Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συριακό ΥΠΕΞ: Η Τουρκία «έχει γίνει άμεση απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και τον κόσμο»

Συριακό ΥΠΕΞ: Η Τουρκία «έχει γίνει άμεση απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και τον κόσμο»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράκ, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (MSD), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Η συριακή κυβέρνηση σθεναρά καταδίκασε το Σάββατο την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου που παρατείνει την άδεια στον τουρκικό στρατό να διεξάγει διασυνοριακές επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας SANA.

Επίσημη πηγή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών και Ομογενών δήλωσε στο SANA ότι η τουρκική κυβέρνηση «έχει γίνει άμεση απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και τον κόσμο καθώς η ίδια (η Τουρκία) συνεχίζει να εξαπολύει στρατιωτικές επιθέσεις στα συριακά εδάφη, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που σχετίζονται με την κατάσταση στη Συρία».

Η συριακή διπλωματική πηγή κατηγόρησε επίσης την αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «εν όψει της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής των συριακών εδαφών», υποστηρίζοντας ότι επιτρέπει στον «αρχηγό του τουρκικού καθεστώτος να επιμείνει στα εγκλήματά του και τις επιθέσεις κατά της Συρίας, να συνεχίσει την κατάληψη συριακών εδαφών και την επιβολή δημογραφικών αλλοιώσεων και τον εκτουρκισμό».

Ο αξιωματούχος κατηγόρησε επίσης την Τουρκία ότι «υποστηρίζει τις ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες που χαρακτηρίστηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως τρομοκρατικές οντότητες».

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι η Συρία επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αμυνθεί έναντι των παραβιάσεων της κυριαρχίας της.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu μετέδωσε νωρίτερα ότι το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε ψήφισμα για παράταση της άδειας έναρξης διασυνοριακών επιχειρήσεων στο Ιράκ και τη Συρία για δύο ακόμη χρόνια την Τρίτη.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), ο μικρότερος εταίρος του το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και το αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό Καλό Κόμμα (IYI) υποστήριξαν την πρόταση.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), από την άλλη, το καταψήφισαν.

Εκφράζονται φόβοι ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει νέα επιθετική επιχείρηση κατά των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF)στο εγγύς μέλλον.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα εξαλείψει όλες τις «απειλές» στη βόρεια Συρία μετά την επίθεση με κατευθυνόμενους πυραύλους που σκότωσε δύο Τούρκους αξιωματικούς της στρατιωτικής αστυνομίας στην περιοχή Αζάζ της Συρίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Την Πέμπτη, η Ιλχάμ Αχμέντ, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, δήλωσε στο κουρδικό Πρακτορείο Ειδήσεων Hawar (ANHA) ότι οι περιοχές γύρω από την Τελ Ριφάατ, την Κομπάνι ή τη Μανμπίτζ (βορειοδυτική Συρία) θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο τουρκικής επιχείρησης.

Η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα τρεις διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Ήταν η Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη (Αύγουστος 2016-Μάρτιος 2017) στο βόρειο Χαλέπι, η Επιχείρηση Κλάδος Ελιάς (Ιανουάριος 2018-Μάρτιος 2018) στην Αφρίν και η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης (Οκτώβριος 2019) σε μια περιοχή μεταξύ Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αΐν.

Είναι απίθανο, ωστόσο, η Τουρκία να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση χωρίς να πάρει πρώτα το πράσινο φως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία.

Πρόσφατα, η Ρωσία ενίσχυσε τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον ενόπλων οργανώσεων που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής ημέρας στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ.

Σχετικά άρθρα