Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μήνυμα Νετανιάχου στον Πούτιν: «Θα επιστρέψω πολύ σύντομα»

Μήνυμα Νετανιάχου στον Πούτιν: «Θα επιστρέψω πολύ σύντομα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βλάντιμιρ Πούτιν, Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Ναφτάλι Μπένετ, Ρωσία,

Λίγες ημέρες αφότου άφησε τη θέση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, τον Ιούνιο, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρεσβευτή στο Ισραήλ Ανατόλι Βικτόροφ.

Ο Ρώσος πρεσβευτής εστάλη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να παραδώσει μία προσωπική επιστολή στον Νετανιάχου.

Σε αυτήν ο Πούτιν είχε γράψει ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα στον Νετανιάχου, όπου τον ευχαριστούσε για τις καλές σχέσεις και την καλή συνεργσία για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος και ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, που εμπλέκονται στις λεπτομέρειες της συνάντησης, ανέφεραν ότι ο Νετανιάχου διάβασε την επιστολή και ζήτησε από τον Ρώσο πρεσβευτή να στείλει ένα μήνυμα πίσω στο Κρεμλίνο:

«Πείτε στον Πρόεδρο Πούτιν ότι θα επιστρέψω στο γραφείο του πρωθυπουργού πολύ σύντομα», φέρεται να είπε σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα news.walla.co.il.

Ο Νετανιάχου και ο Πούτιν είχαν στενές σχέσεις και έγιναν ακόμα στενότερες από τότε που οι Ρώσοι ανέπτυξαν στρατεύματα στη Συρία το 2015.

Ο Νετανιάχου πολύ σύντομα συνειδητοποίησε ότι η στρατηγική κατάσταση στην περιοχή είχε αλλάξει και ότι η Ρωσία βρισκόταν πλέον στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Έτσι συμπέρανε ότι οι σχέσεις με τον Πούτιν ήταν πιο σημαντικές από ποτέ.

Οι σχέσεις με τον Πούτιν εξυπηρέτησαν επίσης πολιτικά τον Νετανιάχου.

Το Λικούντ, το κόμμα του Νετανιάχου, τύπωσε τεράστιες αφίσες του πρώην Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Πούτιν και τις τοποθέτησε σε διαφημιστικές πινακίδες σε όλη τη χώρα, τονίζοντας την μεταξύ τους ισχυρή σχέση.

Πριν από οποιαδήποτε προεκλογική εκστρατεία τα τελευταία τρία χρόνια, ο Νετανιάχου επισκεπτόταν το Κρεμλίνο για μια φωτογραφία με τον Πούτιν, ελπίζοντας να κλείσει το μάτι στους Ισραηλινούς ψηφοφόρους με καταγωγή από τη Ρωσία κι άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Πούτιν, από την πλευρά του, δεν είχε κανένα πρόβλημα να υποστηρίζει πολιτικά τον Νετανιάχου.

Όπως η πρόσκληση να παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση την ημέρα της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας στο Κρεμλίνο.

Τόσο ο Πούτιν όσο και ο Νετανιάχου επωφελήθηκαν πολιτικά από αυτή την ευκαιρία.

Παρά τους στενούς δεσμούς με τον Νετανιάχου, ο Πούτιν επιδιώκει καλές σχέσεις και με τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ.

«Προσπαθούμε να μην κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ του Νετανιάχου και του σημερινού πρωθυπουργού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ σε συνέντευξή του στο I24NEWS.

«Ο Πούτιν και ο Νετανιάχου έχουν συνεργαστεί για πολλά πολλά χρόνια και χρειάζεται χρόνος για να οικοδομηθεί μια σχέση».

Το κύριο θέμα για το οποίο ο Μπένετ χρειάζεται τώρα τον Πούτιν είναι το Ιράν. Επείγον ζήτημα είναι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στο Ισραήλ πιστεύεται ότι μόνο η ρωσική πίεση στους Ιρανούς μπορεί να επιφέρει μια αλλαγή στην τρέχουσα τάση που οδηγεί το Ιράν στο καθεστώς του πυρηνικού κατωφλίου.

Σχετικά άρθρα