Η δημοσιογράφος Ουζέι Μπουλούτ, με καταγωγή από την Τραπεζούντα, αναφέρεται στην καταστροφή εβραϊκών μνημείων στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της βόρειας Κύπρου, σε μακροσκελές άρθρο της στην ισραηλινή ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Arutz Sheva».
Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο προκάλεσε καταστροφές σε μη μουσουλμανικές ιστορικές τοποθεσίες, όπως σε λείψανα της εβραϊκής ζωής από την εποχή του Ναού, γράφει.
Η Κύπρος έχει ιδιαίτερη θέση στην εβραϊκή ιστορία, τονίζει η Μπουλούτ και κάνει μια εκτεταμένη ιστορική αναδρομή της εβραϊκής παρουσίας στην Κύπρο τους τελευταίους 23 αιώνες πριν προχωρήσει στην καταγγελία της καταστροφής εβραϊκών μνημείων από την κατοχική Τουρκία.
Από το 1974 περίπου το 40% της κυπριακής επικράτειας στα βόρεια του νησιωτικού έθνους έχει καταληφθεί παράνομα από την Τουρκία, γράφει η Μπουλούτ και συνεχίζει:
Εκείνη τη χρονιά, η Κύπρος δέχτηκε δύο φορές εισβολή από τον τουρκικό στρατό και εκτέθηκε σε μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης που άλλαξε βίαια τον δημογραφικό χαρακτήρα της νησιωτικής χώρας.
Πολλά εγκλήματα διαπράχθηκαν από τουρκικά στρατεύματα εναντίον ιθαγενών Ελληνοκυπρίων.
Πολιτικοί στόχοι όπως νοσοκομεία βομβαρδίστηκαν.
Ελληνοκύπριοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, δολοφονήθηκαν.
Οι άμαχοι κρατούνταν αυθαίρετα από τις τουρκικές στρατιωτικές Αρχές και βρίσκονταν είτε σε φυλακές είτε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Κάποιοι υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέγραψε τους βιασμούς γυναικών και παιδιών ηλικίας 12 έως 71 ετών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ήταν έγκυες ή διανοητικά καθυστερημένων.
Οι βιασμοί ήταν τόσο διαδεδομένοι που η Εκκλησία της Κύπρου αναγκάστηκε να χαλαρώσει τους προηγούμενους περιορισμούς της για τις αμβλώσεις.
Σχεδόν 200.000 Ελληνοκύπριοι εκδιώχθηκαν βίαια από τα σπίτια τους από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και αντικαταστάθηκαν από παράνομους εποίκους από την Τουρκία και Τουρκοκύπριους.
Εδάφη, σπίτια και άλλες περιουσίες που ανήκαν σε Ελληνοκύπριους κατασχέθηκαν, λεηλατήθηκαν και μοιράστηκαν στους Τούρκους.
Ως αποτέλεσμα αυτής της εθνοκάθαρσης, η βόρεια Κύπρος, η οποία για χιλιετίες ήταν μια πλειοψηφική ελληνική περιοχή μέχρι το 1974, έχει μετατραπεί σε τουρκική αποικία.
Ιστορικά, μεγάλες εβραϊκές πληθυσμιακές ομάδες ζούσαν σε παράκτιες πόλεις της Κύπρου, όπως η αρχαία Σαλαμίνα στην πόλη της Αμμοχώστου, η οποία σήμερα βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.
Δυστυχώς, η εκστρατεία εισβολής έχει επιφέρει εκτεταμένες καταστροφές σε όλους τους μη μουσουλμανικούς κυπριακούς ιστορικούς χώρους.
Μέχρι σήμερα, οι δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να λεηλατούν και να καταστρέφουν την κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένης της εβραϊκής κληρονομιάς της κατεχόμενης περιοχής.
Το εβραϊκό νεκροταφείο εκεί, για παράδειγμα, έχει καταστραφεί.
Σύμφωνα με την έκθεση του 2012 «Η απώλεια ενός πολιτισμού: Καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο», «Το ιστορικό εβραϊκό νεκροταφείο Margo, εθνικό μνημείο για τον εβραϊκό λαό, νοτιοανατολικά της Λευκωσίας, έχει βεβηλωθεί και καταστραφεί με τον ίδιο τρόπο που βεβηλώθηκαν και καταστράφηκαν τα χριστιανικά νεκροταφεία στην περιοχή που κατέλαβαν τα τουρκικά στρατεύματα.
»Το Εβραϊκό Νεκροταφείο Margo φιλοξενεί τους τάφους των Εβραίων της διασποράς του 1885 και των Εβραίων προσφύγων που ήρθαν στην Κύπρο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
»Το νεκροταφείο βρίσκεται σε αυστηρά ελεγχόμενη στρατιωτική περιοχή και φυλάσσεται από ένοπλους Τούρκους στρατιώτες.
»Εβραϊκές οργανώσεις και άλλες ομάδες έχουν ζητήσει επίμονα δωρεάν πρόσβαση στο νεκροταφείο για τη διεξαγωγή θρησκευτικών τελετών, αλλά αυτά τα αιτήματα δεν έγιναν δεκτά από την κατοχική δύναμη και τις μαριονέτες της».
Η Κύπριο-Ολλανδή συγγραφέας και ακτιβίστρια Τασούλα Χατζητοφή, γράφει η Μπουλούτ, έγινε πρόσφυγας σε ηλικία 15 ετών όταν τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Αμμόχωστο, την πόλη της γέννησής της, το 1974.
Για αρκετές δεκαετίες, έχει συλλέξει αντικείμενα τέχνης και άλλα έργα πολιτιστικής κληρονομιάς που λεηλατήθηκαν και κλάπηκαν για να τα φέρει πίσω στην πατρίδα τους στην Κύπρο.
Αναφερόμενη στην απελευθέρωση αιχμαλώτων από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1945, ο Χατζητοφή είπε:
«Οι Κύπριοι πολέμησαν μαζί με τους συμμάχους ως βρετανικά στρατεύματα κατά την απελευθέρωση των Εβραίων και άλλων αιχμαλώτων, γιατί η Κύπρος ήταν τότε βρετανική αποικία.
»Οι ιστορικοί δεσμοί είναι ισχυροί μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου», πρόσθεσε ο Χατζητοφή.
«Ελπίζω ότι οι Εβραίοι αδελφοί και αδελφές μας σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν προσεκτικά τον εξισλαμισμό της βόρειας Κύπρου από την Τουρκία, καθώς και την καταστροφή των χριστιανικών και εβραϊκών περιοχών στην κατεχόμενη περιοχή.
»Και για χάρη της κοινής μας κληρονομιάς, της ιστορικής και των σύγχρονων αγώνων για ελευθερία, πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να τους σταματήσουν».