Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρώην Αμερικανός Πρέσβης στο Ιράκ: Δεν διέταξε το Ιράν την επίθεση με ντρόουν στον Καντίμι

Πρώην Αμερικανός Πρέσβης στο Ιράκ: Δεν διέταξε το Ιράν την επίθεση με ντρόουν στον Καντίμι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πρεσβεία, Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Ιράν, Μουστάφα αλ Καντίμι,

Το Ιράν είναι απίθανο να έπαιξε ρόλο στην πρόσφατη επίθεση στην κατοικία του Ιρακινού πρωθυπουργού Μουσταφά αλ Καντίμι, υποστήριξε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ Ντάγκλας Α. Σίλιμαν.

Μιλώντας στο NBC News, ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ επεσήμανε ότι το Ιράν φαινομενικά δεν έχει τον πλήρη έλεγχο των σιιτικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζει στο Ιράκ μετά τον θάνατο του ανώτατου Ιρανού διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί στη Βαγδάτη πέρυσι.

«Είναι δίκαιο να πούμε ότι το Ιράν δεν έχει τόσο μεγάλο έλεγχο σε αυτές τις ομάδες από τότε που σκοτώθηκε ο Σολεϊμανί», είπε ο αξιωματούχος.

Γύρω στις 02.15 της Κυριακής, 7 Νοεμβρίου, η κατοικία του Ιρακινού πρωθυπουργού δέχθηκε επίθεση από τρία φορτωμένα με εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι φρουροί της προσωπικής ασφάλειας του Καντίμι.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έπαθε τίποτα. Το Ιράν ήταν μεταξύ των χωρών που καταδίκασαν την επίθεση.

Ο Ντάγκλας Α. Σίλιμαν, τώρα πρόεδρος του Ινστιτούτου των Αραβικών Κρατών του Κόλπου στην Ουάσιγκτον, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ από το 2016 έως το 2019, δήλωσε ότι η απόπειρα δολοφονίας του Καντίμι δεν φαίνεται να είναι προς τα στρατηγικά συμφέροντα του Ιράν, καθώς θα κινδύνευε να εξαπολύσει ένα ασταθές ντόμινο γεγονότων στα σύνορά του.

«Θα με εξέπληξε πολύ αν το Ιράν διέταζε μια επίθεση με drone στον Καντίμι.

»Το Ιράν δεν θέλει να δει ένα εντελώς αποσταθεροποιημένο Ιράκ.

»Θέλουν απλώς ένα Ιράκ που δεν ισορροπεί αρκετά ώστε να μπορεί να έχει σημαντική επιρροή, τόσο πολιτική όσο και οικονομική», είπε ο Σίλιμαν.

Σχετικά άρθρα