Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ιράν προειδοποίησε ότι θα πλήξει τον πυρηνικό αντιδραστήρα «Ντιμόνα» του Ισραήλ

Το Ιράν προειδοποίησε ότι θα πλήξει τον πυρηνικό αντιδραστήρα «Ντιμόνα» του Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιράν, Ισραήλ, Μπένι Γκαντς, Πυρηνική Ενέργεια, Πυρηνικό Εργοστάσιο, Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (Ιράν),

Το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ σε μια «σοβαρή προειδοποίηση» προς το Ισραήλ, ανέφεραν στρατιωτικοί της χώρας, μεταδίδει η βρετανική Express.

Τα πολεμικά παιχνίδια που διεξήχθησαν στον Κόλπο αυτή την εβδομάδα από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν κορυφώθηκαν την Παρασκευή με πυραύλους που κατέστρεψαν έναν στόχο που έμοιαζε με τον πυρηνικό αντιδραστήρα Dimona του Ισραήλ.

Ο αρχηγός των Φρουρών, στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση:

«Αυτές οι ασκήσεις είχαν ένα πολύ σαφές μήνυμα: μια σοβαρή, πραγματική… προειδοποίηση στις απειλές από τις Αρχές του Σιωνιστικού καθεστώτος να προσέχουν τα λάθη τους.

»Θα τους κόψουμε τα χέρια αν κάνουν λάθος κίνηση.

»Η απόσταση μεταξύ των πραγματικών επιχειρήσεων και των στρατιωτικών ασκήσεων είναι μόνο μια αλλαγή στις γωνίες εκτόξευσης των πυραύλων».

Το ημιεπίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Tasnim, μετέδωσε:

«Μέσω μιας προσομοίωσης των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Dimona, οι Φρουροί της Επανάστασης εξασκήθηκαν επιτυχώς στην επίθεση σε αυτό το κρίσιμο κέντρο του Σιωνιστικού καθεστώτος, στην πυραυλική τους άσκηση».

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε τα ονόματα των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν στην άσκηση στα νότια της χώρας ως Emad, Ghadr, Sejjil, Zalzal, Dezful και Zolfaghar.

Πρόσθεσε ότι η εμβέλειά τους ποικίλλει μεταξύ 220 μιλίων (350 χλμ.) και 1.250 μιλίων (2.000 χλμ.).

Οι ενέργειες της Τεχεράνης έγιναν εν μέσω αυξημένων ανησυχιών ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να βάλει στο στόχαστρο πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ο υποστράτηγος Μοχάμαντ Μπαγκερί, Αρχηγός του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ότι το Ιράν εκτόξευσε ταυτόχρονα 16 πυραύλους διαφόρων τάξεων, καταστρέφοντας έναν αριθμό τεθέντων στόχων.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις, με το όνομα «Μεγάλος Προφήτης», ξεκίνησαν τη Δευτέρα σε τρεις επαρχίες στον Περσικό Κόλπο – το Μπουσέρ, το Χορμοζγκάν και το Χουζεστάν.

Οι ενέργειες του Ιράν έχουν προκαλέσει ευρεία καταδίκη με τη Βρετανία να περιγράφει τις ενέργειες ως απειλή για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

Σε ανακοίνωσή του, το Φόρεϊν Όφις ανέφερε την Παρασκευή:

«Καταδικάζουμε τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν σε μια δοκιμαστική εκτόξευση που επιβεβαιώθηκε ότι διεξήχθη σήμερα.

»Η εκτόξευση αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της απόφασης 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία απαιτεί από το Ιράν να μην αναλαμβάνει καμία δραστηριότητα σχετικά με βαλλιστικούς πυραύλους που έχουν σχεδιαστεί για να μπορούν να εκφέρουν πυρηνικά όπλα – συμπεριλαμβανομένων των εκτοξεύσεων που χρησιμοποιούν τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων.

»Αυτές οι ενέργειες αποτελούν απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια και καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις δραστηριότητές του».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Σαέεντ Χατιμπζαντέχ, απέρριψε την καταδίκη της Βρετανίας, κατηγορώντας το Λονδίνο για ανάμιξη στην αμυντική ικανότητα του κράτους του Κόλπου.

Το Reuters αναφέρει ότι στη Μέση Ανατολή, το Ιράν διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα πυραυλικά προγράμματα, θεωρώντας τέτοια όπλα ως ζωτικό αποτρεπτικό μέσο και μέσο αντίποινων εναντίον αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι οι βαλλιστικοί του πύραυλοι έχουν βεληνεκές 1.200 μιλίων (2.000 χλμ.) και επομένως είναι ικανοί να πλήξουν τις βάσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπένι Γκαντς, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, προέτρεψε τις παγκόσμιες δυνάμεις να μην αφήσουν το Ιράν να παίξει με τον χρόνο στις διαπραγματεύσεις που στοχεύουν στην αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης του 2015 με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Κίνας, της Ρωσίας και της Γερμανίας.

Όπως προβλέπει η συμφωνία, το Ιράν δέχτηκε να περιορίσει τις πυρηνικές δραστηριότητές του και να επιτρέψει σε διεθνείς επιθεωρητές να εισέλθουν στη χώρα με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων.

Οι συνομιλίες για τη διάσωση της συμφωνίας ξεκίνησαν τον Μάιο αφότου ο Τζο Μπάιντεν διαδέχθηκε τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις το 2018.

Από τότε, η Τεχεράνη άρχισε να εμπλουτίζει ουράνιο έως και 60% καθαρότητας – που απέχει λίγο από το 90% που απαιτείται για την παραγωγή μιας ατομικής βόμβας.

Το Ισραήλ αντιτίθεται στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες πρόκειται να επαναληφθούν τη Δευτέρα, και έχει απειλήσει με στρατιωτική δράση εάν αποτύχει η διπλωματία.

Το Ισραήλ πιστεύεται ευρέως ότι είναι η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή με πυρηνικό οπλοστάσιο, αναφέρει το Reuters.

Οι ιρανικές ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν αφού ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, την Τετάρτη.

Σχετικά άρθρα