Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οργή στην Αυστραλία: Η κυβέρνηση μεταχειρίστηκε Έλληνες γέροντες σαν πειραματόζωα της πανδημίας

Οργή στην Αυστραλία: Η κυβέρνηση μεταχειρίστηκε Έλληνες γέροντες σαν πειραματόζωα της πανδημίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστραλία, Γηροκομείο, Ελληνική Ομογένεια, Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Μελβούρνη,

Το ελληνικό Γηροκομείο της «Βασιλειάδας» στην Μελβούρνη χτυπήθηκε από την πανδημία στη διάρκεια του δεύτερου κύματος (Ιούλιος 2020) που έπληξε την πόλη. 94 από τους 117 τρόφιμους του γηροκομείου και 94 από τα 120 μέλη του προσωπικού μολύνθηκαν με τον ιό. Συνολικά 45 άνθρωποι πέθαναν στο γηροκομείο της «Βασιλειάδας». Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει την οργή της ελληνικής κοινότητας και ιδιαίτερα των συγγενών των γερόντων που χάθηκαν υπό τριτοκοσμικές συνθήκες.

Καταπέλτης είναι η πρώτη έκθεση για την κατάσταση που επικράτησε στο ελληνικό γηροκομείο «Βασιλειάδα» της Μελβούρνης και η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα την ημέρα της αργίας του Melbourne Cup προφανώς «για να περάσει στα ψιλά».

Σύμφωνα με την έκθεση ηλικιωμένοι ομογενείς έμειναν χωρίς τροφή και φάρμακα να φροντίζουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους και δεν ήταν λίγοι (45) αυτοί που πέθαναν, μεταδίδει η ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος».

Η έκθεση επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες των συγγενών που έχασαν τους αγαπημένους τους από τον κορωνοϊό στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Βασιλειάδα», όπως καταγράφτηκαν τότε από την ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος».

Η οργή των ομογενών στρέφεται και προς την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, κάτω από την ευθύνη της οποίας λειτουργούν τα γηροκομεία.

Οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο τη διεύθυνση του εν λόγω Γηροκομείου.

Όταν το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (DHHS) διέταξε την απομόνωση όλου του προσωπικού της «Βασιλειάδας» στις 21 Ιουλίου, και την αντικατάστασή του από μία ιδιωτική ομάδα νοσοκόμων, η αλλαγή του προσωπικού έπρεπε να γίνει μέσα σε ένα 24ωρο.

Την επόμενη μέρα στις 22 Ιουλίου τη φροντίδα των 115 ηλικιωμένων που είχαν απομείνει στη μονάδα ανέλαβε το «Aspen Medical».

Η εύρεση κατάλληλου και έμπειρου προσωπικού να μπει στη «Βασιλειάδα» ήταν εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, είχε πει ο διευθύνων σύμβουλος του «Aspen Medical», Glenn Keys στο ABC, απαντώντας στις κριτικές που είχε δεχθεί για τον χειρισμό της κατάστασης.

Σύμφωνα με την έκθεση οι τρόφιμοι είχαν αφεθεί στο έλεος του Θεού για μέρες.

Δεν τους φρόντιζε κανείς και είχαν χαθεί ακόμα και τα ιατρικά τους δελτία.

Η έξαρση μέσα στο Γηροκομείο της «Βασιλειάδας» στο Fawkner, ήταν τέτοια που η μόνη λύση, κατά τις Αρχές ήταν να σταλεί όλο το προσωπικό σε απομόνωση και να αντικατασταθεί από μία νέα ομάδα νοσοκόμων.

Ήταν η πρώτη φορά στην Αυστραλία που πάρθηκε απόφαση να μπει σε καραντίνα ολόκληρο Γηροκομείο, σύμφωνα με τον Δρ Brendan Murphy, γραμματέα του τμήματος Υγείας της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης.

Οι Αρχές ομολόγησαν πως έκαναν λάθους χειρισμούς ενώ παράγοντας του γηροκομείου δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» τα εξής:

«Ουσιαστικά οι αρμόδιοι ομολογούν πως μεταχειρίστηκαν το γηροκομείο μας σαν πειραματόζωο και πέθαναν τόσοι ηλικιωμένοι μας».

Ο αρμόδιος υπουργός για την Φροντίδα των Ηλικιωμένων, Richard Colbeck, είπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα υιοθετήσει και τις 38 προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής.

Στις 15 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει και η ιατροδικαστική έκθεση για τα αίτια των θανάτων στην «Βασιλειάδα».

Σχετικά άρθρα