Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Λιβύη «τελειώνει» τον προσκολλημένο Ερντογάν στο κυνήγι της χίμαιρας του νεο-οθωμανισμού

Η Λιβύη «τελειώνει» τον προσκολλημένο Ερντογάν στο κυνήγι της χίμαιρας του νεο-οθωμανισμού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Λιβύη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Εγκλωβισμένος στο αφήγημα του νεο-οθωμανισμού που πιστά και απαρέγκλιτα εκπέμπει, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει την Τουρκία να χάνει έδαφος στη Λιβύη.

Οι συσχετισμοί στην περιοχή αλλάζουν, ενώ την ίδια ώρα η στάση της Άγκυρας στα φλέγοντα ζητήματα της παραμονής των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και των εκλογών, αποδυναμώνουν περαιτέρω τον ρόλο της στην περιοχή.

Παραμένοντας προσκολλημένος στο αναθεωρητικό δόγμα του, με πυξίδα τις επεκτατικές διαθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ο πρόεδρος της Τουρκίας πασχίζει να διατηρήσει την ιδεολογική, οικονομική και γεωπολιτική επιρροή του στη Λιβύη, ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με τον διεθνή παράγοντα.

«Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τη Λιβύη εντάσσεται στο γενικότερο ενδιαφέρον του κ. Ερντογάν να εγκαθιδρύσει μια μεγάλη σφαίρα επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια» σχολίασε ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αντώνης Κλάψης.

«Από την άλλη όμως, με τη στάση της, έχει καταφέρει να συσπειρώσει εναντίον της πάρα πολλές χώρες.

»Πέρα από την Ελλάδα, υπάρχει η Γαλλία, η Ιταλία, υπάρχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος που βλέπουν με αυξημένη καχυποψία την παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη» σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King’s College και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Μάνος Καραγιάννης.

Καθώς διαθέτει χιλιάδες στρατιώτες και μισθοφόρους στο λιβυκό έδαφος και επιδιώκοντας τη διατήρηση του ασταθούς πολιτικού status quo, η Άγκυρα επιχείρησε να τορπιλίσει τη διάσκεψη του Παρισιού, αγνοώντας και τις δύο προτεραιότητες της διεθνούς κοινότητας.

«Η Τουρκία δεν επιδιώκει την εκκένωση της Λιβύης από ξένα στρατεύματα και δεν θα ήθελε να δει εκλογές στις οποίες θα επικρατούσαν πολιτικές ομάδες και προσωπικότητες που δεν συντάσσονται με τα τουρκικά συμφέροντα και μάλλον θα επεδίωκε τη συνέχιση αυτής της ανώμαλης κατάστασης στην Λιβύη που εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα» είπε ο κ. Κλάψης.

Έχοντας ως σημαία της ψευδεπίγραφης Γαλάζιας Πατρίδας το παράνομο «τουρκολιβυκό» μνημόνιο, το οποίο συνήψε με τη μη εκλεγμένη λιβυκή αρχή, ο Τούρκος πρόεδρος ενοχλείται όχι μόνο από την αλλαγή των ισορροπιών στη Λιβύη, αλλά και από την ενίσχυση των συμμαχιών στις οποίες προχωρά συστηματικά η Αθήνα.

«Στην πραγματικότητα βάση δεν είναι μόνο η Αλεξανδρούπολη.

»Ολόκληρη η Ελλάδα έχει γίνει έχει βάση της Αμερικής» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατόπιν της προσέγγισης των τελευταίων ετών με τη Μόσχα, η Άγκυρα με την ένοπλη παρουσία της στη Λιβύη εμπλέκεται εμμέσως και στην προσπάθεια των ΗΠΑ να ανασχέσουν τη ρωσική επιρροή στη βορειοαφρικανική χώρα.

«Αυτό όμως που ανησυχεί πραγματικά την Ουάσιγκτον είναι η Λιβύη να μετατραπεί σε ένα ρωσικό προγεφύρωμα στην κεντρική Μεσόγειο και με αυτόν τρόπο να υπονομεύσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική στην περιοχή» υπογράμμισε ο κ. Καραγιάννης.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ εξέφρασε την αντίθεσή του στην πιθανή προμήθεια της Τουρκίας με μαχητικά F-16.

«Προσωπικά δεν υποστηρίζω να δώσουμε στην Τουρκία τα F-16.

»Η Τουρκία δεν είναι ο τύπος συμμάχου του ΝΑΤΟ με τον οποίο θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε και να της δώσουμε τόσο εξελιγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό» είπε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Και μπορεί οι αποφάσεις της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη να φέρουν ειδικό βάρος για τις επερχόμενες εξελίξεις, μένει όμως να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας επί του πεδίου.

Σε ελεύθερη πτώση διαρκείας η τουρκική λίρα

Η τουρκική οικονομία βυθίζεται, με το νόμισμά της να βρίσκεται μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 10 λιρών προς ένα δολάριο.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι τον Μάρτιο του 2022 η ισοτιμία του ενός δολαρίου θα αντιστοιχεί σε 11 τουρκικές λίρες.

Η φτώχεια και η απελπισία εξαπλώνεται στους πολίτες της Τουρκίας, όπου ήδη έχουν γίνει 76 αυτοκτονίες λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά άρθρα