Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Στόλτενμπεργκ απείλησε τη Ρωσία για χάρη της Ουκρανίας – «Πετάχτηκε» κι ο Τσαβούσογλου να… παραγοντίσει

Ο Στόλτενμπεργκ απείλησε τη Ρωσία για χάρη της Ουκρανίας – «Πετάχτηκε» κι ο Τσαβούσογλου να… παραγοντίσει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Γενς Στόλτενμπεργκ, Μαρία Ζαχάροβα, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ουκρανία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Τουρκία,

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε την Τετάρτη την προειδοποίησή του ότι οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας θα έχει υψηλό τίμημα και σοβαρές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για τη Μόσχα.

Μιλώντας μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως το ΝΑΤΟ έχει πολλούς τρόπους αποτροπής απέναντι στη Ρωσία, μεταξύ άλλων περισσότερες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις.

Είπε επίσης πως η υποστήριξη του ΝΑΤΟ για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας «παραμένει ακλόνητη», αποκαλώντας το Κίεβο έναν «στενό και υψηλής αξίας εταίρο».

«Έχουμε ένα μεγάλο εύρος επιλογών προκειμένου να διασφαλίσουμε πως η Ρωσία θα είναι αντιμέτωπη με σοβαρές συνέπειες αν για μία ακόμη φορά χρησιμοποιήσει βία εναντίον μιας ανεξάρτητης, κυρίαρχης χώρας, της Ουκρανίας», είχε δηλώσει νωρίτερα στο περιθώριο της συνόδου, σύμφωνα με το Reuters, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

«Οτιδήποτε από οικονομικές κυρώσεις, χρηματοπιστωτικές κυρώσεις, πολιτικές κυρώσεις, αλλά επίσης, όπως είδαμε μετά το 2014 όταν προσάρτησε παράνομα την Κριμαία… αυτό προκάλεσε τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής άμυνάς μας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ θα συμβάλει ενεργά ώστε η Ουκρανία και η Γεωργία να αποκτήσουν στρατιωτικές δυνατότητες οι οποίες θα τους επιτρέψουν να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους.

«Πραγματοποιούμε ασκήσεις, ανταλλάσσουμε πληροφορίες, προμηθεύουμε τεχνολογία και επίσης υποστηρίζουμε τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη διάσκεψη Reuters Next, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ προειδοποίησε τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βία εναντίον της γειτονικής Ουκρανίας και δήλωσε πως η Μόσχα γνωρίζει ότι θα καταβάλει υψηλό τίμημα μέσω κυρώσεων και άλλων βημάτων από τη Δύση για οποιαδήποτε επίθεση.

«Όλοι καταστήσαμε πολύ σαφές πως θα καταβάλει υψηλό τίμημα, και οι κυρώσεις είναι μία από τις επιλογές», είπε.

«Νομίζω πως είναι αρκετά προφανές πως η Ρωσία γνωρίζει ήδη ότι θα καταβάλει ένα υψηλότερο τίμημα», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είπε πως νέες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι ένα ισχυρό εργαλείο.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε πως είναι δημοσίως γνωστό πως οι σύμμαχοι παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία και πως αυτό έχει αμυντικό χαρακτήρα και συνάδει με όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις των εταίρων.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ απέρριψε τις κατηγορίες πως η δυτική συμμαχία προκαλεί τη Μόσχα με τα στρατιωτικά γυμνάσιά της στη Μαύρη Θάλασσα και επέρριψε με τη σειρά του την ευθύνη στη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε στρατιωτικά γυμνάσια ως προκάλυμμα για να επιτεθεί σε γειτονικές χώρες.

Αντίθετα με τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ ακολουθούσε πάντοτε τους διεθνείς κανόνες προσκαλώντας ξένους παρατηρητές στα γυμνάσιά του, είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Το πρόβλημα με τη Ρωσία είναι πως δεν είναι διαφανής, πως έχει μια πολύ επιθετική ρητορική και ένα ιστορικό που δείχνει ότι έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τα στρατιωτικά γυμνάσια ως προκάλυμμα για επιθετικές ενέργειες εναντίον γειτονικών χωρών», είπε.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε πως η δυτική συμμαχία εργάζεται προκειμένου να προστατεύσει τους συμμάχους απέναντι στους νέους κινεζικούς και ρωσικούς πυραύλους που μπορεί να φθάσουν την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

«Η Ρωσία, αλλά και η Κίνα, επενδύουν τώρα πολύ σε συστήματα με πυρηνική ικανότητα που μπορούν να φθάσουν όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ», είπε.

«Είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη», είπε, επικαλούμενος τη ρωσική επένδυση σε εξαιρετικά μεγάλου βεληνεκούς, υψηλών ταχυτήτων, ευέλικτους πυραύλους.

Τσαβούσογλου: «Βρισκόμαστε σε επαφή με Ουκρανία και Ρωσία»

Η Τουρκία βρίσκεται σε επαφή με την Ουκρανία και τη Ρωσία για τη μείωση των εντάσεων, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας δεν θα επιλύσουν την κρίση.

Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι λένε πως η Μόσχα έχει συγκεντρώσει δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, η οποία μάχεται εναντίον υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών που ελέγχουν τμήμα του εδάφους της στην ανατολική περιοχή της και το Κίεβο κάλεσε σήμερα το ΝΑΤΟ να ετοιμάσει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, είναι έτοιμη να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και ο Τσαβούσογλου είπε ότι θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ουκρανίας και της Ρωσίας την Πέμπτη.

«Είμαστε σε επαφή και με τις δύο πλευρές και τις συμβουλεύουμε να παραμείνουν ήρεμες και να μειώσουν τις εντάσεις», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συζητήσουν το ζήτημα τηλεφωνικά την Παρασκευή.

«Δεν πιστεύουμε ότι οι κυρώσεις θα λύσουν το ζήτημα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Ως Τουρκία, πιστεύουμε σε μια σωστή ισορροπία ανάμεσα στην αποτροπή και το διάλογο.

»Κανένας δεν μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία ούτε οποιαδήποτε άλλη χώρα μέσω κυρώσεων και μόνο».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απέρριψε την προσφορά του Ερντογάν να μεσολαβήσει, λέγοντας πως δεν έχει σχέση με τη σύγκρουση στο Ντονμπάς ανάμεσα στις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις και υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές, όμως ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι Ερντογάν και Πούτιν θα συζητήσουν το θέμα.

Η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, όμως αντιτίθεται στις ρωσικές πολιτικές στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και στην προσάρτηση, το 2014 από τη Ρωσία, της χερσονήσου της Κριμαίας.

Ενώ επιδιώκει συνεργασία με τη Ρωσία στην άμυνα και την ενέργεια, η Άγκυρα έχει επίσης πουλήσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, προκαλώντας τον θυμό της Μόσχας.

Σχετικά άρθρα