Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

1.500 Τούρκοι στρατιώτες πραγματοποιούν εκκαθαριστική επιχείρηση κατά του κουρδικού PKK στη Ν/Α Τουρκία

1.500 Τούρκοι στρατιώτες πραγματοποιούν εκκαθαριστική επιχείρηση κατά του κουρδικού PKK στη Ν/Α Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γκρίζοι Λύκοι, Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Σιρνάκ, Τουρκία,

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν την Τρίτη νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στη νοτιοανατολική Τουρκία [σ.σ. βόρειο Κουρδιστάν], ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

Με 121 ένοπλες ομάδες, μία δύναμη συνολικά 1.550 στρατιωτών, παραστρατιωτικών και στρατοχωροφυλάκων, η επιχείρηση έχει στόχο να εκκαθαρίσει τις θέσεις του PKK στη νοτιοανατολική επαρχία του Σιρνάκ, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο.

Από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η Τουρκία έχει εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός και εκτός των συνόρων της για με στόχο το PKK και τις συνδεδεμένες με αυτό ένοπλες ομάδες και δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη βορειοανατολική Συρία και στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), δήλωσε την Τρίτη ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να στοχεύσει το PKK έξω από τα τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με πρόσφατο ψήφισμα της τουρκικής Βουλής που έδωσε άδεια στον τουρκικό στρατό να επιχειρεί σε συριακό και ιρακινό έδαφος.

«Η νόμιμη χρήση βίας θα τους χαλάσει το παιχνίδι», είπε ο «Γκρίζος Λύκος» Μπαχτσελί.

«Όποιος έχει βάλει στο στόχαστρο την εθνική μας ασφάλεια και την εθνική μας υπόσταση (…) θα πληρώσει το βαρύτερο τίμημα», είπε μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

«Η κίνηση είναι ξεκάθαρη, η ετυμηγορία έχει δοθεί, οι προσδοκίες του κυρίαρχου έθνους μας είναι υψηλές, δεν υπάρχει πλέον ασφαλές μέρος για τρομοκρατικές ομάδες», πρόσθεσε.

Η Τουρκία βλέπει το PKK ως μια «τρομοκρατική οργάνωση» που απειλεί την εθνική της ασφάλεια, με την οποία βρίσκεται σε ένοπλη σύγκρουση για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε στις 26 Οκτωβρίου μια πρόταση για παράταση της άδειας πραγματοποίησης διασυνοριακών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία για δύο ακόμη χρόνια με στόχο το PKK και τις συνδεδεμένες με αυτό δυνάμεις.

Η τουρκική -κυρίως κουρδική πληθυσμιακά- επαρχία του Σιρνάκ:

Σχετικά άρθρα