Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υπ. Βιομηχανίας Εμιράτων: «Έχουμε κοινά συμφέροντα με την Τουρκία – Φυσικός εταίρος η Τουρκία»

Υπ. Βιομηχανίας Εμιράτων: «Έχουμε κοινά συμφέροντα με την Τουρκία – Φυσικός εταίρος η Τουρκία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία,

Ο Δρ Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), συμμετείχε στην αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου που συνόδευσε τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, διάδοχο του Άμπου Ντάμπι και αναπληρωτή Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ.

Σε συνέντευξή του στον κρατικό Οργανισμού Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Τουρκίας (TRT) σχετικά με την επίσκεψη των Εμιρατιανών την Τετάρτη στην Τουρκία, είπε:

«Αυτή η επίσκεψη είναι σημαντική από πολλές απόψεις.

»Έρχεται σε μια στιγμή που τόσο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και η Τουρκία εργάζονται από κοινού σε ένα όραμα για ένα πιο ειρηνικό, σταθερό και μέλλον ευημερίας για την περιοχή.

»Αυτή η συνεργασία επικεντρώνεται γύρω από την ανεκτικότητα, το αμοιβαίο όφελος, τα κοινά ενδιαφέροντα και τη δημιουργία γεφυρών.

»Ο κύριος στόχος της επίσκεψης του σεΐχη Μοχάμεντ είναι να δημιουργήσει οικονομική αξία μέσω της ενίσχυσης του εμπορίου, των επιχειρηματικών συνεργασιών και των επενδύσεων.

»Τα ΗΑΕ και η Τουρκία έχουν δύο από τις πιο δυναμικές οικονομίες και κοινωνίες στην περιοχή.

»Και οι δύο έχουμε διαφορετικούς πολιτισμούς, επικεντρωνόμαστε και οι δύο στην οικονομική ανάπτυξη και και οι δύο πιστεύουμε ότι η οικονομική πρόοδος είναι το κλειδί για την επίτευξη ενός βιώσιμου μέλλοντος.

»Η σχέση μεταξύ των ΗΑΕ και της Τουρκίας δεν είναι νέα.

»Απολαύσαμε κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία εδώ και χρόνια.

»Στην πραγματικότητα, τα ΗΑΕ είναι ο μεγαλύτερος περιφερειακός εμπορικός εταίρος της Τουρκίας.

»Ωστόσο, αυτή η επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σηματοδοτεί πραγματικά μια νέα εποχή για να αναβαθμιστούν αυτοί οι δεσμοί σε νέα επίπεδα.

»Έχουμε ένα πολύ ισχυρό κοινό θεμέλιο και μπορούμε και πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό».

Σε ποιους τομείς πιθανότατα θα επικεντρωθούν οι ενισχυμένοι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των ΗΑΕ και της Τουρκίας;

«Ακολουθούμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε αυτή τη συνεργασία.

»Θα βασιστούμε στα υπάρχοντα θεμέλια μεταξύ των δύο χωρών και θα ενισχύσουμε τους οικονομικούς, εμπορικούς και κοινωνικούς μας δεσμούς σε πολλούς τομείς, όπως ενέργεια, υγειονομική περίθαλψη, τρόφιμα και γεωργία, logistics, λιμάνια, μεταφορές, βιομηχανία και μεταποίηση, υποδομές, χρηματοοικονομικές και κεφαλαιαγορές, τεχνολογία, τουρισμός, πολιτισμός και πολλά άλλα.

»Στοχεύουμε επίσης να σφυρηλατήσουμε συνεργασίες για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων από κοινού, όπως η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια, τα τρόφιμα και η ασφάλεια του νερού».

Ποια είναι η τρέχουσα φύση των οικονομικών σχέσεων των ΗΑΕ με την Τουρκία;

«Και οι δύο έχουμε ανοιχτές οικονομίες χωρίς αποκλεισμούς και κατανοούμε την αξία των συνεργασιών.

»Τα ΗΑΕ είναι ο μεγαλύτερος περιφερειακός εμπορικός εταίρος της Τουρκίας.

»Από το 2019 έως το 2020, οι εξαγωγές των ΗΑΕ προς την Τουρκία αυξήθηκαν περισσότερο από 110% και το συνολικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 21%.

»Τα τελευταία πέντε χρόνια, τα ΗΑΕ επένδυσαν ως επί το πλείστον στους τομείς των μεταφορών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του τουρισμού της Τουρκίας, ενώ οι τουρκικές επενδύσεις στα ΗΑΕ επικεντρώθηκαν σε κατασκευές, εξαρτήματα αυτοκινήτων και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

»Τώρα είμαστε έτοιμοι να μπούμε στην επόμενη φάση και να αξιοποιήσουμε αυτές τις επενδύσεις.

»Ανυπομονώ να επεκταθώ σε αυτές τις συνεργασίες σε διάφορους τομείς και σε διάφορους κλάδους».

Τι κρύβεται πίσω από την πρόσφατη αλλαγή στις σχέσεις ΗΑΕ-Τουρκίας;

«Είναι τα κοινά μας συμφέροντα, η γνήσια δέσμευση και το κοινό μας όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία, όχι μόνο για εμάς αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

»Από τις επαφές μας με τους διάφορους Τούρκους ομολόγους μας, είναι προφανές και πολύ σαφές ότι μοιραζόμαστε παρόμοια άποψη και συμφωνούμε σε μια σειρά θεμάτων που είναι στρατηγικά σημαντικά και για τους δύο.

»Επιπλέον, η τέχνη της συνεργασίας είναι μέρος του DNA μας και ήταν το κλειδί της επιτυχίας μας όλα αυτά τα χρόνια.

»Και καθώς γιορτάζουμε το Χρυσό Ιωβηλαίο μας, οι συνεργασίες και η οικοδόμηση γεφυρών θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των επόμενων 50ετών αναπτυξιακών μας σχεδίων.

»Έτσι, εστιάζουμε στο λέιζερ στην προτεραιότητα της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας παράλληλα με τους περιφερειακούς και παγκόσμιους εταίρους.

»Αυτό σημαίνει τη δημιουργία ισχυρότερων οικονομικών, εμπορικών, επιχειρηματικών και πολιτιστικών δεσμών με έθνη σε όλο τον κόσμο όπως η Τουρκία.

»Ως στενός περιφερειακός γείτονας, η Τουρκία είναι απλώς ένας σπουδαίος φυσικός εταίρος».

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα που θα θέλατε να μεταδώσετε στον τουρκικό λαό;

«Θα ήθελα να προσκαλέσω τον λαό της Τουρκίας να επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και να απολαύσει την Expo 2020 Dubai και να δείτε μόνοι σας πώς 192 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, φυσικά, έχουν συγκεντρωθεί για να συνδέσουν τα μυαλά και να δημιουργήσουν το μέλλον».

Πηγή: The National

Σχετικά άρθρα