Όσοι επιχειρούν να παρεμποδίσουν την εκλογική διαδικασία και την πολιτική μετάβαση στη Λιβύη θα λογοδοτήσουν και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κυρώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Παρίσι.
Το προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο είδε το Reuters, καλούν όλα τα μέρη να τηρήσουν ένα χρονοδιάγραμμα για τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που πρόκειται να ξεκινήσουν στις 24 Δεκεμβρίου.
Ζητούν επίσης να εφαρμοστεί ένα υπάρχον σχέδιο δράσης για την αποχώρηση μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων χωρίς καθυστέρηση.
Διαφανείς, αξιόπιστες εκλογές
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και αρκετοί παγκόσμιοι ηγέτες θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη του Παρισιού και αναμένεται να πιέσουν για διαφανείς, αξιόπιστες εκλογές.
Θα ζητήσουν επίσης την απόσυρση των μισθοφόρων και των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, όπως αναφέρεται στην περσινή κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ που τερμάτισε τις μάχες μεταξύ αντίπαλων φατριών στη χώρα.
Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ το 2011 που ανέτρεψε τον μακροχρόνιο δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος σκοτώθηκε αργότερα.
Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα ήταν για χρόνια χωρισμένη ανάμεσα σε αντίπαλες κυβερνήσεις – η μία με έδρα την πρωτεύουσα, την Τρίπολη, και η άλλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Κάθε πλευρά υποστηρίζεται από διαφορετικές ξένες δυνάμεις και πολιτοφυλακές.
Στη διάσκεψη της Παρασκευής συμπροεδρεύουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Λιβύη και τα Ηνωμένα Έθνη και συμμετέχουν διεθνείς και περιφερειακοί αξιωματούχοι υψηλού επιπέδου.
Οι συμμετέχοντες αναμένεται να πιέσουν για μια «αδιαμφισβήτητη και μη αναστρέψιμη» εκλογική διαδικασία, μια κοινή δέσμευση για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και όπλων μέσω της Λιβύης.
Αναμένεται επίσης να υποστηρίξουν απτές προσπάθειες απόσυρσης μισθοφόρων και ξένων στρατευμάτων, σύμφωνα με το γραφείο του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Η Χάρις είπε τη Δευτέρα ότι θα λάβει μέρος στη διάσκεψη «για να δείξουμε την ισχυρή υποστήριξή μας στον λαό της Λιβύης καθώς σχεδιάζει εκλογές».
Αναμένεται επίσης να παραστούν οι ηγέτες της Λιβύης Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι, επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά και η υπουργός Εξωτερικών Νάτζλα Μανγκούς.
Η διάσκεψη πραγματοποιείται περίπου έξι εβδομάδες πριν οι Λίβυοι πάνε στις προγραμματισμένες κάλπες για τον πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.
Οι κοινοβουλευτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν σχεδόν δύο μήνες αργότερα, μαζί με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Η πολυαναμενόμενη εκλογική διαδικασία, ωστόσο, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων ανεπίλυτων ζητημάτων σχετικά με τους εκλογικούς νόμους και περιστασιακές εσωτερικές διαμάχες μεταξύ ένοπλων ομάδων.
Άλλα εμπόδια περιλαμβάνουν το βαθύ ρήγμα που παραμένει ανάμεσα στην ανατολική (Κυρηναϊκή) και δυτική (Τριπολιτάνια) Λιβύη και την παρουσία χιλιάδων ξένων μαχητών και στρατευμάτων.
Ο ΟΗΕ έχει υπολογίσει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20.000 ξένοι μαχητές και μισθοφόροι στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια.