Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σιίτες Ιρακινοί πολιτοφύλακες δήλωσαν ότι θα επιτεθούν στους Αμερικανούς την Πρωτοχρονιά

Σιίτες Ιρακινοί πολιτοφύλακες δήλωσαν ότι θα επιτεθούν στους Αμερικανούς την Πρωτοχρονιά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Χασχντ Αλ Σαάμπι, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Σιίτες,

Ιρακινές σιιτικές παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές, που υποστηρίζονται από το Ιράν, απείλησαν να προβούν σε στρατιωτικές ενέργειες κατά των αμερικανικών στρατευμάτων εάν παραμείνουν στη χώρα μετά τις 31 Δεκεμβρίου.

Τα σχόλια έγιναν από τον Καζίμ αλ Φαρτούσι, εκπρόσωπο της ένοπλης δύναμης «Καταΐμπ Σαγίντ αλ Σουχάντα», μια ημέρα αφότου ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για πλήρη έξοδο από το Ιράκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μουσταφά αλ-Καντίμι τον Ιούλιο, ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από το Ιράκ μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

Ο Φαρτούσι ανέφερε σε δήλωση την Πέμπτη ότι η τελευταία τοποθέτηση του Πενταγώνου δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εγκαταλείψουν το Ιράκ εάν δεν αναληφθούν στρατιωτικές ενέργειες εναντίον των στρατευμάτων τους.

Ο εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής πρόσθεσε ότι το λεγόμενο «Μέτωπο Αντίστασης» είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ μόλις λήξει η προθεσμία για την αποχώρησή τους «μετά τις δώδεκα το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2021».

Μιλώντας στο Newsweek, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Διοικητής του Ναυτικού Τζέσικα ΜακΝάλτι, δήλωσε:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν κατά τη διάρκεια του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ιράκ του Ιουλίου 2021, συμπεριλαμβανομένου ότι δεν θα υπάρχουν αμερικανικές δυνάμεις με μαχητικό ρόλο μέχρι το τέλος του έτους».

«Οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα παραμείνουν στο Ιράκ, μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης του Ιράκ, σε ρόλο συμβουλευτικής, βοήθειας και ανταλλαγής πληροφοριών για να υποστηρίξουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας στην εκστρατεία για να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος».

Το «Μέτωπο Αντίστασης» περιλαμβάνει αρκετές μονάδες σιιτικών πολιτοφυλακών που επίσης επιχειρούν υπό την ανώτερη διοίκηση του συνασπισμού πολιτοφυλακών «Χασντ αλ-Σάαμπι» και συχνά επιτίθενται στις ιρακινές βάσεις όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις.

Σχετικά άρθρα