουρκία έχει δικαιολογήσει τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές της επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των τριών μεγάλης κλίμακας εισβολών της ενάντια της διοίκησης των Κούρδων της Συρίας, με αυτή την πρόφαση περί PKK.

Τώρα, επιλέγοντας να χτυπήσει τη Συριακή Επαναστατική Νεολαία, η Τουρκία μπορεί να ελπίζει να εκμεταλλευτεί τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Αυτόνομης Διοίκησης Βόρειας και Ανατολικής Συρίας με την Περιφερειακή Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) στο γειτονικό Ιράκ, τις οποίες έσπειρε με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της κατά του PKK στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Η συνεχιζόμενη στόχευση της Τουρκίας [με επιθέσεις ντρόουν] στην πόλη Κομπάνι, όπου γεννήθηκε η στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ-SDF κατά του Ισλαμικού Κράτους και από την οποία προέρχεται ο διοικητής των SDF, φέρει πρόσθετο συμβολισμό, που δείχνει την ικανότητα της Άγκυρας να συλλέγει πληροφορίες από εκεί.

Μέλη της Επαναστατικής Νεολαίας οργάνωσαν μια διαδήλωση νωρίτερα αυτόν τον μήνα στη γέφυρα που συνδέει το συνοριακό πέρασμα Σεμάλκα στη συριακή πλευρά με το πέρασμα Φις Καμπούρ στην ιρακινή πλευρά.

Διαμαρτύρονταν για την αποτυχία των αρχών της κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν να παραδώσουν τα πτώματα τριών Σύρων Κούρδων μαχητών του PKK που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις Πεσμεργκά του του ιρακινού Κουρδιστάν το καλοκαίρι.

Οι μητέρες των σκοτωμένων αγωνιστών έχουν οργανώσει καθιστική διαμαρτυρία στα σύνορα τους τελευταίους μήνες.

Η διαδήλωση έγινε βίαιη όταν αξιωματούχοι ασφαλείας του Ιρακινού Κουρδιστάν στα σύνορα άρχισαν να πετροβολούν τους νεαρούς και να ρίχνουν δακρυγόνα.

Οι νεαροί απάντησαν με πετροπόλεμο και φώναξαν συνθήματα κατά του [δεξιού] Δημοκρατικού Κόμματος του Ιρακινού Κουρδιστάν, που κυριαρχεί στο Ιρακινό Κουρδιστάν και είναι στενός σύμμαχος με την Άγκυρα.

Οι αξιωματούχοι του Ιρακινού Κουρδιστάν, που μίλησαν «οφ δι ρέκορντ», έδωσαν διαφορετική περιγραφή, λέγοντας ότι οι νεαροί υποκίνησαν τη βία.

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από το πρακτορείο ειδήσεων ANHA δείχνει μασκοφόρους νεαρούς να πετούν πέτρες στην πλευρά του Ιρακινού Κουρδιστάν, αλλά δεν είναι σαφές ποιος πέταξε πρώτος.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η απάντηση της κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν ήταν ανεξήγητα δυσανάλογη.

Έκλεισε το Φις Καμπούρ και το μοναδικό άλλο πέρασμα από το Ιράκ στη Συρία, το κοντινό Αλ Ουαλίντ, από το οποίο περνά η περισσότερη εμπορική κίνηση στη βορειοανατολική Συρία.

Η Ουάσιγκτον αναγκάστηκε να παρέμβει. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασρούρ Μπαρζανί, την περασμένη εβδομάδα.

Περίπου 38 φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια επετράπη να περάσουν από το Ιρακινό Κουρδιστάν στη βορειοανατολική Συρία μετά από αυτό το τηλεφώνημα.

Ωστόσο, η απαγόρευση κάθε κυκλοφορίας, εκτός από τα φορτηγά που μεταφέρουν προμήθειες στις δυνάμεις του Διεθνούς Συνασπισμού στη βορειοανατολική Συρία, παραμένει σε ισχύ.

Δεν είναι σαφές πότε και υπό ποιους όρους η κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν θα ανοίξει εκ νέου τα σύνορα.

Ένας εκπρόσωπος της δεν είχε απαντήσει στο αίτημα του Al-Monitor για σχόλιο μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στο Al-Monitor, «Ακούσαμε τις αναφορές για επίθεση με drone κοντά στην Κομπάνι στις 25 Δεκεμβρίου.

»Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν».

Όσον αφορά το κλείσιμο των συνοριακών περασμάτων, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε:

«Καλούμε τις Αρχές να επιτρέψουν και να διευκολύνουν την ασφαλή, έγκαιρη και απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια για όλους όσους έχουν ανάγκη».

Το κλείσιμο των συνόρων μπορεί να βλάψει την ανθρωπιστική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία που βοηθά 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους, ανέφερε ο ΟΗΕ σε δήλωση.

Οι δυτικοί διπλωμάτες ιδιωτικά είναι εξαγριωμένοι με τη στάση της κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Η κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν έκλεισε το Φις Καμπούρ αμέσως μετά τη διακήρυξη της αυτόνομης διοίκησης από το PYD το 2012.

Αυτό οφειλόταν εν μέρει σε πίεση από την Τουρκία αλλά και λόγω της ιστορικής αποστροφής του δεξιού κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν (KDP) για τον Οτσαλάν και το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και την πεποίθησή του ότι οι περισσότεροι Κούρδοι της Συρίας είναι φυσικοί οπαδοί του KDP, ιδρυτής του οποίου είναι ο αείμνηστος Μουλά Μουσταφά Μπαρζανί.

Η διαμεσολάβηση των ΗΠΑ εν μέσω της έξαψης του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία έσωσε την κατάσταση. Πολλές οι παρασκηνιακές συμφωνίες, όπως η Αυτόνομη Διοίκηση να πουλά το πετρέλαιο που παράγεται στην περιοχή της (δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της Συρίας) σε χαμηλές τιμές στην κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Η στρατηγική της Άγκυρας επιδιώκει να κρατά το Ιρακινό Κουρδιστάν και το σοσιαλιστικό PYD σε διαμάχη και έτσι τον συριακό κουρδικό θύλακα απομονωμένο και υπό μέγιστη πίεση.

Σχετικά άρθρα