Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΥΠΕΞ Ιράκ: Οι περισσότερες αραβικές χώρες αποκατέστησαν κρυφά τις σχέσεις τους με τον Άσαντ

ΥΠΕΞ Ιράκ: Οι περισσότερες αραβικές χώρες αποκατέστησαν κρυφά τις σχέσεις τους με τον Άσαντ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράκ, Μπασάρ αλ Άσαντ, Συρία,

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Φουάντ Χουσεΐν, αποκάλυψε την Τρίτη ότι αρκετές αραβικές χώρες αποκατέστησαν κρυφά τις σχέσεις τους με τη συριακή κυβέρνηση, χωρίς να το ανακοινώσουν.

Ο Χουσεΐν είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο CNN ότι είναι πιθανό να καλωσορίσουμε ξανά τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ σε αραβικό επίπεδο.

«Δεν διαλύουμε ποτέ τους διπλωματικούς μας δεσμούς με τη Δαμασκό, στην πραγματικότητα ενθαρρύνουμε τις αραβικές χώρες να έχουν κανονικές σχέσεις με τη Δαμασκό», πρόσθεσε.

«Όντας ασταθής χώρα, η Συρία δημιουργεί πολλά προβλήματα στο Ιράκ, επομένως η σταθερή κατάσταση στη Συρία είναι προς όφελος του Ιράκ», επεσήμανε ο Χουσεΐν.

Εξήγησε περαιτέρω «οι περισσότερες από τις αραβικές χώρες άρχισαν σήμερα να συνάπτουν σχέσεις με τη Δαμασκό, κάποιες από αυτές το ανακοίνωσαν ενώ άλλες όχι».

«Αλλά πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει μια κανονική σχέση μεταξύ των αραβικών χωρών και της Συρίας».

Από το ξέσπασμα του συριακού πολέμου το 2011, ο Αραβικός Σύνδεσμος ανέστειλε την συμμετοχή της Συρίας και αρκετές αραβικές χώρες διέκοψαν τους δεσμούς τους με τη Δαμασκό, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), ενώ άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, διατήρησαν περιορισμένες επαφές.

Στις 9 Νοεμβρίου, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ δέχθηκε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ, σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Συρίας και ΗΑΕ και την ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Σχετικά άρθρα