Στην εκτίμηση ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι πιο σοβαρή από τη Δέλτα προχώρησε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, εν μέσω ανησυχιών για νέο πιο φονικό πανδημικό κύμα.
Πολλές είναι οι χώρες που υπό τον απειλή του νέου στελέχους έχουν ενεργοποιήσει και πάλι μέτρα αναχαίτισης του κορωνοϊού.
Μέχρι στιγμής, πάντως, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η παραλλαγή που εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα δεν είναι, όπως έχει φανεί από τις μολύνσεις, τόσο φονική καθώς στην πλειονότητά τους οι ασθενείς παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία.
«Ξεκάθαρα, στη Νότια Αφρική, η Όμικρον μεταδίδεται περισσότερο», είπε πριν από ένα 24ωρο ο Φάουτσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αναφερόμενος στην «κάθετη» άνοδο της καμπύλης των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής στη χώρα αυτή.
«Όμως ως τώρα, παρότι είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα, (η παραλλαγή) δεν μοιάζει να προκαλεί (νόσηση) με υψηλό βαθμό βαρύτητας», συνέχισε.
«Μέχρι τώρα, οι ενδείξεις για τη σοβαρότητα είναι λιγάκι ενθαρρυντικές», επανέλαβε.
Ωστόσο, ειδικοί έχουν επισημάνει τις τελευταίες ημέρες πως η Νότια Αφρική έχει τη δημογραφική ιδιαιτερότητα πως ο πληθυσμός της είναι κατά πλειονότητα νεαρός σε ηλικία και ότι μπορεί να καταγραφούν περιπτώσεις βαριάς νόσησης τις επόμενες εβδομάδες.
Βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες σε εργαστήρια για να εξακριβωθεί σε ποιον βαθμό η νέα παραλλαγή, η οποία παρουσιάζει σειρά μεταλλάξεων που έχουν θορυβήσει τους επιστήμονες, είναι πιο μολυσματική, πιο ανθεκτική στην ανοσία που αναπτύσσεται έπειτα από μια πρώτη μόλυνση ή από κάποιο εμβόλιο, και εάν προκαλεί πιο βαριές μορφές της νόσου.