Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Βράζουν» Πολωνοί-Λετονοί-Λιθουανοί: «H Μέρκελ μας παρέκαμψε για χάρη δύο γκάνγκστερ»

«Βράζουν» Πολωνοί-Λετονοί-Λιθουανοί: «H Μέρκελ μας παρέκαμψε για χάρη δύο γκάνγκστερ»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλεξάντρ Λουκασένκο, Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Εφημερίδα Bild, Λετονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Πολωνία,

«Σοκ και αγανάκτηση». Αυτές είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν τα συναισθήματα κυβερνητικών στελεχών της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας -γειτόνων της Λευκορωσίας– μια μέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία 50 λεπτών που είχαν η Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλεξάντρ Λουκασένκο, σύμφωνα με όσα ανέφερε κορυφαίος Πολωνός διπλωμάτης από τις Βρυξέλλες στην Bild.

Οι τρεις χώρες είναι «θυμωμένες για το γεγονός πως η Γερμανίδα Καγκελάριος μας παρέκαμψε για χάρη δυο γκάνγκστερ (Πούτιν και Λουκασένκο), κάνοντας συζητήσεις για εμάς» συνέχισε ο διπλωμάτης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τη Δευτέρα η καγκελαρία ενημέρωσε επιλεγμένους φορείς στις τρεις χώρες για το επικείμενο τηλεφώνημα με τον Λουκασένκο.

Ωστόσο, άφησε… στο σκοτάδι τους υπουργούς Εξωτερικών Πολωνίας, Λετονίας και Λευκορωσίας, οι οποίοι την ίδια στιγμή βρίσκονταν μαζί με τον Γερμανό ομόλογό τους, Χάικο Μάας στις Βρυξέλλες, για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Λάβαμε ένα τηλεφώνημα από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, μια ώρα πριν επικοινωνήσουν οι Μέρκελ-Λουκασένκο.

»Δεν ερωτηθήκαμε για κάτι, απλά ενημερωθήκαμε.

»Ο Μάας καθόταν και μας κοίταζε χωρίς να πει τίποτα» πρόσθεσε ο Πολωνός διπλωμάτης.

Την ίδια στιγμή, ένας Λιθουανός διπλωμάτης ανέφερε πως «μίλησαν με το γραφείο του προέδρου, αλλά όχι με εμάς.

»Οι πρωθυπουργοί των χωρών της Βαλτικής ενημερώθηκαν, όταν το τηλεφώνημα Μέρκελ-Λουκασένκο ήταν ήδη σε εξέλιξη».

Μάλιστα, η… άγνοιά τους για το επίμαχο τηλεφώνημα και το «σνομπάρισμά τους» από τη Μέρκελ, λίγο έλειψε να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών Λετονίας και Πολωνίας απείλησαν να αποχωρήσουν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τη Bild.

Κύκλοι της Μέρκελ, πάντως, ανέφεραν πως η Γερμανία επιδιώκει μια συνολική «ευρωπαϊκή προσέγγιση» στο θέμα που έχει προκύψει με τη Λευκορωσία, προσθέτοντας πως «το τηλεφώνημά της στον Λουκασένκο δεν σημαίνει πως αναγνωρίζει το καθεστώς του».

Η γερμανική εφημερίδα ανέφερε, επίσης, πως ένας αριθμός κρατών, μεταξύ τους και οι ΗΠΑ, προσπάθησαν να αποτρέψουν τη Μέρκελ να «υποκύψει» στην επιθυμία του Πούτιν για μεταξύ τους επικοινωνία με τον Λουκασένκο, ωστόσο εκείνη είχε πάρει την απόφασή της.

Σχετικά άρθρα