Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νταβούτογλου στο CNN: Aν γίνει επέμβαση στην Κομπάνι να γίνει και στη Συρία

Νταβούτογλου στο CNN: Aν γίνει επέμβαση στην Κομπάνι να γίνει και στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για CNN, Αχμέτ Νταβούτογλου, Ισλαμικό Κράτος, Κόμπανι, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Κωνσταντινούπολη, Συρία,

Την ώρα που οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Kράτους απειλούν να καταλάβουν την Κομπάνι και οι δρόμοι της Κωνσταντινούπολης έχουν πάρει φωτιά από τις συγκρούσεις Κούρδων και αστυνομίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εκφράζει το όψιμο ενδιαφέρον του να σταματήσει την αιματοχυσία στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

Ο Νταβούτογλου μιλώντας στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ δικαιολόγησε την κωλυσιεργία της κυβέρνησης του να αναλάβει δράση, λέγοντας ότι οι κινήσεις που θα γίνουν πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές , να υπάρξει μία στρατηγική, επειδή ακόμα και να καταστραφεί η οργάνωση αυτή μπορεί να δημιουργηθεί μία άλλη στη θέση της.

« Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας να βοηθήσουμε τους πολίτες της Κομπάνι καθώς είναι αδέλφια μας. Δεν τους βλέπουμε σαν Κούρδους ή Άραβες. Και αν υπάρχει ανάγκη για επέμβαση στην Κομπάνι , εμείς λέμε ότι υπάρχει εξίσου ανάγκη να γίνει επέμβαση και στη Συρία!”

Δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης λέγοντας ότι οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία ναι μεν ήταν απαραίτητες αλλά δεν είναι αρκετές για να καταστρέψουν το Ισλαμικό Κράτος.

Σχολιάζοντας μάλιστα τη συγνώμη του αμερικανού αντιπροέδρου Μπάιντεν, ο οποίος κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι ενίσχυσε τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία, με όπλα και λεφτά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους, είπε ότι η δήλωση του αυτή ήταν άδικη και εμπαθής.

Η Τουρκία επιθυμεί να συμμετέχει με χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία εάν ο καθένας αναλάβει τις ευθύνες του , είπε με νόημα ο Τούρκος πρωθυπουργός.

“Γιατί μετά το Ισλαμικό Κράτος θέλουμε να προστατέψουμε τα σύνορα μας. Δεν θέλουμε το καθεστώς του Άσαντ να σπρώχνει τις ορδές των Σύρων προσφύγων στη χώρα μας. Τα σύνορα μας έχουν περάσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες” είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Δεν ρωτήθηκε βέβαια από την Αμανπούρ πως απαντάει στις αναλύσεις που θέλουν την κυβέρνηση Ερντογάν να αφήσει τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους να αφανίσουν τους Κούρδους , κάνοντας εκείνοι τη δουλειά για αυτούς, και μετά να επέμβει η Τουρκία ως σωτήρια δύναμη..

Ούτε φυσικά ρωτήθηκε η γνώμη του Νταβούτογλου για το δημοσίευμα των Times το οποίο επικαλείται στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Άγκυρα αντάλλαξε 46 Τούρκους ομήρους με 180 τζιχαντιστές που ήταν φυλακισμένοι στην Τουρκία..

Δείτε τη συνέντευξη Νταβούτογλου στο CNN.

Σχετικά άρθρα