Οι εντάσεις και οι φόβοι ενός νέου κύκλου βίας έχουν αυξηθεί στην Λιβύη αφότου οι προεδρικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, αναβλήθηκαν τουλάχιστον για ένα μήνα.
Η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής της Λιβύης ήταν αποτέλεσμα της θέσης της κοινοβουλευτικής επιτροπής που έκρινε ότι είναι «αδύνατο» να διεξαχθούν στην προκαθορισμένη ημερομηνία.
Για καιρό υπάρχουν αμφιβολίες για τη νομιμότητα ορισμένων εκ των υποψηφίων συμπεριλαμβανομένου του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιου του Μουαμάρ Καντάφι.
Πλέον, οι φόβοι για συμπλοκές μεταξύ ένοπλων ομάδων που ελέγχουν τα ανατολικά και τα δυτικά της Λιβύης έχουν αυξηθεί καθώς σήμερα (24/12) ολοκληρώνεται η περίοδος διακυβέρνησης της υπηρεσιακής κυβέρνησης ενότητας.
Μια συνάντηση στην Βεγγάζη μεταξύ του Χαφτάρ και δύο ακόμη υποψηφίων, υποδεικνύουν πως οι συμμαχίες αλλάζουν, έπειτα από μήνες ηρεμίας, όπως ανέφερε δημοσίευμα των «The Times».
Την περασμένη Τρίτη (21/12), η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη δήλωσε «ανήσυχη για τις εξελίξεις» όσον αφορά την ασφάλεια στην πρωτεύουσα, με φόντο την «κινητοποίηση δυνάμεων που πρόκεινται σε διάφορες ομάδες» η οποία «προκαλεί εντάσεις και αυξάνει τον κίνδυνο συγκρούσεων που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε σύρραξη».
Στην Λιβύη επικρατεί ειρήνη, ως επί το πλείστον, από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους όταν ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης του Χαφτάρ και η υπηρεσιακή κυβέρνηση συμφώνησαν για παύση πυρός.
Ο ΟΗΕ πίεσε για προεδρικές εκλογές με την ελπίδα να ενωθούν οι αντιμαχόμενες πλευρές της χώρας.
Ο Άνας ελ-Γκομάτι, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Σαντέκ που εδρεύει στην Τρίπολη, ανέφερε στους «The Times» πως η έλλειψη συντάγματος θα έδινε στον επόμενο Πρόεδρο το βήμα για μια διοίκηση απολυταρχικού τύπου.
«Αυτός ο φόβος μπορεί να εντείνει την αίσθηση της επιστροφής της χώρας στα χρόνια του Καντάφι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει στις εκλογές και πως θα κάνει κακό στην προσπάθεια του κράτους να χτιστεί σε γερές βάσεις και να έχει έναν ενωμένο στρατό», πρόσθεσε στο ίδιο μέσο.
Ωστόσο, υπάρχει μια μερίδα πολιτών που θυμούνται τη σταθερότητα της εποχής Καντάφι και πιστεύουν πως ίσως ένας παρόμοιος ηγέτης θα έλυνε τα προβλήματά τους, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Βέβαια, άλλοι απογοητεύθηκαν που δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν.
«Ήταν ο μόνος μη βίαιος τρόπος για να ενωθούν οι Λίβυοι», κατέληξε ο ελ-Γκομάτι.