Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Η Ρωσία δεν προκάλεσε την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αλλά προσπάθησε να επωφεληθεί από την κατάσταση»

«Η Ρωσία δεν προκάλεσε την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αλλά προσπάθησε να επωφεληθεί από την κατάσταση»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός Nord Stream-2, Ενέργεια, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία, Φυσικό Αέριο,

Η Ρωσία δεν προκάλεσε την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, αλλά δεν βοήθησε και προσπάθησε να επωφεληθεί από την κατάσταση, σύμφωνα με τον Amos Hochstein, υψηλόβαθμο σύμβουλο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.

«Σίγουρα δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να μετριάσει την ενεργειακή κρίση και στην πραγματικότητα εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση», δήλωσε στο CNBC ο Hochstein.

Η Ρωσία επέλεξε να μην στείλει επιπλέον προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη για τον Νοέμβριο, παρά το γεγονός ότι δήλωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσαν ρεκόρ τον Οκτώβριο λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, των χαμηλότερων του συνηθισμένου αποθεμάτων και της περιορισμένης προσφοράς.

Η Ρωσία άρχισε να διοχετεύει λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη τον Αύγουστο και ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι η χώρα περιόριζε τις προμήθειες για να πιέσει για την έγκριση του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος θα παρακάμψει την Ουκρανία και την Πολωνία για να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Ο αγωγός αναμένει έγκριση από τις γερμανικές ρυθμιστικές Αρχές, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος με αντιδράσεις για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών ότι ο Nord Stream 2 δεν πληροί τους κλιματικούς στόχους της Ευρώπης.

Στο γεωπολιτικό μέτωπο, η Ουάσιγκτον φοβάται ότι ο Nord Stream 2 θα δώσει στη Μόσχα υπερβολική ισχύ όσον αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Το 2020 εξάλλου, περίπου το 43% των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη προέρχονταν από τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, το Κίεβο φοβάται ότι η Ρωσία θα παρακάμψει την Ουκρανία και θα «κόψει» τα έσοδα από το φυσικό αέριο.

Ενέργεια ως όπλο;

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν «πολύ προσεκτικά» για να δουν αν η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολιτικό εργαλείο.

«Σε περίπτωση που η Ρωσία επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο ή να διαπράξει περαιτέρω επιθετικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας, δεσμευόμαστε μαζί με τη Γερμανία να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα», είπε.

Ο Hochstein είπε ότι η Μόσχα έχει φτάσει κοντά στο να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο.

«Έχουν φτάσει πολύ κοντά στη χρήση της ενέργειας ως όπλου, υποδηλώνοντας ότι αν λαμβανόταν μια πολιτική απόφαση στη Γερμανία για την έγκριση του Nord Stream 2, ξαφνικά θα εμφανιζόταν φυσικό αέριο και θα υπήρχε άφθονο φυσικό αέριο από τη Ρωσία για την Ευρώπη», σημείωσε ο Hochstein.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει απορρίψει τις κατηγορίες ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο κατά της Ευρώπης.

«Ακόμη και κατά τη διάρκεια των πιο δύσκολων περιόδων του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία εκπλήρωνε τακτικά τις υποχρεώσεις της και προμήθευε φυσικό αέριο στην Ευρώπη», είχε δηλώσεις ο Πούτιν στο CNBC τον Οκτώβριο.

Το γεγονός ότι οι τιμές ανέβηκαν σε ιστορικά υψηλά σημαίνει ότι υπάρχει ζήτηση που δεν ικανοποιείται και οι παραγωγοί θα πρέπει να φέρουν την προσφορά πάνω από τις συμβατικές υποχρεώσεις για να μειωθούν οι τιμές, πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ρωσία, ως προμηθευτής ενέργειας, έχει την ευθύνη να αυξήσει την προσφορά για να βοηθήσει τους εισαγωγείς να διατηρήσουν την κανονική οικονομική δραστηριότητα, ώστε η ανάπτυξη του ΑΕΠ να μην επηρεαστεί από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου.

Η Ρωσία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι «αξιόπιστος προμηθευτής», αλλά να επιμένει στην παροχή μόνο των συμβατικών επιπέδων, τόνισε.

Δεν έχουν παραβιάσει κανέναν νόμο, παραδέχτηκε ο Hochstein.

Ωστόσο, είπε, ότι φαίνεται πως η ενεργειακή πολιτική της Μόσχας είναι «να μην αφήσει ποτέ μια καλή κρίση να πάει ανεκμετάλλευτη».

Σχετικά άρθρα