Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Γιώργος Ζαντιώτης πέθανε στα χέρια των Γερμανών αστυνομικών – Οι Έλληνες διπλωμάτες πιέζουν για την αλήθεια

Ο Γιώργος Ζαντιώτης πέθανε στα χέρια των Γερμανών αστυνομικών – Οι Έλληνες διπλωμάτες πιέζουν για την αλήθεια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, Γερμανία, Γιώργος Ζαντιώτης, Διπλωματικό Σώμα, Ελληνική Ομογένεια, Ελληνική Πρεσβεία Βερολίνο, Ελληνικό Προξενείο Ντίσελντορφ, Ντίσελντορφ, Υπουργείο Εξωτερικών,

Αναφορικά με την υπόθεση του θανάτου του Γιώργου Ζαντιώτη, Έλληνα πολίτη που ζούσε και εργαζόταν στη Γερμανία, ενόσω τελούσε υπό κράτηση στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Βούπερταλ, διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι ο Έλληνας γενικός πρόξενος στο Ντίσελντορφ, Βασίλειος Κοΐνης, μετέβη στην πόλη Χάγκεν, πλησίον του Βούπερταλ, και συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Αστυνομικό Διευθυντή της πόλης, καθώς το εν λόγω αστυνομικό τμήμα έχει αναλάβει την υπόθεση διερεύνησης του τραγικού συμβάντος.

Επίσης είχε συνάντηση με στελέχη της Εισαγγελίας του Χάγκεν και αναμένεται να παρακολουθήσει την συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής του Κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η οποία θα εξετάσει το συμβάν.

Η πρέσβης μας στο Βερολίνο Μαρία Μαρινάκη έχει αποστείλει επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών του Κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ζητώντας την πλήρη ενημέρωση της Ελληνικής πλευράς για την υπόθεση.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Γενικό Προξενείο στο Ντίσελντορφ συνεχίζει να βρίσκεται σε επαφή με τους οικείους του θανούντος Έλληνα πολίτη.

Η αδερφή του Γιώργου Ζαντιώτη, Μαρία, που ακούγεται στο βίντεο της βίαιης σύλληψής του από τη γερμανική Αστυνομία στο Βούπερταλ να ζητά με αγωνία να μην τον χτυπούν, περιέγραψε στο Open τις στιγμές που βίωσε.

Το μυστήριο που καλύπτει τον θάνατο του 24χρονου Έλληνα δεν έχει ακόμη λυθεί καθώς οι γερμανικές Αρχές συνεχίζουν να μη δίνουν στοιχεία και εξηγήσεις για το τι συνέβη μέσα στα κρατητήρια, όπου ο νεαρός έχασε τη ζωή του.

Το μόνο που σχολίασε ο Γερμανός Εισαγγελέας ήταν πως ο Ζαντιώτης έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια αιμοληψίας.

Φίλη της οικογένειας του 24χρονου, λέει ότι οι Αρχές πέταξαν τα ρούχα του χωρίς να ενημερώσουν τους δικούς του και αναρωτιέται γιατί…

«Με αυτήν την εικόνα αφήνω τον αδερφό μου, μετά από ένα τέτοιο περιστατικό και ο αδερφός μου μετά από δύο ώρες μαθαίνω ότι δεν θα γυρίσει σπίτι», λέει η Μαρία η οποία δεν μπορεί να πιστέψει πως χάθηκε ο αδερφός της, ο οποίος ήταν προσφάτως χειρουργημένος στο στομάχι.

Ο 24χρονος μεταφέρθηκε στο τμήμα, όπου άφησε την τελευταία του πνοή, αφού πρώτα πάνοπλοι αστυνομικοί τον έριξαν στο έδαφος και τον ακινητοποίησαν, σύμφωνα με τις καταγγελίες, με δυνατά χτυπήματα.

