Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Θύμωσαν» τα Εμιράτα και είπαν «δεν αγοράζουμε τα F-35» – Τι απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Θύμωσαν» τα Εμιράτα και είπαν «δεν αγοράζουμε τα F-35» – Τι απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Στέιτ Ντιπάρτμεντ,

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι μπορούν να επιλύσουν οποιαδήποτε «εκκρεμή ζητήματα» με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχετικά με μια εξοπλιστική συμφωνία ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τρίτη, λίγο μετά από ένα δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη συμφωνία.

«Όπως επιβεβαιώσαμε πρόσφατα στην Αεροπορική Έκθεση του Ντουμπάι, η διοίκηση Μπάιντεν-Χάρις παραμένει προσηλωμένη στις προτεινόμενες πωλήσεις αεροσκαφών F-35, MQ-9B και πυρομαχικών, παρόλο που συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια σαφή, αμοιβαία κατανόηση των υποχρεώσεων και των ενεργειών των Εμιράτων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την παράδοση», δήλωσε ο αξιωματούχος στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Al Arabiya English.

Αρχικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση Τραμπ να αγοράσουν τα αμερικανικά μαχητικά στελθ αεροσκάφη κι άλλα οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ως μέρος της Συμφωνίας του Αβραάμ, με την οποία τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

Αλλά η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να επανεξετάσει όλες τις ξένες πωλήσεις όπλων, συμπεριλαμβανομένης κι αυτής της συμφωνίας, οδήγησε σε αυξημένο σκεπτικισμό.

Κατά την επίσκεψή της στην Αεροπορική Έκθεση του Ντουμπάι τον περασμένο μήνα, η Αναπληρώτρια Βοηθός Γραμματέας Περιφερειακής Ασφάλειας Μίρα Ρέσνικ είπε ότι οι ΗΠΑ σκόπευαν να προχωρήσουν με τις προτεινόμενες εξοπλιστικές πωλήσεις.

Την Τρίτη, η Wall Street Journal επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο των ΗΑΕ ότι ενημέρωσαν την Ουάσιγκτον για την αναστολή των συνομιλιών για το μαχητικό αεροσκάφος F-35.

«Οι τεχνικές απαιτήσεις, οι κρατικοί λειτουργικοί περιορισμοί και η ανάλυση κόστους/οφέλους οδήγησαν στην επανεκτίμηση», ανέφερε η δήλωση.

Κληθείς να σχολιάσει τη νέα στάση των ΗΑΕ, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στην Al Arabiya English:

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να επιλύσουμε τυχόν εκκρεμή ζητήματα και ανυπομονούμε για τον Κοινό Στρατιωτικό Διάλογο ΗΠΑ-ΗΑΕ αργότερα αυτή την εβδομάδα».

Η υφυπουργός Εξωτερικών για τις Πολιτικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ βρέθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσει «και να προωθήσει βασικά ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας και οικονομίας», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν το ταξίδι της.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΑΕ έχουν προγραμματίσει επίσκεψη στο Πεντάγωνο αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Σχετικά άρθρα