Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη: Η απαλλαγή της Μανγκούς συνδέεται με την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε πτήση της Pan Am το 1988;

Λιβύη: Η απαλλαγή της Μανγκούς συνδέεται με την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε πτήση της Pan Am το 1988;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπλάνο, Βομβιστική Επίθεση, Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ηνωμένο Βασίλειο, Κατασκοπεία, Λιβύη, Μουαμάρ Καντάφι, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Πράκτορες, Σκωτία,

Αναφορικά με την απαλλαγή της Νάτζλα Μανγκούς από τα καθήκοντα της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Libya Review αναφέρει ότι, πριν από μέρες, το BBC μετέδωσε ότι η Μανγκούς είπε ότι η χώρα της θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την έκδοση ενός άνδρα που καταζητείται για τη βομβιστική επίθεση σε αεροπλάνο της Pan Am που συνετρίβη στο Lockerbie της Σκωτίας το 1988.

Η Μανγκούς είπε στο BBC -όπως μετέδωσε πριν τρεις ημέρες- ότι «έρχονται θετικά αποτελέσματα» στην περίπτωση του Άμπου Ακίλα Μοχάμεντ Μασούντ.

Ο Μασούντ φέρεται να ήταν κορυφαίος κατασκευαστής βομβών για λογαριασμό του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.

Η βομβιστική επίθεση στις 21 Δεκεμβρίου 1988, έκρηξη στην πτήση 103 της Pan Am από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη ενώ πετούσε πάνω από τη Σκωτία, σκότωσε 270 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 190 Αμερικανών. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και 11 κάτοικοι του Λόκερμπι στο έδαφος.

Παραμένει το πιο θανατηφόρο τρομοκρατικό περιστατικό που έχει συμβεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο και η δεύτερη πιο θανατηφόρα αεροπορική επίθεση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Μανγκούς είπε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης «κατανοεί τον πόνο και τη θλίψη» των οικογενειών των θυμάτων, αλλά «πρέπει να σέβεται τους νόμους».

Οι ΗΠΑ και η Λιβύη συνεργάζονται για την υπόθεση, είπε.

Ο Μασούντ είναι πρώην αξιωματούχος των λιβυκών υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε φυλακή της Λιβύης, έχοντας καταδικαστεί για άσχετες κατηγορίες.

Πολλά έχουν αλλάξει στη Λιβύη από τη βομβιστική επίθεση στο Λόκερμπι.

Ο Καντάφι ανατράπηκε και σκοτώθηκε από αντάρτες το 2011 και από τότε η χώρα ταλανίζεται από εμφύλιες συγκρούσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι Λιβύη ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση το 2003 και κατέβαλε αποζημίωση στις οικογένειες.

Το BBC μετέδωσε επίσης πριν τρεις ημέρες ότι, η σημερινή λιβυκή κυβέρνηση στην Τρίπολη θέλει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ θέλουν την έκδοση του Μασούντ.

Η Όρλα Γκερίν, ανταποκρίτρια του BBC στην Τρίπολη, μετέδιδε ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι τελικά ο νέος ύποπτος θα παραδοθεί.

Απαλλαγή από τα καθήκοντά της

Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Νάτζλα Μανγκούς απαλλάχθηκε το Σάββατο από τα καθήκοντά της και της απαγορεύτηκε να ταξιδέψει, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Προεδρικού Συμβουλίου μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης.

Η προεδρία άνοιξε έρευνα «για διοικητικές παραβάσεις», δήλωσε το Σάββατο η εκπρόσωπος Νάιλα Ουαχίμπα στο δίκτυο Libya Panorama.

Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό μέσο El-Marsad, η Μανγκούς, προσκείμενη στον στρατηγό Χάφταρ, ισχυρό άνδρα της ανατολική Λιβύης, φέρεται να είχε λάβει αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής χωρίς να έχει συμβουλευτεί το Προεδρικό Συμβούλιο.

Η εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τη γνησιότητα εγγράφου που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διατάσσει την απαλλαγή της Μανγκούς από τα καθήκοντά της γιατί ασκούσε εξωτερική πολιτική χωρίς συντονισμό με το Συμβούλιο.

Σύμφωνα με διάταγμα που υπογράφηκε από το Προεδρικό Συμβούλιο, «συστάθηκε εξεταστική επιτροπή υπό την προεδρία του Αμπντάλα Αλάφι, αντιπροέδρου του Προεδρικού Συμβουλίου».

Η επιτροπή πρέπει να υποβάλει την έκθεσή της το αργότερο εντός 14 ημερών.

Η απαλλαγή από τα καθήκοντά της και η απαγόρευση να ταξιδέψει αποφασίστηκαν σε βάρος της Μανγκούς λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή στο Παρίσι διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη.

Η διάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Νοεμβρίου αναμένεται να προετοιμάσει τις προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου, έπειτα από τις οποίες, ένα μήνα αργότερα, θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές.

Οι εκλογές αυτές αναμένεται να θέσουν τέλος σε μια δεκαετία χάους στη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Σχετικά άρθρα