Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ερντογάν: «Θα μειώσω τον πληθωρισμό σύντομα» – Διεξάγω «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας»

Ερντογάν: «Θα μειώσω τον πληθωρισμό σύντομα» – Διεξάγω «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Πληθωρισμός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είχε καταφέρει να μειώσει τον πληθωρισμό της Τουρκίας, που σήμερα ξεπερνά το 21%, σε περίπου 4% στο παρελθόν και ότι θα το ξανακάνει σύντομα.

Την ίδια ώρα οι τιμές εκτοξεύονται λόγω της επιθετικής νομισματικής χαλάρωσης που προωθεί ο πρόεδρος και η οποία έχει οδηγήσει σε συντριβή τη λίρα, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι το νέο μοντέλο πολιτικής που βασίζεται στα χαμηλά επιτόκια αποτελεί μέρος ενός «οικονομικού πολέμου ανεξαρτησίας», ο οποίος, όπως είπε, συνεχίζεται με επιτυχία.

Οι οικονομολόγοι όμως χαρακτήρισαν την πολιτική «απερίσκεπτη» και προέβλεψαν ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί πάνω από το 30% το επόμενο έτος.

Η λίρα έπεσε κατακόρυφα στο 17 έναντι του δολαρίου την Παρασκευή μετά τους φόβους για ένα πληθωριστικό σοκ που θα προκαλέσει η νέα πολιτική.

Η λίρα έφτασε σε σημείο να χάσει το 55% περίπου της αξίας της φέτος, συμπεριλαμβανομένου του 37% των τελευταίων 30 ημερών.

Σε μια συνάντηση με την αφρικανική νεολαία το Σάββατο που μεταδόθηκε την Κυριακή, ο Ερντογάν επανέλαβε την ανορθόδοξη άποψή του ότι υψηλά τα επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι δεν θα αφήσει τους Τούρκους να «συντριβούν» κάτω από τα επιτόκια.

Σχετικά άρθρα