Αρκετή ώρα αργότερα, μάταια προσπάθησε η αδερφή του να πάρει απαντήσεις από τις Αρχές, με τις οποίες έγινε ο εξής σύντομος διάλογος:

«Είστε η κοπέλα από το περιστατικό; Λέω ναι. Έχουμε το τηλέφωνό σας, θα σας καλέσουμε εμείς».

Πέθανε κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας

Σε ερώτηση του ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού προς τον Γερμανό Εισαγγελέα Βολφ Τίλμαν Μπάουμερτ που χειρίζεται την υπόθεση για τις συνθήκες θανάτου του νεαρού Έλληνα, η απάντηση που δόθηκε δίνει ένα νέο στοιχείο.

Σύμφωνα με τον Μπάουμερτ, ο Ζαντιώτης έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια αιμοληψίας μέσα στο κρατητήριο (οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι ο Έλληνας βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών) και δεν συνήλθε μετά την ανάνηψη…

«Καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ, έγινε αιμοληψία από γιατρό στο χώρο των κρατητηρίων.

»Κατά τη διάρκεια της αιμοληψίας, ο άνδρας έχασε ξαφνικά τις αισθήσεις του και χρειάστηκε να υποβληθεί σε ανάνηψη…

»Δυστυχώς η ανάνηψη ήταν ανεπιτυχής», ήταν η απάντηση που δόθηκε στο Open.

«… δεν θέλω να δω αστυνομικό μπροστά μου, φοβάμαι ρε παιδί μου…»

«Δεν θέλω να αδικηθεί με όλη αυτή την υπόθεση και να του μαυρίσουνε τη μνήμη του για να σωθούν, να συγκαλύψουν…

»Ήμασταν δύο αδέρφια που βγήκαν να διασκεδάσουν ένα βράδυ, καταλήγουμε να γυρνάω στο σπίτι μου, να μη φέρνω στη μάνα μου τον αδερφό μου το βράδυ…

»Πλέον σκέφτομαι ότι αν βγω από το σπίτι μου δεν θέλω να δω αστυνομικό μπροστά μου, φοβάμαι ρε παιδί μου…

»Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν τον είδα να πέφτει με τέτοιο τρόπο ήταν ότι θα σκιστούν οι πληγές του μπροστά… ή θα πιεστεί τόσο πολύ η κοιλιά του που τα σωθικά του θα σκιστούν…», είπε, μεταξύ άλλων, κλαίγοντας η αδερφή του Γιώργου Ζαντιώτη στην «Ελληνοφρένεια».

Η φίλη της οικογένειας Μαίρη Πρόϊου, δήλωσε πως η αστυνομία πέταξε τα ρούχα του νεκρού χωρίς να ρωτήσει κανέναν και αναρωτιέται γιατί.

«Γιατί;» … Αναρωτιέται η αδερφή του

Τα ερωτήματα της οικογένειας του Γιώργου Ζαντιώτη πολλά και αναπάντητα μέχρι στιγμής:

«Τι έγινε μέσα σε αυτό το αστυνομικό τμήμα;

»Γιατί μετά από δύο ώρες του πήραν αίμα;

»Γιατί έμεινε το θέμα τόσο καρό κλειστό;».

Η Αστυνομία του Βούπερταλ δεν ενημέρωσε επίσημα για το περιστατικό του θανάτου του Έλληνα νεαρού, καθώς τον απέδωσε σε παθολογικά αίτια και αρκετά 24ωρά μετά το θέμα βγήκε στην επιφάνεια.

Όπως είπε η αδερφή του 24χρονου, ο οποίος λίγες ημέρες πριν είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο στομάχι, δυσάρεστη έκπληξη περίμενε την οικογένεια, όταν κλήθηκε να παραλάβει τα πράγματά του, καθώς «δεν υπήρχε η μπλούζα και το παντελόνι που φορούσε»…

Τι πραγματικά συνέβη στον Γιώργο Ζαντιώτη; Αποκλειστική συνέντευξη της αδερφής του, στην Ελληνοφρένεια:

Σχετικά άρθρα