Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ευρώπη ξανά επίκεντρο της πανδημίας

Η Ευρώπη ξανά επίκεντρο της πανδημίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρώπη, Κορωνοϊός - Κορονοϊός,

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η Ευρώπη έχει γίνει για άλλη μια φορά το επίκεντρο της πανδημίας Covid-19. Ένα χρόνο μετά τον πανδημικό σεισμό του φθινοπώρου του 2020, η Γηραιά Ήπειρος πέφτει ξανά θύμα ενός ισχυρού μετασεισμού, όπως εύστοχα γράφει η Le Monde.

Μεταξύ 1ης και 7ης Νοεμβρίου, η ήπειρος κατέγραψε περισσότερο από το 60% των νέων λοιμώξεων SARS-CoV-2 που διαγνώστηκαν παγκοσμίως.

Αλλά και το 55% όλων των θανάτων (26.726) που συνδέονται με την πανδημία, σημειώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 7%, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10%», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Στις 7 Νοεμβρίου, το ποσοστό των νέων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 383,9 ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 316,4 την προηγούμενη εβδομάδα για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Πέρυσι, το ίδιο διάστημα, είχαν καταγραφεί δύο εκατομμύρια κρούσματα την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Ένα χρόνο αργότερα, η Γηραιά Ηπειρος ετοιμάζεται να ξαναπεράσει αυτό το κατώφλι, αφού βίωσε μια μεγάλη καλοκαιρινή άμπωτη, που όπως και πριν από ένα χρόνο, έκανε πολλούς να πιστέψουν οτι έφτασε το τέλος της κρίσης. Μάταια.

«Η επιδημία έχει την ίδια μορφή διασποράς με το Μπολερό του Ραβέλ, όπου κάθε όργανο παίζει το ένα μετά το άλλο», λέει ο Αντουάν Φλαχό, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας στη Γενεύη:

«Δεν εισέρχονται όλοι ταυτόχρονα στη φάση της επιδημίας, κάθε γεωγραφική περιοχή παίζει το δικό της ρόλο», προσθέτει.

Αντίθετα, σε άλλες περιοχές του κόσμου έχουν αναφερθεί μειώσεις ή σταθεροποιητικές τάσεις, εκτός από την Αφρική, η οποία παρουσίασε ελαφρά αύξηση (+4%).

Όσον αφορά τον παγκόσμιο απολογισμό της πανδημίας, στις 7 Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί 250 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότεροι από 5 εκατομμύρια δηλωθέντες θάνατοι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Σε όλη την Ευρώπη, το καλοκαιρινό φρένο έχει αρθεί.

»Το γεγονός ότι οι κλειστοί χώροι είναι πλέον λιγότερο αεριζόμενοι, είναι σίγουρα ένα από τα κλειδιά για την τρέχουσα αύξηση της επιδημίας» αναλύει ο Αντουάν Φλαχό.

Τα ποσοστά νέων κρουσμάτων και θανάτων, τα οποία τώρα αυξάνονται για πέντε έως έξι συνεχόμενες εβδομάδες, αναμένεται να κλιμακωθούν περαιτέρω τις επόμενες δύο εβδομάδες, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σχετικά άρθρα