Μετά τη μελέτη από πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, που υποστηρίζει ότι η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού είναι 70 φορές πιο μεταδοτική αλλά προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο, τα ευρήματα άλλης μελέτης έρχονται να αμφισβητήσουν ότι το νέο στέλεχος είναι λιγότερο επικίνδυνο.
Σύμφωνα με τα πρώιμα ευρήματα ερευνητών στο Imperial College του Λονδίνου, το στέλεχος της Όμικρον δεν είναι λιγότερο σοβαρό από το στέλεχος της Δέλτα.
«Η μελέτη δεν βρίσκει ενδείξεις ότι η Όμικρον έχει χαμηλότερη βαρύτητα από τη Δέλτα, είτε με βάση το ποσοστό των θετικών ατόμων που αναφέρουν συμπτώματα είτε με βάση το ποσοστό των περιπτώσεων που αναζητούν νοσοκομειακή περίθαλψη μετά τη μόλυνση», δήλωσε η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Νιλ Φέργκιουσον ο οποίος συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση.
Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα δεδομένα για τις νοσηλείες «παραμένουν πολύ περιορισμένα αυτή τη στιγμή».
Η μελέτη ανέφερε ότι τα δεδομένα υποδηλώνουν «πολύ περιορισμένες αλλαγές στη σοβαρότητα σε σύγκριση με τη Δέλτα».
Η μελέτη υπογράμμισε επίσης τον αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης που δημιουργεί η νέα παραλλαγή και την ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις για την καταπολέμησή της.
Τα πρώτα ευρήματα θα μπορούσαν να διαψεύσουν τις ελπίδες ορισμένων ειδικών ότι μια αλλαγή στη λοιμογόνο δύναμη της νέας παραλλαγής θα μείωνε την πίεση στα συστήματα Υγείας παρά τα υψηλά επίπεδα μολυσματικότητας της Όμικρον, σχολιάζουν οι Financial Times.
Από την πλευρά της η επιδημιολόγος στο Imperial College, Άζρα Γκάνι, τόνισε την «αβεβαιότητα» σχετικά με το εάν η Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή ή όχι από τα προηγούμενα στελέχη.
«Αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να γίνει πλήρως κατανοητό αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια τώρα για να μετριάσουν τυχόν πιθανές επιπτώσεις», είπε, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα έδειξαν «τη σημασία της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων ως μέρος της ευρύτερης δημόσιας υγείας απάντηση».