Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συζητούν με την Τουρκία αμυντική συνεργασία

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συζητούν με την Τουρκία αμυντική συνεργασία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμυντική Βιομηχανία, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Πολεμική Βιομηχανία, Τουρκία,

Αντιπροσωπεία κυβερνητικών αξιωματούχων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων βρίσκεται στην Άγκυρα για να συζητήσει «ευκαιρίες συνεργασίας» με την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στις 7 Δεκεμβρίου.

Η Άγκυρα και το Άμπου Ντάμπι υπέγραψαν συμφωνίες για επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από δύο εβδομάδες και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι συμφωνίες αυτές προαναγγέλλουν μια «νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο κρατών.

Ως μέρος μιας «επίθεσης γοητείας» που ξεκίνησε πέρυσι, η Τουρκία έχει επίσης κινηθεί για να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, αλλά αυτές οι συνομιλίες έχουν αποφέρει ελάχιστη δημόσια βελτίωση.

Η αντιπροσωπεία των ΗΑΕ συναντήθηκε με την κυβερνητική Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) στις 6 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο πρόεδρος της SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι δύο χώρες είχαν τη δυνατότητα να συνεργαστούν στον αμυντικό τομέα, υποδεικνύοντας ότι το Άμπου Ντάμπι είχε δείξει ενδιαφέρον για τον τουρκικό αμυντικό τομέα.

«Όταν κοιτάμε τα στοιχεία της αμυντικής μας βιομηχανίας, βλέπουμε ότι οι σχέσεις μας στην αμυντική βιομηχανία συνεχίστηκαν ακόμη και σε περιόδους κρίσεων.

»Υπήρχε επαφή ακόμη και όταν οι σχέσεις δεν ήταν στα υψηλότερα επίπεδα», είπε ο Ντεμίρ.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτές οι επαφές θα είναι καλύτερες όταν βελτιωθούν οι σχέσεις».

Η Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών και η Aselsan δεν απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνομιλίες.

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης και το υπουργείο Άμυνας των ΗΑΕ επίσης δεν απάντησαν.

Η Τουρκία δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για επενδύσεις στην ενέργεια, όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, των οποίων τα κρατικά επενδυτικά ταμεία έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στο τουρκικό ηλεκτρονικό παντοπωλείο Getir και στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Trendyol, δήλωσαν ότι επιδιώκουν βαθύτερους οικονομικούς δεσμούς με την Άγκυρα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επιταχύνει μια διαδικασία απομάκρυνσης από τις περιφερειακές συγκρούσεις εστιάζοντας εκ νέου στην οικονομία.

Οι δεσμοί τους με την Τουρκία είχαν τεταθεί λόγω του ρόλου των ισλαμιστικών οργανώσεων στην αναταραχή που ακολούθησε τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης του 2011 και οι χώρες βρέθηκαν σε αντίθετες πλευρές στη σύγκρουση στη Λιβύη.

Πηγή: Duvar

Σχετικά άρθρα