Δυο κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν έφεραν και πάλι το αντίθετο του επιθυμητού αποτελέσματος: Tο τουρκικό νόμισμα καταγράφει συνεχείς πτώσεις–ρεκόρ σκοτεινιάζοντας ακόμη περισσότερο το εσωτερικό σκηνικό στην Τουρκία καθώς μάλιστα σήμερα συνεδριάζει η κυβέρνηση για να αποφασίσει αν θα αποδεχθεί την πρόταση Ερντογάν για την απέλαση 10 δυτικών πρέσβεων.
Πρόκειται για κίνηση που εγκυμονεί κινδύνους απόλυτης απομόνωσης της Τουρκίας με απρόβλεπτες συνέπειες για τον ίδιον τον Ερντογάν.
Κίνηση πρώτη: Με προσωπική πίεση Ερντογάν μειώθηκαν εκ νέου την περασμένη από την Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης, παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό.
Η κίνηση προκάλεσε σοκ σε επενδυτές και αναλυτές. Πολλοί την χαρακτήρισαν «τρελό νομισματικό πείραμα»….
Κίνηση δεύτερη: Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος προχώρησε στην πρωτοφανή απόφαση να προτείνει την απέλαση 10 πρέσβεων από χώρες δυτικούς συμμάχους της Άγκυρας, ως αποτέλεσμα της έκκλησής τους να απελευθερωθεί ο κρατούμενος άνευ καταδίκης ανθρωπιστής επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά.
Οι δυο αυτές κινήσεις, σύμφωνα με την αντιπολίτευση της Τουρκίας αποσκοπούν να δώσουν τεχνητή συγκάλυψη στα χάλια της Οικονομίας.
Ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται, το αντίθετο επιτυγχάνεται με τον Ερντογάν πραγματικά στρυμωγμένο.
Μάλιστα τη Δευτέρα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο στην Άγκυρα προκειμένου να αποφανθεί εάν θα προχωρήσει στις 10 απελάσεις των πρέσβεων χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
Η κατάσταση δείχνει εξαιρετικά κρίσιμη αν αληθεύουν οι πληροφορίες του τουρκικού Τύπου ότι το υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να βρει τρόπο ώστε να αποτραπεί η απόφαση απελάσεων – κάτι που θα κορυφώσει την απομόνωση της Τουρκίας.
Σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΑΝΚΑ, διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών αναζητούν φόρμουλα ώστε να αποφευχθεί η απέλαση των Πρέσβεων για να αποτραπεί διπλωματική ρήξη με τις δέκα μεγάλες δυτικές χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία.
Απώλειες 24% για τη λίρα από την αρχή του χρόνου
Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε πάνω από 2%, πλησιάζοντας την ισοτιμία των 10 λιρών ανά δολάριο και οι αναλυτές συνδέουν την πτώση αυτή μετά τη δήλωση του προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν περί απέλασης των πρέσβεων.
Η ένταση της Τουρκίας με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για τον Καβαλά σημειώνεται εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη νομισματική πολιτική, με τις απώλειες της λίρας από την αρχή του έτους να φτάνουν το 24% που είναι η χειρότερη επίδοση με διαφορά μεταξύ των αναδυόμενων αγορών.
Οι τουρκικές κρατικές τράπεζες Ziraat Bank, Vakifbank και Halkbank μείωσαν τα επιτόκια χορηγήσεών τους έως και 200 μονάδες βάσης (2 ποσοστιαίες μονάδες), ανάλογα με το είδος του δανείου και τη διάρκειά του, όπως ανέφεραν σε κοινή σημερινή ανακοίνωσή τους μετά τη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα.