Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γυναίκα μέλος του Ισλαμικού Κράτους καταδικάστηκε στη Γερμανία σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης

Γυναίκα μέλος του Ισλαμικού Κράτους καταδικάστηκε στη Γερμανία σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Γερμανία, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Τζιχαντιστές, Φρανκφούρτη,

Η 32χρονη Kim Teresa A. καταδικάστηκε την Παρασκευή από τη γερμανική Δικαιοσύνη (Ανώτερο Περιφερειακό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης – Η δίκη διεξήχθη ενώπιον της Γερουσίας Κρατικής Ασφάλειας στη Φρανκφούρτη) σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών για συμμετοχή σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση (Ισλαμικό Κράτος) για εννέα αδικήματα, έξι από τα οποία αφορούν εγκλήματα πολέμου κατά της ιδιοκτησίας και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και δύο αφορούν παραβιάσεις του νόμου περί πολεμικών όπλων. Επιπλέον, το δικαστήριο διέταξε την κατηγορούμενη να παραμείνει υπό κράτηση.

Ουσιαστικά, διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

Η κατηγορούμενη ανήκε στον ισλαμιστικό-σαλαφιστικό χώρο στην περιοχή του Ρήνου-Μάιν καθώς και στην περιοχή της Βόννης/Σόλινγκεν το αργότερο από το 2009.

Τον Ιούνιο του 2014 η κατηγορούμενη ταξίδεψε στη Συρία μέσω Τουρκίας με τον Τούρκο Ονούρ Ε., ο οποίος την είχε παντρευτεί σύμφωνα με τα ισλαμικά έθιμα.

Εκεί εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος σύμφωνα με την απόφασή τους νωρίτερα στη Γερμανία.

Σχεδίαζαν να ζήσουν στην επικράτεια του Ισλαμικού Κράτους και να συμμετάσχουν στην εδραίωση των δομών κυριαρχίας.

Λίγο μετά την άφιξή του στη Συρία, ο Ονούρ Ε. ολοκλήρωσε την εκπαίδευση ως «στρατιώτης» του Ισλαμικού Κράτους ενώ η κατηγορούμενη αρχικά ζούσε σε ένα κοινόβιο γυναικών του Ισλαμικού Κράτους.

Αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του τον Αύγουστο του 2014, ο Ονούρ Ε. υπηρέτησε ως τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους σε διάφορες τοποθεσίες στη Συρία.

Η κατηγορούμενη έζησε μαζί του μέχρι τον Ιούνιο του 2016 και τον ακολούθησε όπου υπηρέτησε.

Υποστήριξε τις πολεμικές του επιχειρήσεις και τον βοηθούσε κρατώντας το σπίτι και φροντίζοντας τον όταν ασθενούσε.

Αυτό αναμενόταν από τη σύζυγο ενός τζιχαντιστή.

Σε αυτό το διάστημα το ζευγάρι ζούσε από τις παροχές της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι παροχές αυτές περιλάμβαναν την προστασία από τους εχθρούς και τη δωρεάν παροχή στέγης.

Σε κάθε περίπτωση, οι οικίες καταλήφθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος και οι νόμιμοι κάτοικοί τους είχαν εκδιωχθεί, φυλακιστεί ή σκοτωθεί.

Επιπλέον, οι δύο λάμβαναν 80-100$ το μήνα από το Ισλαμικό Κράτος.

Το μισό του ποσού προοριζόταν ρητά για την κατηγορούμενη ως αμοιβή για την οικιακή εργασία της ως σύζυγος τζιχαντιστή.

Σε δύο περιπτώσεις η κατηγορούμενη κατείχε και ένα όπλο τύπου Καλάσνικοφ AK-47.

Αυτά τα όπλα ήταν πάντα φορτωμένα με σφαίρες.

Αφού εξοικειώθηκε με τον τρόπο λειτουργίας τους, η κατηγορούμενη ήθελε να υπερασπιστεί τον εαυτό της και το Ισλαμικό Κράτος σε περίπτωση επίθεσης.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Συρία, η κατηγορούμενη διηύθυνε δύο ομάδες συνομιλίας στο διαδίκτυο.

Μια ομάδα περιελάμβανε γυναίκες στη Γερμανία που σκέφτονταν να εγκαταλείψουν τη Γερμανία για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.

Στα πλαίσια της ομάδα συνομιλίας, δόθηκαν σε αυτές τις γυναίκες πρακτικές συμβουλές πώς να φύγουν από τη χώρα.

Η κατηγορούμενη είχε αποστολή επίσης, μέσω των συνομιλίων, να ανατρέψει την κριτική ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και να ενισχύσει την οργάνωση.

Όταν η μάρτυρας Sabine S., η οποία είχε επίσης ταξιδέψει από τη Γερμανία για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, έκανε επικριτικά σχόλια για την οργάνωση σε ένα διαδικτυακό blog που διευθύνει η ίδια, η κατηγορούμενη την ανέφερε σε ένα «δικαστήριο» του Ισλαμικού Κράτους.

Εξαιτίας αυτής της καταγγελίας ξεκίνησαν έρευνες κατά της μάρτυρος, οπότε η τελευταία εγκατέλειψε το ιστολόγιό της.

Την άνοιξη του 2016, η κατάσταση στα εδάφη του Ισλαμικού Κράτους έγινε ολοένα και πιο επικίνδυνη για την κατηγορούμενη λόγω της προέλασης των αντίπαλων δυνάμεων.

Ως εκ τούτου, η κατηγορούμενη αποφάσισε να εγκαταλείψει τα εδάφη του Ισλαμικού Κράτους.

Αν και δεν είχε απομακρυνθεί από τις ισλαμιστικές ιδέες, αντιμετώπιζε αυξημένο κίνδυνο για τη ζωή της λόγω της παραμονής της στην εμπόλεμη ζώνη.

Το 2016, ο σύζυγός της συνελήφθη ως ύποπτος ότι προσπάθησε να απομακρυνθεί από το Ισλαμικό Κράτος.

Ως αποτέλεσμα, η κατηγορούμενη εισήλθε σε εδάφη που κατείχε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) με τη βοήθεια του μάρτυρα Björn S. και λαθρέμπορων.

Εκεί έμεινε με μια οικογένεια που ήταν κοντά στον FSA.

Το φθινόπωρο του 2020, η κατηγορούμενη διέφυγε από τη Συρία στην Τουρκία με νέα βοήθεια από λαθροδιακινητές και επέστρεψε στη Γερμανία στις 2 Οκτωβρίου 2020.

Κατά την άφιξή της συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Μέσω αυτής της συμπεριφοράς, η κατηγορούμενη έχει διαπράξει το ποινικό αδίκημα της συμμετοχής σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση σε εννέα περιπτώσεις, έξι από τις οποίες συμπίπτουν με εγκλήματα πολέμου κατά της ιδιοκτησίας και άλλων δικαιωμάτων (άρθρο 1 παρ. 1 του Διεθνούς Ποινικού Κώδικα) και σε δύο από τις οποίες συμπίπτουν με παραβιάσεις του νόμου περί ελέγχου πολεμικών όπλων.

Η απόφαση δεν είναι ακόμη οριστική. Η κατηγορούμενη, οι δικηγόροι υπεράσπισής της και ο Γενικός Εισαγγελέας έχουν αντίστοιχα δικαίωμα προσφυγής κατά της απόφασης στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο (BGH).

Η δική της άποψη

Σε ηλικία 25 ετών, η Kim Teresa A. πήγε στη Συρία με τον σύζυγό της, Ονούρ Ε., για να ενταχθεί Ισλαμικό Κράτος.

Ο κάτοικος της Φρανκφούρτης ασπάστηκε το Ισλάμ σε ηλικία 19 ετών.

Λέγεται ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε σε μια ομάδα σαλαφιστών του Όφενμπαχ.

Η Kim Teresa A. παραδέχτηκε ότι έμεινε με τον σύζυγό της στη Συρία από τον Ιούνιο του 2014 έως το καλοκαίρι του 2016 και του κρατούσε το σπίτι εκεί.

Αν το ζευγάρι μετακόμισε πολλές φορές, οι σύζυγοι λέγεται ότι είχαν εκδιώξει τους νόμιμους ιδιοκτήτες σπιτιών και διαμερισμάτων για να ζήσουν οι ίδιοι εκεί.

Επιπλέον, το ζευγάρι φέρεται να είχε στην κατοχή του πολλά τουφέκια Καλάσνικοφ.

Η Kim Teresa A. ισχυρίζεται ότι έχει απομακρυνθεί από την ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους ήδη από το 2016.

Όταν επέστρεψε το 2020, η 32χρονη πλέον συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Έκτοτε είναι υπό κράτηση.

«Η πελάτισσά μου έκανε το χειρότερο λάθος της ζωής της όταν ακολούθησε τον Τούρκο σύντροφό της», εξήγησε ο συνήγορός της, αριστερός πολιτικός και δικηγόρος, Γκρέγκορ Γκύσι (Gregor Gysi).

Ωστόσο, στη συνέχεια αποφάσισε με τη θέλησή της και με κίνδυνο θανάτου να φύγει από το στρατόπεδο του Ισλαμικού Κράτους.

Ο συγγραφέας Christoph Reuter δημοσίευσε τις εμπειρίες της Kim Teresa A. με τίτλο «Maryam A.: My life in the chaliphate: A German woman who droped out of ISIS tells».

Σχετικά άρθρα