Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΠΟΥ: Η καθολική χρήση μάσκας θα σώσει 188.000 ζωές

ΠΟΥ: Η καθολική χρήση μάσκας θα σώσει 188.000 ζωές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κορωνοϊός - Κορονοϊός, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,

Tον κώδωνα του κινδύνου για τον ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστηρίζοντας πως οι θάνατοι μπορεί να αυξηθούν και κατά 500.000 στην Ευρώπη μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021.

Ταυτόχρονα υποστηρίζει πως η καθολική χρήση μάσκας θα μπορούσε να σώσει 188.000 ανθρώπους από τους 500.000 που υπολογίζεται πως θα αφήσουν την τελευταία τους πνοή.

Ο ΠΟΥ καλεί τα κράτη να συνεχίσουν να εμβολιάζουν μαζικά τους πολίτες και να εφαρμόζουν τα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις.

«Αξιόπιστες προβολές δείχνουν πως, αν φτάναμε σε ποσοστό χρήσης μασκών 95% στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία, θα μπορούσαμε να σώσουμε έως 188.000 ζωές από το μισό εκατομμύριο που κινδυνεύουμε να χάσουμε από σήμερα μέχρι το Φεβρουάριο 2022», υπογράμμισε ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε.

Σύμφωνα με τον κ. Κλούγκε, από το τέταρτο κύμα της COVID-19 πλήττεται ιδιαίτερα η Γερμανία, όπου σήμερα Πέμπτη «έσπασε» το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων με 33.949 νέες μολύνσεις.

«Βρισκόμαστε ξανά στο επίκεντρο», τόνισε και υποστήριξε πως «πρέπει να αλλάξουμε τις τακτικές μας, από το να αντιδρούμε στις εξάρσεις της COVID-19, να τις προλαμβάνουμε από πριν».

«Ο σημερινός ρυθμός μετάδοσης στις 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι πολύ ανησυχητικός.

»Αν παραμείνουμε σ’ αυτή την πορεία, μπορεί να δούμε μέχρι το Φεβρουάριο άλλο μισό εκατομμύριο θανάτους εξαιτίας της COVID-19 στην (ευρωπαϊκή) περιφέρεια», προειδοποίησε.

Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα

Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη και στη χαλάρωση των μέτρων.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ Ευρώπης, οι νοσηλείες που συνδέονται με την COVID-19 υπερδιπλασιάσθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα.

Το όριο των 5 εκατομμυρίων νεκρών από την πανδημία ξεπεράστηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Μόνο η Ευρώπη έχει καταγράψει περισσότερους από 1,4 εκατομμύριο θανάτους.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μέσα σ’ ένα 24ωρο βρίσκεται σε άνοδο εδώ και σχεδόν έξι διαδοχικές εβδομάδες στην Ευρώπη και ο αριθμός των θανάτων μέσα σε 24 ώρες βρίσκεται σε άνοδο εδώ και λίγο περισσότερο από επτά διαδοχικές εβδομάδες, με περίπου 250.000 κρούσματα και 3.600 θανάτους την ημέρα.

Η αύξηση που παρατηρείται οφείλεται κυρίως στη Ρωσία (8.162 θάνατοι τις επτά τελευταίες ημέρες, +8% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), την Ουκρανία (3.819 θάνατοι, +1%) και τη Ρουμανία (3.100 θάνατοι, +4%).

«Οι περισσότεροι απ’ αυτούς που νοσηλεύονται σήμερα και πεθαίνουν από την COVID-19 δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι», υπογράμμισε ο Κλούγκε.

Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόνο 47% των ανθρώπων σ’ αυτή την περιφέρεια, που περιλαμβάνει τις ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της κεντρικής Ασίας, έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίων.

Σχετικά άρθρα