Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Όλαφ Σολτς ορκίζεται 9ος καγκελάριος της Γερμανίας

Ο Όλαφ Σολτς ορκίζεται 9ος καγκελάριος της Γερμανίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γερμανία, Όλαφ Σολτς,

Ο Όλαφ Σολτς ορκίζεται σήμερα ως ο 9ος καγκελάριος της Γερμανίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παραλαμβάνοντας τα ηνία της χώρας από την Άνγκελα Μέρκελ που έμεινε στην εξουσία επί 16 χρόνια.

«Κληρονομεί» μία οικονομία, που δοκιμάζεται από τη νέα έξαρση της πανδημίας και πληθώρα γεωπολιτικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ουκρανικής κρίσης.

Ο 63χρονος Σοσιαλδημοκράτης γνωρίζει πολύ καλά τα όσα έχει να αντιμετωπίσει.

Ήταν άλλωστε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μέρκελ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Τόσο οι Γερμανοί πολίτες όσο και οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών γνωρίζουν επίσης καλά τι να περιμένουν από αυτόν.

Δεν σηματοδοτεί κάποια δραστική αλλαγή. Οι ψηφοφόροι του χάρισαν τη νίκη στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου γιατί είδαν σε αυτόν, αυτό που εκτιμούσαν εν πολλοίς και στην Μέρκελ: Ένα σταθερό, ικανό χέρι και όχι τόσο μία χαρισματική προσωπικότητα.

Ο Σολτς καλείται να διατηρήσει τον ηγετικό ρόλο της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή σκηνή, σε μία περίοδο κατά την οποία το ανατολικό μέτωπο «καίει», ενώ η Ευρώπη καλείται να αποφασίσει πώς θα σταθεί απέναντι στη νέα υπερδύναμη, την Κίνα.

Η διαδικασία της ορκωμοσίας

Το άρθρο 63 του Συντάγματος προβλέπει ότι ο ομοσπονδιακός καγκελάριος εκλέγεται από την Bundestag χωρίς συζήτηση μετά από πρόταση του Ομοσπονδιακού Προέδρου.

Για αυτό, ο Σολτς χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία όλων των μελών της Bundestag, όχι μόνο των παρόντων βουλευτών.

Γι’ αυτό ακριβώς τα κυβερνώντα κόμματα δίνουν μεγάλη σημασία στην παρουσία των βουλευτών τους κατά την εκλογή του Καγκελαρίου.

Το SPD, οι Πράσινοι και το FDP μαζί έχουν 416 από τα 736 μέλη στο νέο κοινοβούλιο. Για την εκλογή του καγκελάριου απαιτούνται 369 ψήφοι.

Στο παρελθόν, οι Καγκελάριοι έπαιρναν συνήθως λιγότερες ψήφους από τις έδρες που κέρδιζε ο συνασπισμός τους. Αλλά μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα:

Το 1998, έξι περισσότεροι βουλευτές ψήφισαν υπέρ του Γκέρχαρντ Σρέντερ από ό,τι ο κόκκινος-πράσινος συνασπισμός είχε στη Bundestag.

Μετά την εκλογή του στο κοινοβούλιο, ο Σολτς έχει ραντεβού με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο στο Bellevue Palace.

Ο Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγερ του δίνει το πιστοποιητικό διορισμού. Η συνεδρίαση της Bundestag αναστέλλεται για αυτό το διάστημα.

Η θητεία του Ομοσπονδιακού Καγκελαρίου αρχίζει με την παράδοση του πιστοποιητικού διορισμού από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο μετά την ολοκλήρωση της εκλογής του Καγκελαρίου.

Γύρω στις 13.00 (ωρα Ελλάδος), Ο Σολτς αναμένεται να επιστρέψει στην ολομέλεια με το πιστοποιητικό διορισμού του για να ορκιστεί από την Πρόεδρο της Bundestag, Μπάρμπελ Μπας.

Ενώ στους προέδρους των ΗΠΑ αρέσει να παίρνουν την οικογενειακή Βίβλο για αυτό, στο Βερολίνο αυτό γίνεται με το πρωτότυπο του Βασικού Νόμου, το οποίο κατά τα άλλα φυλάσσεται στο χρηματοκιβώτιο της Bundestag.

Η φόρμουλα του όρκου είναι σταθερή, υπάρχει μόνο μία πιθανή παραλλαγή: Μπορεί να αποφασίσει υπέρ ή κατά της προσθήκης «έτσι βοήθησέ με Θεέ μου».

Ο όρκος του άρθρου 56 του Βασικού Νόμου έχει ως εξής:

Ορκίζομαι ότι θα αφιερώσω τις ενέργειές μου στην ευημερία του γερμανικού λαού, θα αυξήσω τα οφέλη του, θα αποτρέψω καταστροφές, θα τηρήσω και θα υπερασπιστώ τον Βασικό Νόμο και τους νόμους της Ομοσπονδίας, θα εκπληρώσω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου και θα αποδώσω δικαιοσύνη σε όλους. (Βοήθησέ με λοιπόν Θεέ μου.)

Δέκα λεπτά διατίθενται για αυτό. Ο Σολτς έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα αναγνώσει την πρόσθετη θρησκευτική φόρμουλα στον όρκο του.

Σχετικά άρθρα