Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Aλλάζει σελίδα η Σoυηδία: Για πρώτη φορά θα έχει γυναίκα πρωθυπουργό

Aλλάζει σελίδα η Σoυηδία: Για πρώτη φορά θα έχει γυναίκα πρωθυπουργό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Σουηδία,

Επισήμως πλέον η Σουηδία αλλάζει σελίδα και για πρώτη φορά στην ιστορία της θα έχει γυναίκα πρωθυπουργό. Πρόκειται για την ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών, Μαγκνταλένα Άντερσον, αφού το σουηδικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη με 117 ψήφους, την ανάληψη της πρωθυπουργίας από την πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας βάζοντας έτσι τέλος στις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν την περασμένη εβδομάδα.

Η 54χρονη υπουργός Οικονομικών διαδέχεται τον Στέφαν Λεβέν στην πρωθυπουργία, ο οποίος αποφάσισε να παραιτηθεί έπειτα από επτά χρόνια στην εξουσία και καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές του 2022 που προμηνύονται δύσκολες για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η πρώην κολυμβήτρια Μαγκνταλένα Άντερσον αναλαμβάνει τα ηνία της Σουηδίας, 40 χρόνια αφότου η γειτονική της Νορβηγία απέκτησε την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό και πάνω από 60 χρόνια αφότου η Σρι Λάνκα έκανε το ίδιο και έγινε έτσι η πρώτη χώρα που το έπραξε.

Έχει προαναγγείλει γενναιόδωρα σχέδια δαπανών και μειώσεις φόρων

Βάσει της συμφωνίας μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και του Αριστερού Κόμματος, το βράδυ της Τρίτης, περίπου 700.000 συνταξιούχοι θα δουν τη σύνταξή τους να αυξάνει κατά 1.000 κορώνες (περίπου 100 ευρώ) τον μήνα.

Η Άντερσον κέρδισε επίσης τη στήριξη τους για τον προϋπολογισμό της για το 2022, η υιοθέτησή του οποίου από το κοινοβούλιο αναμένεται επίσης να είναι δύσκολη.

Η Άντερσον έχει ακόμα προαναγγείλει γενναιόδωρα σχέδια δαπανών και μειώσεις στους φόρους εισοδήματος για το 2022, ωστόσο δεν είναι απίθανες οι πρόωρες εκλογές.

Σχετικά άρθρα