Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Έκρηξη μαγνητικής βόμβας στην Καμπούλ – Νεκροί και τραυματίες

Έκρηξη μαγνητικής βόμβας στην Καμπούλ – Νεκροί και τραυματίες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφγανιστάν, Βομβιστική Επίθεση, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Καμπούλ, Σιίτες, Ταλιμπάν, Τζιχαντιστές, Χαζάρα (Εθνοτική Ομάδα),

Μία μαγνητική βόμβα που είχε προσκολληθεί σε ένα ημιφορτηγό εξερράγη το Σάββατο στη σιιτική περιοχή της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ, προκαλώντας έναν απροσδιόριστο αριθμό θυμάτων, όπως δήλωσαν ένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν, αλλά και κάτοικοι της περιοχής.

Ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν, που αρνήθηκε να δηλώσει το όνομά του, είπε ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον επτά τραυματίστηκαν από την έκρηξη στην περιοχή Νταστ-ε Μπαρσί, στα δυτικά της Καμπούλ.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη της ευθύνης για την έκρηξη.

Στην περιοχή κατοικούν κυρίως σιίτες Χαζάρα, που έχουν γίνει στόχοι επαναλαμβανόμενων επιθέσεων από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Τι είναι οι Χαζάρα

Οι Χαζάρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στο Αφγανιστάν.

Γλωσσικά, οι Χαζάρα μιλούν μια διάλεκτο των Νταρι-Περσικών, γνωστή ως Χαζαράγκι και μερικές φορές η παραλλαγή τους διανθίζεται με κάποιες τουρκικές και μογγολικές λέξεις.

Ασκούν το Ισλάμ, ως επί το πλείστον Σιίτες. Είναι μεταξύ 6 και 7 εκατομμυρίων.

Αν και η καταγωγή του λαού Χαζάρα δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί, τουρκική και μογγολική καταγωγή είναι πιθανή για την πλειονότητά τους.

Αυτό προκύπτει από φυσικά χαρακτηριστικά, φυσική εμφάνιση, μέρος του πολιτισμού και της γλώσσας τους που μοιάζουν με εκείνα των τουρκικών φυλών της Κεντρικής Ασίας και των Μογγόλων, αν και ο φαινότυπος μπορεί να ποικίλλει, με ορισμένους να σημειώνουν ότι ορισμένοι Χαζάρα μπορεί να μοιάζουν με Ευρωπαίους ή λαούς ιθαγενείς στο ιρανικό οροπέδιο.

Η γενετική ανάλυση των Χαζάρα δείχνει μερική μογγολική καταγωγή.

Φαίνεται ότι Μογγόλοι και Τουρκομογγόλοι εισβολείς αναμείχθηκαν με τον ντόπιο ιρανικό πληθυσμό.

Σχετικά άρθρα