Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Βόρεια Μακεδονία η Βουλή δεν κατάφερε να συνεδριάσει για την πρόταση μομφής κατά Ζάεφ

Στη Βόρεια Μακεδονία η Βουλή δεν κατάφερε να συνεδριάσει για την πρόταση μομφής κατά Ζάεφ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Ζόραν Ζάεφ, Πρόταση Μομφής, Σκόπια, Χρίστιαν Μίτσκοσκι,

Διακοπή την Πέμπτη η συνεδρίαση της Συνέλευσης (Βουλής) της Βόρειας Μακεδονίας, στην ημερήσια διάταξη της οποίας βρισκόταν η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ που κατέθεσε η αντιπολίτευση.

Η συνεδρίαση αυτή της Βουλής ξεκίνησε το μεσημέρι και διεκόπη σχεδόν αμέσως, αφού το αντιπολιτευόμενο, δεξιό και ψεκασμένο «αρχαιομακεδονικό» κόμμα VMRO-DPMNE ζήτησε διάλειμμα μίας ώρας.

Για να εγκριθεί η πρόταση μομφής πρέπει να ψηφιστεί από την πλειοψηφία, δηλ. από τουλάχιστον 61 βουλευτές από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής της χώρας, ωστόσο η αντιπολίτευση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εξασφάλισε 60, αποτυγχάνοντας για έναν βουλευτή να «εκθρονίσει» τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.

Οι βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού απείχαν από τη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Στην αίθουσα της Βουλής υπήρχαν μόλις 60 βουλευτές (όλοι της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζουν την πρόταση μομφής), όμως με τον αριθμό αυτό δεν μπορούσε να υπάρξει απαρτία για τη συνεδρίαση του Σώματος.

Από τις τάξεις της αντιπολίτευσης απουσίαζε ο βουλευτής Καστριότ Ρετζέπι, του μικρού αλβανικού κόμματος «BESA», ο οποίος νωρίτερα την Πέμπτη, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποίησε ότι δεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Πέμπτης δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει την πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης για την ανατροπή της κυβέρνησης και συμπλήρωσε ότι θα απέχει από τη συνεδρίαση.

Στη συνέχεια κάλεσε στο έδρανο τον αντιπρόεδρο της Βουλής, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις της αντιπολίτευσης, για να προεδρεύσει της συνεδρίασης.

Ο Ζόραν Ζάεφ, μετά τη βαριά ήττα του κόμματός του, SDSM, στις δημοτικές εκλογές στις 31 Οκτωβρίου, είχε γνωστοποιήσει ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη και παραιτείται από πρωθυπουργός της χώρας και αρχηγός του κόμματός του.

Όμως μόλις την Τρίτη, ανακάλεσε την απόφασή του και δεν παραιτείται, επικαλούμενος την κρίσιμη πολιτική, αλλά και οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Η αξιοπιστία του ωστόσο έχει πληγεί στο μέγιστο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πολιτική αναταραχή έρχεται καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.

Εάν η κυβέρνησή του δεν καταφέρει να επιβιώσει, η αντιπολίτευση θα έχει την ευκαιρία να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Εάν και αυτό αποτύχει, τότε θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές από τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι.

«Θα προσπαθήσω να σχηματίσω μια νέα κυβέρνηση, αξιόπιστη και αποτελεσματική στη διαχείριση κρίσεων και την καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς», είχε δηλώσει νωρίτερα ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μιτσκόσκι.

Όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη το 2018 ο Μίτσκοσκι έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσει το νέο όνομα της χώρας (Βόρεια Μακεδονία), παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει, όπως είπε, πως η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πραγματικότητα, την οποία δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει.

Σχετικά άρθρα