Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παραλλαγή της «Μποτσουάνα»: Πανικός και σενάρια τρόμου κατακλύζουν τον πλανήτη εξαιτίας της «Όμικρον»

Παραλλαγή της «Μποτσουάνα»: Πανικός και σενάρια τρόμου κατακλύζουν τον πλανήτη εξαιτίας της «Όμικρον»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Μετάλλαξη Όμικρον, Παραλλαγή B.1.1.529 της «Μποτσουάνα»,

Πανικός και σενάρια τρόμου κατακλύζουν τον πλανήτη εξαιτίας της παραλλαγής «Όμικρον» πριν καν η επιστημονική κοινότητα μιλήσει, πριν αξιολογήσει τον πραγματικό κίνδυνο στο εργαστήριο και στα κλινικά δεδομένα.

Με τα στοιχεία να είναι ελάχιστα η επιστημονική κοινότητα καλείται να ξεδιαλύνει το τοπίο καθώς οι πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες του αναπτυγμένου κόσμου αντιδρούν με τρόπο που ενσπείρει φόβο και αγωνία στον πληθυσμό.

Χθες, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι διεθνείς αγορές, εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στο θέμα της πανδημίας.

Η αναστάτωση των επενδυτών αλλά και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια προκάλεσαν βουτιά στις μετοχές ενώ η μία χώρα μετά την άλλη ανακοίνωναν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τις χώρες του αφρικανικού Νότου.

Η Β.1.1.529 ταυτοποιήθηκε στον αφρικανικό Νότο και φαίνεται να ενσωματώνει 50 συνολικά μεταλλάξεις στη νέα παραλλαγή, 32 εκ των οποίων στην πρωτεΐνη ακίδα.

Εκτός από τη Νότια Αφρική, προς το παρόν έχει εντοπιστεί σε Μποτσουάνα, Χονγκ Κονγκ και Ισραήλ.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της «Ο» στη Νότια Αφρική δεν δικαιολογεί τον πανικό καθώς είναι σχετικά χαμηλός με 2.828 νέες μολύνσεις να καταγράφονται χθες.

Τα εμβόλια

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σημείωσε ότι «είναι πρόωρο επί του παρόντος να προβλεφθεί η προσαρμογή των εμβολίων προκειμένου να καταπολεμηθεί αυτή η παραλλαγή που αναδύεται».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, διά του εκπροσώπου του, είπε πως θα χρειαστούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της «Όμικρον», καθώς οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και τα εμβόλια.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, που ανέπτυξε το εμβόλιο AstraZeneca.

Εξέφρασε αισιοδοξία ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών από την παραλλαγή και εκτίμησε ότι είναι απίθανο να οδηγήσει σε επανεκκίνηση της πανδημίας.

«Έχουμε κάποια αισιοδοξία ότι το εμβόλιο θα πρέπει να λειτουργεί ενάντια σε αυτήν την παραλλαγή για σοβαρή ασθένεια, αλλά πραγματικά πρέπει να περιμένουμε αρκετές εβδομάδες για να το επιβεβαιώσουμε» δήλωσε.

«Δεν ξέρουμε εάν θα επικρατήσει η νέα παραλλαγή.

»Αλλά είναι πολύ πιθανό να έχουμε επαρκή προστασία από τα υπάρχοντα εμβόλια, ιδιαίτερα όσοι έχουμε κάνει και τις τρεις δόσεις» ανέφερε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, αναμένοντας και αυτός με τη σειρά του την ανάλυση των δεδομένων τις επόμενες εβδομάδες.

Ευρωπαϊκός συναγερμός

Το πρώτο περιστατικό της παραλλαγής Β.1.1.529 στην Ε.Ε. ανιχνεύθηκε χθες στο Βέλγιο, καθώς μία νεαρή γυναίκα, εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω Τουρκίας.

Δύο ύποπτα κρούσματα εξετάζονται από τις υγειονομικές αρχές στη Δημοκρατία της Τσεχίας και τη Γερμανία.

Το Σάββατο οι ολλανδικές υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι θετικοί στον νέο κορωνοϊό είναι 61 από τους 600 επιβάτες δύο πτήσεων από τη Νότια Αφρική, που αφίχθησαν χθες στο αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ.

Τα εργαστηριακά αποτελέσματα θα κρίνουν αν οι ασθενείς έχουν προσβληθεί από τη νέα παραλλαγή ή όχι.

Προληπτικά όλοι οι επιβάτες τέθηκαν ή θα τεθούν σε απομόνωση μέχρι να εξαχθούν οι εργαστηριακές εξετάσεις.

Καθώς η ανησυχία μεγαλώνει η κυβέρνηση της Ολλανδίας όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. απαγόρευσαν όλες τις πτήσεις από κράτη κράτη του αφρικανικού νότου: Μποτσουάνα, Εσουατίνι, Λεσότο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νότια Αφρική, Ζιμπάμπουε.

Και αν είχαν σπάσει οι πατέντες;

Το γεγονός ότι οι πλούσιες χώρες του κόσμου, παρά τις εκκλήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από το 2020 και παρά τη ρητορική της διεθνούς «φιλανθρωπίας», έχουν εγκαταλείψει τις χώρες της Αφρικής στο έλεος της πανδημίας, με τραγικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, προφανώς δεν είναι άσχετο με το ότι εκεί γεννήθηκε η νέα παραλλαγή.

Αν οι φτωχότερες χώρες είχαν τη δυνατότητα να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους ίσως σήμερα μιλούσαμε από άλλη βάση.

Όμως οι ηγεσίες της Δύσης τάχθηκαν ενάντια στην άρση των πατεντών των εμβολίων καθιστώντας ευκολότερη την προμήθειά τους από τις φτωχές χώρες.

Στις αρχές Οκτωβρίου, μόλις το 5% του πληθυσμού της Αφρικής είχε εμβολιαστεί, έναντι περίπου 40% κατά μέσο όρο στις άλλες ηπείρους, ενώ τουλάχιστον 50 αναπτυσσόμενες χώρες έχουν μείνει πολύ πίσω από τους στόχους στα εμβολιαστικά τους προγράμματα.

Πηγή: Εφ.Συν

Σχετικά άρθρα