Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δανία: Πρώην υπουργός καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο μηνών

Δανία: Πρώην υπουργός καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο μηνών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δανία, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Πρόσφυγες,

Καταδικάστηκε η πρώην υπουργός Ενσωμάτωσης της Δανίας σε φυλάκιση δύο μηνών από ειδικό δικαστήριο, το οποίο έκρινε πως ήταν ένοχη για τον παράνομο χωρισμό ζευγαριών αιτούντων άσυλο όταν η γυναίκα ήταν ανήλικη.

Το δικαστήριο ανέφερε ότι «η Ίνγκερ Στόιμπεργκ κρίθηκε ένοχη για παραβίαση εκ προθέσεως του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

»Η ποινή είναι φυλάκιση 60 ημερών χωρίς δικαίωμα έφεσης».

Κατηγορούμενη για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επειδή διέταξε τον χωρισμό ζευγαριών αιτούντων άσυλο, μεταξύ των οποίων ορισμένα είχαν παιδιά, όταν η γυναίκα ήταν κάτω των 18 ετών, η Στόιμπεργκ δήλωσε ότι είναι αθώα στην ειδική αυτή δίκη που διεξαγόταν από τον Σεπτέμβριο.

Το 2016, 23 ζευγάρια, η διαφορά ηλικίας των οποίων στην πλειονότητά τους ήταν μικρής σημασίας, χωρίστηκαν, χωρίς ατομική εξέταση του φακέλου τους, στη βάση των συστάσεων του υπουργείου. Ακολούθως οδηγήθηκαν σε διαφορετικά κέντρα εν αναμονή της εξέτασης του φακέλου τους.

Η απόφασή της «ήταν παράνομη γιατί το υπουργείο Μετανάστευσης δεν ήταν υποχρεωμένο να προχωρήσει σε μια διευθέτηση (…) στην οποία δεν επιδείχθηκε καμία μέριμνα ξεχωριστά για τα εν λόγω πρόσωπα», ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Τόμας Ρόρνταμ, ανακοινώνοντας την ετυμηγορία παρουσία της Στόιμπεργκ.

Η δεξιά πολιτικός, που ανήκει στο Φιλελεύθερο Κόμμα, είχε κατ’ επανάληψη αρνηθεί τις κατηγορίες, λέγοντας ότι σκοπός των ενεργειών της ήταν να ξεριζώσει τους γάμους παιδιών και να προστατεύσει τα ανήλικα κορίτσια.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ένα ζευγάρι από τη Συρία διαμαρτυρήθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη στη χώρα το 2016 επειδή ο άνδρας και η γυναίκα είχαν τοποθετηθεί σε διαφορετικά κέντρα αιτούντων άσυλο. Επιτροπή που ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση, κατέληξε πέρυσι πως η εντολή ήτα ν«σαφώς παράνομη».

Εικοσιπέντε από τους 26 δικαστές συμφώνησαν να καταδικαστεί η Στόιμπεργκ.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται τώρα να αποφανθεί για ενδεχόμενη στέρηση της βουλευτικής ιδιότητάς της, που είναι ανεξάρτητη από την ποινή της.

Υπουργός Μετανάστευσης από το 2015 έως το 2019 σε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση που υποστηριζόταν από τη λαϊκιστική αντιμεταναστευτική δεξιά του Κόμματος του Δανικού Λαού (DF), η Στόιμπεργκ ήταν υπεύθυνη για την πολύ περιοριστική πολιτική υποδοχής της Δανίας.

Υπερηφανευόταν ότι είχε υιοθετήσει περισσότερες από 110 τροπολογίες που περιόριζαν τα δικαιώματα των ξένων.

Στη διάρκεια της θητείας της, είχε περάσει επίσης ένα μέτρο για την κατάσχεση των υπαρχόντων των μεταναστών προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η παραμονή τους στη Δανία.

Είναι μόλις η τρίτη φορά από το 1910 που ένας πολιτικός αξιωματούχος παραπέμπεται ενώπιον των 26 δικαστών του ειδικού δικαστηρίου στη Δανία, που δικάζει υπουργούς για κατάχρηση εξουσίας ή αμέλεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η τελευταία ήταν το 1993 με το «Ταμουλγκέιτ», το παράνομο πάγωμα της οικογενειακής επανένωσης προσφύγων Ταμίλ που είχε αποφασιστεί το 1987 και το 1988 από τον συντηρητικό πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Νιν-Χάνσεν.

Ο τελευταίος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών με αναστολή.

Σχετικά άρθρα