Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κάρολος και Καμίλα στην Αίγυπτο – Συνάντηση με Αλ Σίσι και διαθρησκειακός διάλογος

Κάρολος και Καμίλα στην Αίγυπτο – Συνάντηση με Αλ Σίσι και διαθρησκειακός διάλογος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Αλεξάνδρεια, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, Βασιλιάς Κάρολος Γ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιορδανία, Κάιρο,

Ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας και η σύζυγός του Καμίλα έφτασαν την Πέμπτη στην Αίγυπτο για να συναντήσουν τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι και την πρώτη κυρία της Αιγύπτου Ιντεσάρ Αλ Σίσι στο προεδρικό μέγαρο Αλ Ιτιχαντίγια (Παλάτι της Ηλιουπόλεως), σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της Προεδρίας.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πάρθηκαν στο οροπέδιο της Γκίζας και σε τμήματα του Παλαιού Καΐρου πριν από την επίσκεψη του πρίγκιπα.

Σε αρκετές αγορές δεν επετράπη να ανοίξουν την Πέμπτη για λόγους ασφαλείας, ιδιαίτερα σε περιοχές του Ισλαμικού Καΐρου που έχουν άμεση πρόσβαση στο Τζαμί Αλ Άζχαρ, όπου ο εστεμμένος πρόκειται να συναντήσει τον μεγάλο ιμάμη του Αλ Άζχαρ.

«Μας ζητήθηκε το βράδυ της Τετάρτης να απομακρυνθούμε από το συγκρότημα της Γκίζας [Πυραμίδες] και μας δόθηκε εντολή να βγάλουμε τις καμήλες και τα άλογά μας από την περιοχή πριν από τις 14.00 της Πέμπτης», είπε ένας εργαζόμενος στον τουρισμό στις πυραμίδες της Γκίζας.

Το βασιλικό ζεύγος αναμένεται να επισκεφθεί την παλιά πόλη του Καΐρου και τις Πυραμίδες της Γκίζας πριν κάνει το δίωρο ταξίδι στην Αλεξάνδρεια, όπου αναμένεται να επισκεφθεί τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της παραλιακής πόλης.

Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης έφτασαν στην Αίγυπτο από την Ιορδανία, όπου συνάντησαν περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, μέλη της βασιλικής οικογένειας και επισκέφτηκαν την πόλη Γάδαρα -μία σημαντική ελληνιστική πόλη στη Μέση Ανατολή- καθώς και τον ποταμό Ιορδάνη όπου πιστεύεται ότι βαφτίστηκε ο Ιησούς.

Στο Κάιρο, το ζευγάρι θα συζητήσει περιβαλλοντικά θέματα με τον κ. Αλ Σίσι, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής Cop26 για το κλίμα στη Γλασκώβη του Ηνωμένου Βασιλείου, νωρίτερα αυτόν τον μήνα και φιλοξενεί το επόμενο συνέδριο στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας στο Σαρμ Ελ Σέιχ το 2022.

Στην εξουσία από το 2014, ο Αιγύπτιος ηγέτης δίνει αυξανόμενη προσοχή στο περιβάλλον, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και επιδιώκοντας να μειώσει τη ρύπανση σε μεγάλες πόλεις όπως το Κάιρο και η Αλεξάνδρεια.

Η συνάντηση του πρίγκιπα Καρόλου με τον Μεγάλο Ιμάμη του Αλ Άζχαρ, σεΐχη Αχμέντ Αλ Ταγιέμπ, έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου του ενδιαφέροντος του για τον διαθρησκειακό διάλογο.

Ο σεΐχης Αλ Ταγιέμπ, από την πλευρά του, έχει σφυρηλατήσει στενές σχέσεις με το Βατικανό και έχει επίσης συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ, την πιο ανώτερη κληρική προσωπικότητα της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Το τζαμί Αλ Άζχαρ στην παλιά συνοικία του Καΐρου χτίστηκε πριν από περισσότερα από 1.000 χρόνια και έχει γίνει μια από τις σημαντικότερες έδρες της σουνιτικής ισλαμικής θεολογίας και διδασκαλίας.

Η παλιά συνοικία φιλοξενεί επίσης το παζάρι Χαν αλ Χαλίλι, τοποθεσίες που χρονολογούνται από την εποχή των Μαμελούκων και των Οθωμανών, καθώς και την ιστορική αγορά χρυσού και τα τεϊοποτεία της πόλης.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου αναμένεται να κάνει σχόλια για τον διαθρησκειακό διάλογο όταν επισκεφθεί ένα άλλο σημαντικό αξιοθέατο του Καΐρου, τις Πυραμίδες της Γκίζας ακριβώς δυτικά της πρωτεύουσας.

Η επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η Αίγυπτος και η Βρετανία διατηρούν στενές σχέσεις, με τον κ. Αλ Σίσι και τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να βρίσκονται σε τακτική επαφή για περιφερειακά ζητήματα.

Η επίσκεψή του στην Αίγυπτο και την Ιορδανία πραγματοποιήθηκε παρά τις ανησυχίες για την υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Ο πρίγκιπας Κάρολος είπε στην Ιορδανία ότι η μητέρα του είναι «εντάξει».

«Μόλις φτάσεις στα 95, δεν είναι τόσο εύκολο όσο παλιά. Είναι αρκετά κακό στα 73», είπε σκωπτικά σε σχόλια στο βρετανικό Sky News στη Γάδαρα.

Σχετικά άρθρα